grzyby - 15226 przepisów (strona:332/1016)

Inspiracje na Wielkanoc 2019 173

koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe

karmelowy
Kluski z boczniakami w śmietanie 102

cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu. Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek. Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 470

przepisy na pyszne domowe żury i barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka(...)śmietaną. Sprawdź wypróbowany przepis na pyszny i łatwy świąteczny żurek >> > Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie . Tradycyjny przepis na żurek. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie pszennym. Pyszny żurek na wędzonce! Zobacz cały przepis na ten pyszny żurek na święta

Moja Książka Kucharska
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 139

Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka(...)podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Wieprzowa galareta z grzybami 171

pewnie zauważyliście uwielbiam Kuchenne Rewolucje i czasami jak coś podpatrzę to po prostu robię. W jednym z ostatnich odcinków zaciekawiła mnie galareta wieprzowa z grzybami. Robię galaretkę drobiową i wieprzową ale nie z grzybami. Ciekawa więc smaku takiej galarety zrobiłam ją i ja. I muszę przyznać, że jest to fajna, ciekawa w smaku galareta. Na pewni jeszcze nie raz zagości(...)moim stole. wieprzowa galareta z grzybami

Ewa w kuchni
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 271

japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy.   Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren sfermentowanej soi i pasty gochujang (więcej o niej napisałam już

Karo in the Kitchen
Kotlety siekane z pieczarkami 135

łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pieczarki i dusić do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec delikatnie doprawić do smaku solą. Odstawić patelnię z palnika i pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem

Kulinarne Przeboje
Krokiety z kapustą i grzybami 178

Opis Krokiety z kapustą i grzybami: Krokiety z kapustą i grzybami to idealny danie na spotkania z najbliższymi. Krokiety kojarzą mi się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco. Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie(...)składamy do środka i zwijamy krokiety. Każdy panierujemy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 147

stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek i czosnek. Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewam śmietanę i redukuję sos do zgęstnienia. Dopiero na koniec doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ziemniaki, odcedzam, rozgniatam i dodaję

Mango Papaja
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym 210

polędwiczka wieprzowa (ilość wedle uznania, ja zawsze robię większy kawałek i wykorzystuję przy kolejnym obiedzie) paseczki cukinii (ilość dowolna, ja robiłam dosyć sporo - cukinia się kurczy) cebula ząbek czosnku grzyby około 200 g mała śmietana 12 % sól pieprz Polędwiczkę wieprzową oczyścić, a następnie(...)doprawić solą i pieprzem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po czym wyciągnąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć. Dorzucić grzyby i doprawić. Dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości po czym dodać śmietanę. Paseczki cukinii zrobić obieraczką. Ja zrobiłam je z kawałkiem skórki, aby się nie rozpadły. Wcześniej

Karola gotuje
Pulpety w sosie grzybowym 211

masy mięsnej lepię   kulki ( wielkość wg uznania) Przygotowuję sos: Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję. Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety. Gotuję całość około 30 minut. Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i śmietaną. Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką

Takie tam pichcenie
Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi 137

marchewki 1 pietruszka 3-4 g grzybów mun sos sojowy ciemny olej kokosowy Radix-Bis pomidory z ziołami i czosnkiem Radix-Bis pieprz szczypta imbiru mąka do panierowania Polędwiczki myjemy, osączamy na durszlaku i przystępujemy do marynowania. Posypujemy pieprzem solą ziołową Radix-Bis , skrapiamy oliwą i sosem sojowym ciemnym. Odstawiamy na kilka godzin. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą(...)czym odcedzamy. Polędwiczki z kurczaka otaczamy w mące i smażymy na oleju kokosowym Radix-Bis   na drugiej patelni na złoty kolor. Do uduszonych warzyw z grzybami dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez chwilkę mieszając. Nakładamy porcje makaronu i ładnie usmażone polędwiczki. Posypujemy natką pietruszki. Do dania można podać sosy pikantne i słodko-kwaśne

Gotowanie jest łatwe
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 118

zalania grzybów sok z kiszonych buraczków - do smaku przygotowanie Połowę buraczków umyć, osuszyć, zawinąć w folię, wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika i upiec do miękkości. W zależności od wielkości buraczków zajmie to od 40 minut do 1,5 h. Cebulę pozostawić w łupinie,  przekroić na pół, opiec nad ogniem lub na płycie. Grzyby zalać wodą(...)długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce, aby nabrał smaku. Rano  zupę dokładnie przecedzić

Stare Gary
Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 132

kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe 1 łyżeczka masła 2 kulki ziela angielskiego sól i pieprz 1 ćwiartka wędzonego kurczaka       *** Kapustę płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki(...)przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Do grzybów dokładamy ugotowaną kapustę, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia *** *** Mięso z wędzonego kurczaka obieramy z kości i kroimy w kostkę *** *** Mięso mieszamy z wystudzonym farszem z kapusty *** *** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania