grzyby - 15226 przepisów (strona:332/1016)

Zupa Tom Yum z krewetkami 94

Składniki: 40 g pasty Tom Yum (jeśli chcecie aby zupa była bardziej ostra, dajcie więcej) 3/4 puszki krojonych pomidorów 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g krewetek 1/2 puszki grzybów słomianych (straw) 1,75 l wody 1 cebula 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego świeża kolendra do dekoracji(...)wodę. Dodać pastę Tom Yum, usmażoną cebulę, pomidory z puszki (razem z zalewą), mleko kokosowe, sos rybny i cukier trzcinowy. Wymieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać odcedzone i przepołowione grzyby słomiane, oczyszczone krewetki i gotować około 4 minut (małe krewetki około 1 minuty). Doprawić solą. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posypaną posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Kotlety pieczarkowe 80

Cały blogerski świat i nie tylko chwali koszami pełnymi grzybów. A u nas totalne pustki w lesie:(  Gdy mój apetyt na grzyby osiągnął poziom krytyczny, postanowiłam zrobić kotlety z pieczarek. Podane na sałatce z czosnkowym sosem sprawdziły się u nas jako obiad. Następnym razem wykorzystam je do burgerów:) Kotlety pieczarkowe Składniki (na 8 sztuk): 500g pieczarek 2/3 szklanki(...)ostudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju (2-3 łyżki), dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki i listki tymianku. Smażyć mieszając przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Przestudzić i zmielić blenderem (nie na pastę, mają pozostać drobne kawałki). Dodać do soczewicy. Pestki podprażyć na patelni, wsypać do masy. Dodać jajko, płatki i bułkę, posiekana natkę pietruszki

Obiad gotowy
Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory 96

faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty . Polecam , naprawdę warto … Kurcze w tym roku zamęczę się grzybozbieractwem , a Was zamęczę przepisami jak to dobro przetworzyć składniki : nóżki dowolnych grzybów czosnek granulowany do smaku łyżeczka cukru sól , pieprz także do smaku olej do smażenia Nóżki oczyszczamy , kroimy na małe kawałki . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim nóżki , dość(...)około 5 minut . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy w maszynce na sitku o średniej grubości . Upychamy ciasno dość słoików , zostawiając przerwę około 2 cm pod wieczkiem . Pasteryzujemy trzy dni ( niestety grzyby maja upierdliwą pasteryzację ) Pierwszego dnia 30 minut od zagotowania , drugiego dnia 15 minut od zagotowania , trzeciego dnia 10 minut . Tak przygotowane nóżki , po doprawieniu dowolnymi przyprawami są świetne jako

Ogrodnik w podróży
Grzyby marynowane 167

Przepis podstawowy na grzyby marynowane w occie. Przez lata nie lubiłam takich grzybów. Do niektórych smaków trzeba chyba dojrzeć 😉 Teraz sama mogłabym zjeść cały słoik. Podaję przepis na około

Bullio
TAGIATELLE Z POLĘDWICZKAMI W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 85

sosem grzybowym i polędwiczkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na szybki obiad. SKŁADNIKI :  2 spore polędwiczki wieprzowe 250 g makaronu tagliatelle  300-400 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku  olej do podpieczenia 1 łyżka mąki  330 ml śmietany 30 %  natka pietruszki do posypania(...)opakowaniu. Polędwiczki kroimy na kawałki i ręką lekko rozgniatamy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Na patelni, na odrobinie oleju podpiekam polędwiczki z każdej strony. Odkładamy na talerz. Grzyby leśne kroimy na kawałki ( można dodać cebulę ), przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i podpiekamy. Następnie wlewamy około 2 szklanki wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepszy babciny pasztet domowy 105

200g wołowiny – 200g piersi z indyka – 200g karkówki – 1 mała pietruszka – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1/4 średniego selera – 10g suszonych grzybów – 6 ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 200g wątróbki drobiowej – 1 sucha, żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku(...)indyka i karkówkę kroimy na małe kawałki (3 x 3 cm) i kładziemy na boczku. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i selera obieramy, kroimy w grube plastry i razem z suszonymi grzybami kładziemy na mięsie. Do garnka wlewamy mniej więcej 1 litr wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50-60 minut

Be Fit Be Strong
PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI 141

daniem tanim...  i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2  marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli nie lubimy pomijamy grzyby) 2-3 pętka dowolnej chudej kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka) koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie słodka papryka ostra papryka sól pieprz olej lub smalec do smażenia Wykonanie(...)kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni  podsmażamy cebulę, czosnek, nastepnie dodajemy kiełbasę, nasze grzyby i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy cukinię, koncentrat i przyprawy. Mieszamy. Podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości

Walijskie Pichcenie
SPAGHETTI Z SOSEM KREMOWO-KURKOWYM 126

wiąże koniec z końcem, wstając skoro świt do lasu na zbiory.To taki najgorszy scenariusz.Miejmy nadzieję,że jest prze szczęśliwą staruszką, co ochoczo z nudów chodzi zbierać grzyby. Ta sama Pani sprzedała mi już za darmo sposób jak najłatwiej oczyścić kurki z leśnego brudu.Otóż należy je namoczyć na chwilę w ciepłej wodzie z solą, a dopiero(...)czosnku  2 łyżki masła  1 duża łyżka serka mascarpone garść natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony  Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( zachować wodę); Grzyby oczyścić wg rady Pani babci z bazaru; Cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki większe kawałki można przekroić; Dodać ok. 2 łyżek wazowych wody z ugotowanego makaronu ( oszczędzamy wodę); Całość

pieprzny smaczek
Krupnik z prawdziwkami 79

zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad) dodajemy obrane warzywa (w całości marchew, pietruszkę i seler), listki laurowe, lubczyk. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” bez przykrycia około 40 min. Mięso, grzyby, warzywa, listki i lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu. Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem

R'n'G Kitchen
Piątek: Strgonoff z boczniaków z makaronem żytnim 124

minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Boczniaki pokrój drobno w paski , lub porwij rękami i dodaj do cebuli, posól, podkręć temperaturę i smaż, mieszając, aż grzyby się przyrumienią (około 5 minut). Krok 2 Radyklanie zmniejsz temperaturę, dodaj łyżkę musztardy(...)dijon, przecieru pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki i posiekane w paski suszone pomidorki. Rozmieszaj całość i smaż chwilę. Kiedy składniki nieco przestygną ostrożnie dodaj jogurt grecki i rozmieszaj w nim grzyby. Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki. Dopraw sos solą i sporą dawką pieprzu. Krok 3 Ugotuj

Niedzielny kucharz
Sajgonki 102

wykonane w domu też dobrze smakowały :) Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g warzyw (mrożona mieszanka chińska, lub mieszanka świeżych: marchewka, papryka, por, kiełki bambusa, kiełki fasoli, grzyby Mun) 1 cebula 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego 100 g makaronu ryżowego sos sojowy sól 2 żółtka 2 łyżki posiekanej(...)świeżej kolendry papier ryżowy olej do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić lub drobno posiekać. Warzyw mrożonych nie ma potrzeby rozmrażać, świeże warzywa umyć, obrać i pokroić w paseczki, grzyby Mun namoczyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej

Kocham..lubię..gotuję..
PULPETY Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 105

firmy Kalorik.  Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota  -  APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI :  200 g kaszy  300 g grzybów 1 cebula 4 łyżki oleju 150 ml śmietany 30 %  sól, pieprz, jarzynka do smaku  natka pietruszki mąka z wodą do zagęszczenia sosu(...)przyprawami, miksujemy 20 s/o8-10. Zmielone wyjmujemy na talerz i formujemy pulpeciki.  Do czystego dzbana wkładamy cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Ostrze wyjmujemy i wkładamy mieszadło. Następnie dodajemy pokrojone grzyby.  Dodajemy olej, jarzynkę, sól, pieprz i podsmażamy 10 m/o 1. Wlewamy wodę około 0,5 litra i gotujemy około 20 minut. Na górę dzbana wkładamy weronę i układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Prawdziwki podane z domowymi kopytkami. 111

Sezon na grzyby w pełni przygotowałam pyszny lunch, prawdziwki podane z domowymi kopytkami. Niby proste, a wyjątkowe, bardzo smaczne. Składniki • 200g grzybów prawdziwków • 1 szt cebula czerwona • masło klarowane • tymianek do smaku • sól i pieprz do smaku • 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków • 2 jajka • 30 dkg mąki pszennej • Sól • Parmezan. Wykonanie prawdziwki

Kulinarne pyszności Molki
Pomidorowa zupa z łososiem świeżym i wędzonym 86

Jest w tym jakiś ideał dania.  Składniki na bulion: 3 gałązki selera naciowego 1 marchew  1 cebula  1/2 selera 1 por 1 pietruszka  2 suszone grzyby  listek laurowy goździk  ziele angielskie  gwiazda anyżu  sól, pieprz, cukier, sos sojowy  Zupa pomidorowa (na 3- 4 porcje): 1 papryka  10 pieczarek(...)przynajmniej 90 minut w dwóch litrach wody. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek w całości, jedynie obrany z łupinki, pokrojoną w plastry marchew, pieczarki i paprykę. Dopraw warzywa i grzyby solą, cukrem i pieprzem. Niech się skarmelizują. Jeśli masz w domu wino, to wlej lampkę białego lub czerwonego, niech będzie wytrawne. Zredukuj. Włóż składniki do garnka, wlej odcedzony bulion

Mango Papaja
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 72

Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok. Krok 4 Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym(...)ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje. Dodaj posiekaną kolendrę. Wykładaj na talerze razem z kaszą. Artykuł Czwartek: Stir

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania