Gąska zielonka Tricholoma equestre - bardzo lubiany w Polsce i chętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących? W naszym kraju mnóstwo osób zbiera te grzyby, zjada i nic im nie jest, ale być może jakaś substancja kumuluje się w organizmie i negatywne efekty pojawią się dopiero po wielu latach ? A może u niektórych następuje reakcja podobna do alergicznej ? Tego niestety nie wiem a sama zbieram gąski zielonki niezwykle rzadko - choćby z t... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
A mi chyba zatrucie nie grozi... Nawet nie wiem jak te gąski smakują bo koło mnie nie rosną:( Jedna jedyna gąska, którą znalazłam na wycieczce okazała się być gęsto zamieszkana. Rodzina narzeczonego mówi na nie "członki". Chyba wolę określenie "zieleniatka" ;)Pozdrawiam Misia
członki ? dziwna nazwa, nie słyszałam takiej :) ja też rzadko spotykam gąski a chętnie bym pojadła...
Zielonki znam i chętnie jadam (trochę mniej chętnie czyszczę - zapiaszczone strasznie). Super jako farsz do pierogów!
w moim regionie to też "członki" Pierwszy raz słyszę,że są szkodliwe.U nas to najbardziej poszukiwane grzyby.
w wielu regionach bardzo poszukiwane, ale coraz ich mniej, niestety, przez bezmyślne oranie lasów....
poszperałam i doczytałam gdzieś,że nie sam grzyb jest szkodliwy ale ma chyba zdolność do magazynowania szkodliwych czynników z otoczenia.I w miarę zanieczyszczania środowiska ten grzyb staje się szkodliwy.Co nie zmienia faktu że jest przepyszny:)
być może chociaż naukowcy nie są zgodni co do tego. Zresztą grzyby w ogóle są organizmami łatwo wchłaniającymi zanieczyszczenia dlatego trzeba uważać gdzie się je zbiera
Zbieramy, jemy, uwielbiamy pod postacią rosołu. Tak, tak! Właśnie rosołu z prośnianek, albo jak kto woli gąsek. bardzo smaczne, bo jędrne są marynowane. Zbieramy i jemy takę gąski siwe, lub jak to woli prośnianki siwe. Bardzo, smaczne grzybki.