grzyby - 15226 przepisów (strona:341/1016)

Wegański strogonow 138

wymieszać i natychmiast dodać pietruszkę i marchew. Smażyć kolejne 5 minut. W miedzy czasie na dużej patelni partiami podsmażać boczniaki, maja się przyrumienić a nie ugotować, czyli wrzucić 1/3 grzybów, smażyć 3 minut i dopiero potem przemieszać i smażyć „z drugiej strony) 2-3 minut, odłożyć na bok i podsmażyć kolejną partię, tak samo postąpić z pieczarkami. Do garnka(...)smaży się cebula, marchew i pietruszką dodać paprykę, smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, kolejno dodać kiszone ogórki i sos pomidorowy. Smażyć 3-5 minut, dodać grzyby, doprawić solą (łyżeczka powinna wystarczyć, bo ogórki mają wystarczająco dużo soli). Gotować jeszcze 3 minuty.   Smacznego!     Artykuł Wegański strogonow pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 159

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza

Zasmakuj Kuchni
Pieczarki faszerowane serem feta 118

oregano 1 jajko szczypta białego pieprzu 1 mała cebulka zielona 1 łyżka bułki tartej Pieczarki faszerowane serem feta Przygotowanie. Kapelusze grzybów oczyścić bądź obrać ze skórki. Jeśli są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwać skórki. Dobrze jest też przetrzeć grzyby chociażby ręcznikiem papierowym zamiast myc je w wodzie. Myte wodą często nią nasiąkają. W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę

mecooks
Bigos z indykiem 111

marnuje. Użyliśmy pieczonych golonek z indyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 90 g ) Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka majeranku 2 ziarna jałowca 1 ziarno(...)sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy

R'n'G Kitchen
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 201

mąki ryżowej 1 jajko 1 żółtko szczypta kurkumy 2 gęsie udka pół gęsiego korpusu 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1 por 2 liście kapusty garść suszonych grzybów (borowiki, lub podgrzybki) świeżo zmielony pieprz sól woda Wykonanie: Makaron można zrobić dzień wcześniej i zostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko(...)czasie dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę (w łupinie rozciętą na pół) i por. Pieczemy kolejne 20 minut. Przypieczoną gęś i warzywa układamy na dnie garnka, dodajemy gęsi korpus, suszone grzyby i liście kapusty. Zalewamy wodą, tak aby zakrywała składniki (około 5 cm powyżej nich). Gotujemy 3 i pół - 4 godziny na minimalnym ogniu (najlepiej jeśli wywar ma parę stopni

Quinoa Raz!
Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami 1885

masła lub margaryny -3 żółtka -700g mąki pszennej tortowej + do podsypania FARSZ -2 małe marchewki -2 małe cebule -300 g białej kapusty drobno pokrojonej -3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek -pół łyżeczki pieprzu ziołowego -pół łyżeczki majeranku -pół łyżeczki papryki słodkiej -pół łyżeczki wegety -2 lyżki masła DODATKOWO -majeranek do posypania -trochę mleka CIASTO Drożdże(...)Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. FARSZ Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut.  Odcedzamy. W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew. Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :) WYKONANIE Ciasto wałkujemy,układamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zapiekanka makaronowa ze słodką kapustą – zapiekanka łazankowa 151

dodatkiem kwaśnej kapusty, to danie to właśnie je przypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też(...)mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki słodkiej kapusty 80 g masła 1 duża cebula opcjonalnie – boczek, kiełbasa lub suszone grzyby sól himalajska, pieprz czarny, kimek mielony (wg uznania)   Wykonanie Kapustę kroimy na mniejsze części, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem soli

Raj dla Podniebienia
Rosół dworski z kapłona z czerwonym ryżem 169

tradycyjnych polskich produktów. W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka. Ruszamy na dwór! Składniki włoszczyzna (pietruszka ,seler,por,marchew,cebula) 3-4 suszone grzyby 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach 3-4 listki ziela angielskiego kapłon kawałek kapusty włoskiej kilka różyczek kalafiora opcjonalnie podroby z kapłona świeże zioła – natka pietruszki lub inne, które lubicie(...)ugotowałam zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Przygotowanie rosołu. Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Połóki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie opcjonalnie dodaj do rosołu różyczki

Z Kuchni Do Kuchni
Gnocchi w sosie grzybowym – przepis 214

kluski skąpane w aromatycznym sosie grzybowym:   Gnocchi w sosie grzybowym: Składniki (dla 4-6 osób): Kluski: 1kg ziemniaków 2 żółtka Sól Pieprz Mąka pszenna około 250g Sos: 400g grzybów leśnych świeżych bądź mrożonych (w tym wypadku podgrzybki) Masło 1 szklanka buliony drobiowo – warzywnego Sól Pieprz 150ml śmietanki 30%   Gnocchi w sosie grzybowym: Przygotowanie: Kluski: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy(...)które później będzie zbierał się sos grzybowy. Kluski wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i gotujemy do momentu aż samoczynnie wypłyną na powierzchnię, następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Sos: Grzyby obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w paski, następnie smażymy na maśle przez 15 minut. Dodajemy jedną szklankę wcześniej przygotowanego bulionu drobiowo – warzywnego i gotujemy jeszcze przez 5 min, doprawiamy solą

Księga-Smaku
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 340

Zapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem(...)Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz

codojedzenia
Zupa z opieńkami 171

moim ogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka 0,5 kilograma opieniek 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej(...)solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy

Bajeczna Kuchnia
Pieczarkowe zapiekańce 155

Moja dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, zakąska, ale znakomicie sprawdzi się także jako danie obiadowe. Grzyby i mięso to po prostu świetne połączenie. Precyzując, w tym przypadku grzyby połączyłam z podrobami i sprawdziło się to genialnie. Do tego serowy akcent i nutka wędzonego aromatu- polecam! Czytaj więcej

Pichceniomania
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami 241

Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami. Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy. Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach. Krupnik jaglany z gąskami zielonkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z makaronem 170

sałatki zawsze znajdą się chętni, dlatego robię je bez oporu. Teraz mieliśmy okazję, by smakować sałatkę makaronową. Jako jeden ze składników - grzyby marynowane, które doskonale podkręcają smak. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Tarta ziemniaczana z grzybami 127

bidi-language:#0400;} Kolejne grzybobranie przyniosło taki oto efekt ;) Składniki 600 g ziemniaków 2 jajka 3 łyżki (pełne) mąki  2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g grzybów leśnych 100 ml mleka 3,2 % 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C. W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania