Maślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków - ja przyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo.Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Nazbierałam ich niedawno całą masę i prawie wszystkie były robaczywe;( nawet takie malutkie;( I to jeszcze tak podstępnie; nóżka zdrowa, przekrojony na pół grzybek czysty, a przy brzegach, pod samą gąbką, dziury i robale... błee. Gdybym ich nie pokroiła na plasterki to bym miała danie wysokobiałkowe :/
no niestety, tak czasami jest - albo za mokro, albo za ciepło a muchówki kochają maślaki...