grzyby - 15226 przepisów (strona:263/1016)

Mielone ze świeżych grzybów 124

Nagle okazało się, że mam wolny dzień i jest czas na celebrowanie posiłków. Postanowiłam zatem zrobić nieco bardziej czasochłonny obiad niż ostatnio. Zebranych niedawno grzybów jeszcze nie zdążyłam w całości przerobić, więc te, które zostały, zużyłam do usmażenia pysznych kotletów mielonych. Składniki (na 7 kotletów): 400 g gotowanych grzybów pół cebuli jajko 6 łyżek bułki tartej pół łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pół łyżeczki mielonego kminku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę zmiksować w malakserze. Do masy grzybowej dodać jajko, przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Masę dobrze wyrobić rękoma. Masę podzielić na 7 części. Każdą z nich uformować w podłużny kotlet o grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagnięcina na chrupiącej baby cukinii z sosem grzybowym 101

dobrych rzeźników.  Porcja 2 osoby Składniki:  400 g jagnięciny  8 cukinii baby  oliwa sól i pieprz do smaku sos grzybowy: 300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików) 2 łyżki masła 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: sos grzybowy Grzyby obrać, umyć i przegotować(...)osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę   cebulę na maśle. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby, po około 10 minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą

Niezły Młynek
Zupa krem ze świeżych borowików 87

Sezon grzybowy jeszcze trwa - pogoda na grzyby na szczęście jeszcze jest. Dziś polecam Wam mój przepis na zupę ze świeżych borowików, jest pyszna i mega aromatyczna :)  SKŁADNIKI 300 g świeżych borowików                           1 marchewka  3 ziemniaki 1 l bulionu 1/2 cebuli sól, pieprz(...)łyżeczka tymianku 50 ml śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i grzyby siekamy, podsmażamy na oliwie. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zabielamy śmietanką, całość miksujemy. Podajemy np. z grzankami. Posypujemy natką pietruszki.  Zupę można przygotować również z grzybów

Moje Kuchenne Rewelacje
FLACZKI Z KANI + FILMIK 92

Flaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu.  SKŁADNIKI :   4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu  1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża łyżka majeranku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos grzybowy ze śmietaną 120

grzybowy ze śmietaną - przepyszny dodatek do wszelkich dań mięsnych, makaronów, klusek, pyz czy krokietów. W sezonie grzybowym pojawia się u nas bardzo często, a kiedy brakuje leśnych grzybów - nawet tych z zamrażarki - wykorzystuję pieczarki. Serdecznie polecam :) Składniki: 1 duża cebula 500 g grzybów 300 ml śmietanki 30 %  sól i pieprz opcjonalnie natka pietruszki do posypania masło do smażenia Przygotowanie(...)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie masła w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać grzyby i podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą

Kocham..lubię..gotuję..
Kapustnica 106

kiszonej kapusty  ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku  pętko dobrej kiełbasy  1 ząbek czosnku  1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek  kilka ziaren ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  2 łyżeczki papryki wędzonej  2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki mielonego kminku  czarny pieprz(...)olej do podsmażenia cebuli (2łyżki) ew. śmietana do podania Przygotowanie: Grzyby moczymy kilka godzin.  W dużym garnku zalewamy wodą żeberka i/lub boczek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut.  Kapustę odciskamy z wody, którą zostawiamy, dolejemy ją do zupy. Chyba

bistro mama
Flaki z koziej brody (keto, Low carb) 174

Flaki z koziej brody, czyli wegetariański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej , a zwłaszcza kuchni śląskiej . Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami Przepis na flaki z koziej brody Składniki 2 łyżki masła (24 g) średnia(...)rozgrzanym maśle przesmażamy marchew z cebulą około 5 minut . Do warzyw dodajemy dobrze oczyszczoną i porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę . Potem całość smażymy około 5 minut . Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym , a także dodajemy przyprawy ( paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów

WegePrzepis
Pieczeń z grzybami 228

Składniki: 500 g zmielonej szynki wieprzowej 500 g grzybów leśnych 1 cebula 100 g zielonej soczewicy 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Grzyby pokroić i … Czytaj dalej Pieczeń z grzybami

czarrna od kuchni
Pyszne pierogi na chłodne dni 128

Dzień dobry. Nadeszły już chłodne, smutne, pochmurne  dni. Na taki paskudny czas zawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację.  Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek, sól(...)naturalnego masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku Ciasto pierogowe 70 dag mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Kaszę osmażam na maśle. Zalewam 1 szklanką wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.   Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko

Co w garnkach piszczy
Przetwory z grzybów - Pytanie na Śniadanie, czyli Gatita w telewizji 105

Ostatnio miałam ogromna przyjemność opowiadać o różnego rodzaju przetworach  z grzybów na antenie śniadaniowej telewizji w programie  "Pytanie na Śniadanie". To kolejne moje doświadczenie przed kamerą, tym razem jednak odbyło się ono na żywo. To była niesamowita przygoda!  Mówiłam o tym jakie przetwory można przygotować ze świeżych grzybów i jak je potem wykorzystać w naszej kuchni. Podałam(...)przepis na domowy koncentrat grzybowy, na marynowane grzyby, a także na aromatyczna przyprawę grzybową ➡️ domowa przyprawa grzybowa.   Jeśli macie ochotę zobaczyć, jak mi poszło, poniżej podrzucam Wam link: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/49960973/marynowanie-grzybow-sprawdzone-przepisy

Kulinarne przygody Gatity
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI 136

przygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: ok. 40 min. Porcja dla 4-6 osób(...)drobno poszatkuj cebulę, zeszklij na maśle. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Borowiki oczyść i pokrój w plasterki, i podsmaż na maśle przez kilka minut, domieszaj zeszkloną cebulę. Wyłóż grzyby z cebulą na dno formy. Na wierzchu ułóż ziemniaki, wlej śmietanę z gotowania. Posyp startym parmezanem i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci, a ziemniaki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z kurkami 86

Jeżeli lubicie grzyby, koniecznie musicie spróbować. Makaron z kurkami to idealna potrawa w sezonie grzybiarskim, ale można użyć też zamrożonych kurek lub kurek ze słoika. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/makaron-z-kurkami-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/makaron-z-kurkami-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/makaron-z-kurkami-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["120g makaronu,\r","200g kurek(...)u015bmietank\u0119, doprawi\u0107 pieprzem i zagotowa\u0107 a\u017c sos zg\u0119stnieje.\r","Makaron odcedzi\u0107.\r","Sos nak\u0142ada\u0107 na gor\u0105cy makaron."],"recipeYield":"2","keywords":"grzyby,kurki,makaron,szybkie"} Drukuj Makaron z kurkami Porcje: 2 Składniki: 120g makaronu, 200g kurek, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, posiekana natka pietruszki, 80ml śmietanki 30% sól

Bardzo Gruby Smok
Gęsie żołądki z grzybami 93

Łapcie ten przepis.Gęsie pipki rulez!             Składniki:         500 g żołądków gęsich   500 g leśnych grzybów ( u mnie czerwonogłowce )   2 cebule   2 łyżki koncentratu pomidorowego   1 szklanka pasty pomidorowej   2 marchewki   sól   pieprz   oliwa        Przygotowanie:     Żołądki umyłem(...)gotowałem do miękkości w osolonej wodzie. Odcedziłem, przestudziłem i pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w kostkę, grzyby oczyściłem, pokroiłem w słupki tak jak i marchewkę. Na oliwie podsmażyłem cebulę i grzyby, dodałem pokrojone żołądki. Przesmażyłem przez chwilę. Dodałem koncentrat i pastę pomidorową. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem jeszcze przez

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania