porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka) 4-5 łyżek sosu sojowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać sosem sojowym(...)łyżki oliwy/oleju. Gdy będzie bardzo mocno rozgrzany to dodać mięso. Usmażyć. Kawałki piersi z kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć
UgotowaćOdstawiamy do lodówki do następnego dnia. W dniu następnym robimy sos. Grzyby zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do grzybów. Doprawiamy rozmarynem i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy kremówkę i czekamy aż sos się zagotuję. Doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy grillową patelnię. Smażymy polędwiczkę
tojestpyszne.blogspot.comwodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać
R'n'G Kitchenząbki czosnku 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wina sól pieprz cząber śmietanka (opcjonalnie) Grzyby dobrze wypłukać, pokroić w paski. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle, dodać grzyby i resztę przypraw pod koniec duszenia wlać wino i odparować a następnie dodać według uznania śmietankę
harrisawody 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki mąki ryżowej odrobina oleju kokosowego do smażenia farsz: 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony) świeży grzyb shitake czubata łyżka mleka kokosowego 1,5 łyżeczki sosu sojowego świeże zioła: rozmaryn, bazylia, szczypiorek * przyprawy: curry, czarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych(...)każdej strony. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok 3 cm), następnie wsypujemy tam groszek z marchewką- zostawiamy na niewielkim ogniu i dusimy. W między czasie kroimy grzyba na plasterki, a zioła siekamy. Po ok 5 min dodajemy do garnuszka pokrojonego grzybka, przyprawy, mleko kokosowe i zioła- pozostawiamy na małym ogniu ok 4 minuty. Gotowym farszem nadziewamy usmażone
healthy dreamscebulowo - podgrzybkowy może być też sosem podgrzybkowo - cebulowym w zależności od proporcji dwóch głównych składników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie(...)biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków 3-4 łyżki serka mascarpone łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz łyżka oleju kokosowego Sposób przyrządzenia: Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą
pieprzny smaczekgrzyby mun 2 ząbki czosnku kawałek imbiru garść kiełków bambusa ziarno kardamonu przyprawy: kurkuma, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy, czarnuszka + piramidka smaku WYKONANIE: warzywa, piramidkę smaku i grzyby mun kroimy w paski, wrzucamy do garnka z wodą (gotujemy na małym ogniu ok 15 min) ciecierzycę gotujemy osobno do miękkości do gotujących się warzyw dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy
healthy dreamswręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych(...)przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry WYKONANIE: w wodzie gotujemy obraną i pokrojoną marchewkę z soczewicą (10 min) do gotujących się warzyw składników, wrzucamy pokrojone grzyby shitake (gotujemy 5 min) do ugotowanych składników dodajemy przyprawy oraz płatki drożdżowe, całość dokładnie miksujemy
healthy dreamsjadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniak kilka suszonych grzybów ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość) sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki(...)kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz
Czerwień i błękitząbków czosnku 4 ziarna jałowca kilka ziaren pieprzu gałązka tymianku gałązka rozmarynu cząber około 1 łyżeczki – świeży lub suszony lubczyk – kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone szklanka soku z kiszonej kapusty osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę Żeberka kroimy w kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym(...)gotujemy esencjonalny wywar. Do osobnego garnka siekamy kapustę kiszoną, zalewamy zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodajemy namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dokładamy ją do wywaru i żeberek, dokładamy razem z wodą w której się gotowała. Dolewamy sok z kapusty i wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem
ladykitchenduża garść pokruszonych suszonych grzybów, namoczonych przez noc (mogą być też mrożone) lubczyk, 3 ziarna jałowca, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego wędzona papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, czarny pieprz sos sojowy Obierz warzywa i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim warzywa. Dolej wody, wrzuć kasze, grzyby, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe
Qlinarnie i QlinarnieKolejne pyszne zastosowanie wątróbki. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 1 dag suszonych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki smalcu 1 żółtko jaja 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w plasterki i przysmażyć na smalcu, następnie połączyć z wątróbka, grzybami i dusić przez
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 6 filetów śledziowych około 10 sztuk małych grzybów marynowanych (podgrzybków) 1 cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet
Qchnia po prostuDelikatny omlecik z krótko smażonymi warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym oraz szpinak z sezamem. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku(...)osobę. Odstaw. Namocz makaron według opisu na opakowaniu. Odsącz, Posiekaj. Na dwóch patelniach jednocześnie przygotuj szpinak i warzywa pocięte w julienne (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć
AZgotuj!sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni