grzyby - 15226 przepisów (strona:343/1016)

Zupa z opieńkami 165

moim ogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka 0,5 kilograma opieniek 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej(...)solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy

Bajeczna Kuchnia
Pieczarkowe zapiekańce 151

Moja dzisiejsza propozycja to świetna przystawka, zakąska, ale znakomicie sprawdzi się także jako danie obiadowe. Grzyby i mięso to po prostu świetne połączenie. Precyzując, w tym przypadku grzyby połączyłam z podrobami i sprawdziło się to genialnie. Do tego serowy akcent i nutka wędzonego aromatu- polecam! Czytaj więcej

Pichceniomania
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami 233

Dziś proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami. Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy. Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach. Krupnik jaglany z gąskami zielonkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z makaronem 164

sałatki zawsze znajdą się chętni, dlatego robię je bez oporu. Teraz mieliśmy okazję, by smakować sałatkę makaronową. Jako jeden ze składników - grzyby marynowane, które doskonale podkręcają smak. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Tarta ziemniaczana z grzybami 121

bidi-language:#0400;} Kolejne grzybobranie przyniosło taki oto efekt ;) Składniki 600 g ziemniaków 2 jajka 3 łyżki (pełne) mąki  2 cebule 1 ząbek czosnku 400 g grzybów leśnych 100 ml mleka 3,2 % 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C. W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek

R'n'G Kitchen
Grzyby smazone 119

Moja chyba ulubiona wersja grzybów, czyli najprostsza rzecz pod słońcem, grzyby smażone na patelni. Użyłam tego co mąż przyniósł z lasu, czyli podgrzybki, trochę borowików, kurki. Wszystko podsmażone na maśle, oprószone solą i pieprzem. Nic więcej nie trzeba a efekt jest pyszny. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 193

chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody(...)biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem

Kuchcik gotuje
Rydze marynowane z miodem 256

myśli oczywiście grzyby. Lato wcale nie zapowiadało grzybowego, jesiennego szaleństwa. Na Podlasiu było dość sucho i co prawda rosły kurki, ale wcale nie w jakichś wielkich ilościach. Innych grzybów było bardzo niewiele. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa 205

Składniki: 2 kości schabowe 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera sól, pieprz 2 łyżki śmietany 200 g makaronu 500 g grzybów leśnych Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić i wrzucić na osolony … Czytaj dalej Zupa grzybowa

czarrna od kuchni
Tarta z leśnymi grzybami 112

Grzyby(...)póki co w lasach nadal są i radze wam korzystać z nich ile tylko się da i przygotowywać przepyszne grzybowe dania. Dzisiaj proponuję szybkie, proste danie czyli tartę z grzybami. Samo ciasto na tartę jest idealne do różnych tart, do różnych farszów np do tuńczyka, boczku czy bolognese, ale z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hot dog z pieczarkami 187

piórka. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać grzyby, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Następnie dodać poszarpaną na kawałki mozzarellę. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając aż mozzarella się roztopi. Podgrzać bułki i faszerować grzybami, dodatkowo dodać rukolę. Oczywiście można ją pominąć

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanki na grzankach z grzybami 108

trwa jeszcze sezon grzybowy? Bo jeśli tak to może skusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowana lakówka ametystowa 198

Lakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są fioletowe i te nazbierałam. Grzyb jadalny ale mało wyrazisty w smaku, natomiast w marynacie, potem jako dodatek do sałatek czy mięs są smaczne. Po ugotowaniu tracą kolor. Zachęcam do marynowania ale tylko wtedy jeśli(...)jesteście pewni grzyba. Marynowana lakówka ametystowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowa jarzynka 249

już podejrzeć np na fp lub Instagramie- też się o nią postarałam. Jednak warzyw było na tyle, że pozostałe ususzyłam w suszarce- dobrze, że M. nie miał kiedy na grzyby chodzić, bo pewnie by mi tej suszarki tak łatwo nie oddał. Zwłaszcza, że i tak tą ilość trzeba długo suszyć. Pewnie wielu z Was trzyma warzywa świeże w piwniczkach(...)elektrycznej suszarce zmieniamy sita miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia. Gotowe przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dokładamy ziele angielskie, pieprz,  liście laurowe, sól oraz suszone grzyby. Miksujemy wszystko na wysokich- 12 obrotach do uzyskania pożądanego efektu (u mnie ok minuty). Przekładamy do suchego słoika i szczelnie zakręcamy. Sposób przygotowania tradycyjny: Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Pęczak z rydzami papryką pieczoną o nucie wędzonej 127

Rydze 🍄 🍄 🍄  z cebulą wysmażone, papryki w piekarniku upieczone,  na paski pokrojone, do grzybów 🍄 🍄 🍄 zostały dołożone.  Pęczak w warzywnym bulionie ☕ ugotowany, z rydzami 🍄 🍄 🍄  wymieszany, na ostro 😈 doprawiony,  a dzięki mielonej słodkiej papryce uzyskał smak wędzony 😉. Składniki: ·        ok. 200 g świeżych rydzy, ·        1 duża łyżka masła(...)piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw, równolegle do kierunki, w którym rosła cebula. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy paprykę pieczoną, pieprz do smaku i przyprawę z pomidorów suszonych. Całość mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy ugotowany pęczak, mieloną paprykę wędzoną

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania