grzyby - 15226 przepisów (strona:351/1016)

Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami 193

KACZKA W MIODOWEJ GLAZURZE wymaga co najmniej doby, żeby dobrze... Artykuł Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Suflet grzybowy 106

smaku Do smarowania foremek: • masło • świeżo starty parmezan Przygotowanie: • Pieczarki pokroić w paski. • 2 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. • Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. • W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu masło i wymieszać(...)ogniu i delikatnie podgrzewając mieszać doprowadzając do wrzenia, jednak nie dłużej niż ok. 4 minut. • Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem i grzybami. • Doprawić solą, pieprzem i gałką. • Do masy dodać trzy żółtka, wymieszać. • W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. • Całość delikatnie połączyć. • Przelać masę sufletową do uprzednio

To co kocham
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 236

Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty(...)zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być bardzo chrupiące. Na koniec, już po wyłączeniu dodać pokrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeśli jest taka potrzeba doprawić

Jemy Pijemy
Omlet pikantny na śniadanie 125

smażenia Przygotowanie; Boczek pokroić drobno, obraną cebulę w pół plasterki, umyte grzyby pokroić drobno Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć boczek, dołożyć cebulę - wymieszać i smażyć chwilę Wsypać umyte, pokrojone grzyby, posolić i smażyć około 10 min.- przykryć pokrywką Wbić 2-3 jajka i lekko wszystko wymieszać, posypać szczypiorkiem ( u mnie niestety tylko natka pietruszki ) Jest to ilość

Proste Potrawy
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 874

Wigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks

Słodka Strona
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 154

ziemne * krojone orzeszki * mąka owsiana * bułka tarta * krajowe warzywa (4,5%) (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * pszenne sucharki * czerwone papryki * suszone grzyby * mix ziół * czarny pieprz * proszek do pieczenia * sól  Jeszcze przed upieczeniem mieszanka zapowiadała się pysznie, ze względu na bardzo aromatyczny i smakowity zapach. Swoją drogą trochę mi znany(...)bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy bochenek

Zdrowie na języku :P
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 248

koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru(...)twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od bakłażanów, po kolejnych 2-3 min dodaję, cukinię , za chwilę grzyby, paprykę, brokuł i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone

Jemy Pijemy
Barszcz czerwony na zakwasie 165

buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku  kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą(...)wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę i czosnek obrać. Do garnka przełożyć warzywa, odsączone grzyby, listki laurowe i kulki pieprzu. Całość zalać wodą. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Barszcz powinien lekko bulgotać. Gdy warzywa będą miękkie to do barszczu wlać zakwas buraczany

Ugotować
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 166

rafinowanego oleju kokosowego). Moje naleśniki mają ok. 10 cm średnicy. Smażymy z obu stron. Na drugiej patelni lub w garnku podsmażamy cebulę z grzybami shitake (na jedną porcję - 1 cebula, 3 grzybki). Na naleśniki wykładamy grzyby z cebulą oraz "mięso". Podajemy z ulubionymi dodatkami warzywnymi. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rosol z rosolu z wczoraj 149

średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól   1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej  100 g makaronu soba, ryżowy lub  sojowy  pieprz  3 łyżki sosu ostrygowego  3 łyżki marynowanego bambusa*  1 łyżeczka sosu ostrygowego(...)czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa.  Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli jest to soba, tak jak u nas, lepiej jest go ugotować al dente w osobnym garnku i przepłukać. Woda po jego gotowaniu staje się

Kuchnia od dwojga
Bigos 173

łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta(...)świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich

Smakołyki Asi
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 106

żółtka sól szczypta proszku do pieczenia 200 g świeżych grzybów (opieńki kanie) 1 cebula olej do smażenia sól pieprz 300 ml śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy

Gotowanie jest łatwe
Grzybki marynowane 164

szklanki wody • 2/3 szklanki cukru • 2/3 szklanki octu • 1 łyżka soli Do każdego słoiczka • kawałek cebuli • kawałek liścia laurowego • kilka ziaren pieprzu • 1/2 łyżeczki gorczycy Sposób przygotowania 1. • Grzyby wyczyścić umyć zalać wodą gotować ok 10 minut po zagotowaniu wlać do wody 2 łyżki octu  po chwili odcedzić(...)sicie 2. Zalewa • Do wody dodać ocet ,cukier,sól.  Zagotować zalewę. 3. • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli , dodać liść laurowy,pieprz,i gorczycę  Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić  Wstawić słoiczki do ciepłej wody. Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu

W królestwie smaków Beaty
Filet kurczaka z pieczarkami i natką, prosto i smacznie. 156

zwykłego kotleta. Wcale  nie są potrzebne wymyślne dodatki czy też dużo przygotowań. Wystarczy odrobina fantazji i mamy świetną, smaczną sztukę mięsa. Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka, dziś to  będzie szybsza wersja czyli  kopczyk na wierzchu. 4 gotowe kotlety z piersi kurczaka 30 dkg pieczarek 0,5 szklanki posiekanej natki łyżka masła(...)już miękkie dodajemy majeranek,  oba pieprze i doprawiamy solą do smaku. Wsypujemy natkę i dokładnie mieszamy, aby się wszystko równo rozłożyło. Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera. Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania