grzyby - 15226 przepisów (strona:358/1016)

Sakiewki z omleta z warzywami - Sylwestrowe menu bez mąki 237

Delikatny omlecik   z krótko smażonymi warzywami. Do maczania sos sojowy z octem ryżowym  oraz szpinak z sezamem.  Składniki na 4 porcje: 2 marchewki cukinia dymka papryka grzyby mung cięte w paseczki namoczone opakowanie szpinaku liście olej do smażenia 2 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" ząbek czosnku(...)osobę. Odstaw. Namocz makaron według opisu na opakowaniu. Odsącz, Posiekaj.  Na dwóch patelniach jednocześnie przygotuj szpinak i warzywa pocięte w julienne  (marchew, papryka, por, cebula, grzyby mung). Na rozgrzany olej (ok.1 łyżka) wrzuć warzywa, mieszaj, dodaj łyżkę sosu sojowego, ocet i cukier. Na koniec przyprawę i makaron. Mieszaj kilka minut. Na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzuć

AZgotuj!
Błyskawiczna sałatka śledziowa 147

sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos świąteczny 144

kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 2-3 łyżki przyprawy do bigosu 2-3 łyżki miodu prawdziwego  olej do smażenia(...)smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił

Bajeczna Kuchnia
śledzie z grzybkami 151

kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem, wykładamy grzyby oraz pozostałą część śledzi. Na wierzch wykładamy cienką warstwę majonezu posypujemy posiekaną cebulką oraz pietruszką. Całość schładzamy w lodówce min. 2 godz

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz wigilijny. 118

Składniki (4 porcje): 2 kg buraków  3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy(...)wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek  i zagotowujemy.  Do barszczu  dodajemy  wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz przelewamy do wazy lub bezpośrednio na talerze przez sitko. Podajemy z uszkami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Bigos wigilijny 136

wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam wodą(...)kroję w kostkę i wrzucam do garnka jak już kapustą jest miękka. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła i wrzucam do garnka. Grzyby suszone podgotowywuję a później kroję w mniejsze kawałki i też wrzucam do kapusty. Pieczarki można pokroić jak kto lubi, mniejsze, większe kawałki i wrzucam do garnka. Jeśli ma się

Tanio smacznie i prosto
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 121

goździków sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku mała szczypta przyprawy korzennej 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 150-250 ml zakwasu z buraków Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej(...)wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków. Dodawać

Czerwień i błękit
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 204

zostanie wody tym lepiej. Ziele i liście laurowe wyrzucamy, a kapustę drobno kroimy ostrym nożem lub kilkoma obrotami ostrzy malaksera. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski i odstawiamy.   Suszone grzyby(...)zalewamy 400ml wrzątku, zostawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem

Karo in the Kitchen
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 124

minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość dusimy pod przykryciem, na małym

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 143

przygotowaniu karp pieczony w całości, z dodatkiem dużej ilości pieczarek z pietruszką, zapieczony z masełkiem. W rezultacie otrzymujemy rozpływające się w ustach, delikatne mięso z karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki(...)odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie nafaszeruj go połową pietruszki i przełóż do naczynia do zapiekania. Na średniej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego

karmelowy
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 207

kuchennego i delikatnie zmiksuj - wystarczą dosłownie dwa krótkie impulsy - składniki mają zostać tylko nieznacznie rozdrobnione, nie ma wyjść papka (patrz: zdjęcie poniżej) Cebulka na patelni. Dodane grzyby. Grzyby podsmażone z cebulką. Nieznacznie rozdrobione grzybki z cebulką, przełóż pieczarki z powrotem na patelnię, dodaj przetarte pomidory, czosnek i szczyptę cukru lub stewi (więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne

Szybko Szybkowar
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 231

pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić

Czerwień i błękit
Pizza z pieczarkami 174

dwie duże blachy dołączone przez producenta piekarnika; niżej podaję przepis w mniejszych proporcjach) na dwór, a chłopcy w tym czasie zajmują najlepsze miejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 195

wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny(...)leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato

Plate of Joy
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 338

łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania