grzyby - 15226 przepisów (strona:341/1016)

Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 153

kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam  Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej kapusty 4 szklanki rosołu Sos grzybowy; 1 garść grzybów leśnych (suszonych) 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku ( najlepiej  Skworcu) 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie; Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy wierzchnie liście(...)Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu. Pieczemy w 180C.  Sos grzybowy; Grzyby myjemy i moczymy, najlepiej przez cała noc w szklance wody. Następnie dolewamy wody w zależności ile chcemy sosu, dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi gotowane na parze 107

suszone 15 dag Seler naciowy 3 łodygi Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać.  Wykonanie ciasta

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 130

Idealny przepis na smaczne placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona(...)Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka  Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w  drobną kostkę i obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić, dodać do masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety drobiowe z grzybami w majonezie 111

Kolejny mój eksperyment w kuchni, kotlety są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Składniki: Filety drobiowe ½ kg Grzyby suszone ½ szklanki Jajka 2 szt. Majonez 2 łyżki(...)Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Ser żółty 20 dag Sól i pieprz do smaku Soda oczyszczona 1 szczypta Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Po czym posiekać i zrumienić na tłuszczu z posiekaną cebulą. Ostudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso, obie mąki, jajka, sodę oczyszczoną

Tradycyjna Kuchnia
Bigos z sarniną i prawdziwkami 81

ubiegłym roku bór obfitował w grzyby. Targaliśmy „tonami”, bo lubimy bujać się po lesie. Większość i tak rozdaliśmy, bo ileż można…ale samo zbieranie jest niesamowite. Lubimy też dziczyznę, więc postanowiliśmy spleść wszystko w jedno. Składniki 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty słodkiej 500 g udźca z sarny 300 g mrożonych prawdziwków 500 ml zimnej wody (w razie(...)dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę, posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, grzyby i dusimy na małym ogniu do miękkości słodkiej kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami 165

pocięty na cienkie plasterki w poprzek włókien 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane 250 g małych pieczarek (im mniejsze, tym ładniej będą wyglądać) – przeciętych na pół 100g grzybów shitake pociętych w paski (opcjonalnie) 200g jarmużu – pokrojonego 2 młode cebulki cienko pokrojone w półksiężyce 2 łyżki oleju 60 ml sosu sojowego 120 ml bulionu warzywnego lub wołowego, ewentualnie(...)łyżkę oleju na średnim ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z marynaty (nie wylewać!), przełożyć na patelnię, podsmażyć na brązowo i zdjąć z patelni. Dodać na patelnię resztę oleju, grzyby i jarmuż, podlać zostawioną wcześniej marynatą i podsmażać 3-4 minuty aż jarmuż zmięknie, sos lekko zgęstnieje i zacznie delikatnie wrzeć – należy mieszać zawartość patelni, żeby nic się

Pociąg Do Kuchni
Roladki z kurczaka w sosie grzybowym 127

plasterki sera 4 plasterki szynki 1/3 młodej cukinii 1/3 papryki czerwone sól i pieprz do smaku tłuszcz do formy przyprawa do gyrosa Składniki na sos: 20 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki śmietanki 18% sól i pieprz do smaku 1 żółtko jaja 1 płaska łyżka mąki pszennej Wykonanie: Fileta dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą(...)tłuszczem, włożyć przygotowane roladki,  posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody.  Przygotowanie sosu: Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje

Tradycyjna Kuchnia
Wołowina z warzywami 145

korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki 100 g mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego 200 ml wody(...)naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso.   Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek, przekrojony na pół. Dodaj powidła śliwkowe, grzyby. Zalej wszystko 200 ml wody. Piecz w 180° C przez 3 godziny.   Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałem z polentą! Smacznego!     Jeśli

kuron.com.pl
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 117

sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1-2 suszone grzyby 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majeranku sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża też może być) i podsmażyłam(...)dodatku tłuszczu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. Cebulę pokroiłam w półplastry. Gdy mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam jeszcze

Kucharzyca
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 222

ziarenek ziela angielskiego  (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do bigosu  (użyłam Skworcu) * sól i pieprz do smaku * garść suszonych grzybów * 2 kiełbasy śląskie * około pół litra wody Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć żeberko, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, wsypać sól i pieprz. Gotować wywar na małym ogniu około pół godziny.  Białą kapustę drobno poszatkować

Zrób to smacznie
Zupa ze świeżych podgrzybków z mlekiem kokosowym 164

Podaję przepis na zupę ze świeżych grzybów ale idealnie będą się nadawać grzyby mrożone, pyszne i równie aromatyczne. Ktoś kiedyś mi powiedział że dodaję mleczko kokosowe do wszystkiego i to chyba jest prawda, w tej zupie odnajduje się znakomicie. Zapraszam na pyszny obiad. Zupa ze świeżych podgrzybków z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 145

KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤ Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką

Moja Książka Kucharska
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 209

Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii.  W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir.  A tu poniżej zwykła papryka(...)jest w postaci bardzo cienkiego ciasta np. na makaron. Nie rwie się, nie rozciąga, super się z nim pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta.  Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce

Czerwona Porzeczka
Sprawdzone przepisy na wigilię 107

Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół(...)będzie udana. PLAN PRACY Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już wstawisz, będzie się gotował sam, więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny

Niedzielny kucharz
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną 137

bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki. W rezultacie wyszło pyszne danie. Zapraszam na noworoczny bigos. Kapusta z grzybami i śliwką suszoną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania