grzyby - 15226 przepisów (strona:358/1016)

Szybkie uszka z grzybami 130

się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule sól,pieprz olej  kilka łyżek bułki tartej Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania:   Grzyby suszone zalać gorącą wodą ,i tak pozostawić na kilka godzin(...)przykryciem.Gotować do miękkości.Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki,cebulę pokroić w pióra i usmażyć razem z pieczarkami na oleju.Gdy ostygną razem z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa na największym sitku.Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem.   Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze części.Rozwałkować cienko na wielkość formy,obsypać mąką

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 145

obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy(...)kapust ę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku.Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na oleju,dodajemy do kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów

Bajeczna Kuchnia
Sałatka Lwowska 2030

słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby

Bajeczna Kuchnia
Danie obiadowe z makaronu i pieczarek dla leniwych 181

małej ilości tłuszczu. Gdy makaron będzie miękki a grzyby gotowe, dodać go pieczarek, następnie dodać usmażoną pierś z kurczaka i wszystko razem wymiszać. W razie gdyby grzyby puściły dużo wody można zagęścić danie mąką

Pychotkaaa
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 192

gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż. Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem

Di gotuje
PIEROGI Z KURKAMI 134

masło , szczypta Sól , do smarowania jajko sposób wykonania: Farsz - cebulę pokrój w drobną kostką, grzyby posiekaj. N a gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko , dokładnie wymieszaj. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj

Darcia w kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną 180

nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam do garnka, zalałam 1,5 szklanki wody z grzybów. Gotowałam przez ok. 7 minut. ( Kasza nie może się rozgotować ) Mięsko pokroiłam na drobne kawałki, podsmażyłam na patelni, cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam, grzybki drobno posiekałam. Wszystko razem dodałam(...)dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 217

szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, każdą na 2 cienkie kotlety. Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki(...)rumiany kolor i przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne

My Culinary Art
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 166

buraczki zasmażane , winko i  wykwintny  obiad lub kolacja jak znalazł.  Składniki:  ok 500 g polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula  garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru  sok z połówki cytryny smalec gęsi(...)podsmażamy polędwiczkę aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i jeszcze podsmażamy, aż sos lekko odparuje i ładnie się zredukuje. Smacznego

Niezły Młynek
Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem) 125

grzybów makaron (wg gustu) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżeczka masła kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby

Di gotuje
Leśna grochówka 136

Pewnie spytacie dlaczego moja grochówka jest …leśna...  Ano dlatego, że ma w sobie przede wszystkim - grzyby, że daje mocy i kopa nawet drwalom. Grochówka jest również treściwa, pyszna, w pełni naturalna- idealna na stół, niezastąpiona podczas biwaków. Przepis niezwykle prosty. Bo to TRADYCYJNE JADŁO! Przepis(...)każdego. Składniki - groch- jaki lubicie u mnie ciekawy groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe  TRADYCYJNE JADŁO -zioła  Małgorzaty  SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 196

już go nie gotujemy - do niego dorzucamy na chwilę 4-5 suszonych pomidorów i czekamy aż zmiękną. Po wyciągnięciu pomidorów dorzucamy sporą garść suszonych grzybów i czekamy kilkanaście minut aż także staną się miękkie. Pomidory, grzyby i garść orzeszków ziemnych oraz 2-3 łyżki koperku siekamy niezbyt drobno i dorzucamy do miski ze zmielonym mięsem.  Dokładamy do tego(...)ciepło kusi do pokrojenia i spróbowania na świeżo! To jest pasztet! Wieprzowy? A gdzie! W miarę dietetyczny, soczysty, puszysty. W środku miękki ale z kawałkami orzechów, suszonych pomidorów i grzybów. Aromatyczny, korzenny zapach selera łączy się przyjemnie z koperkiem i delikatnym mięsem z kurczaka.  Mniami

Right Behind The Kitchen
Biały bigos jesienny 172

łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na patelni . Przekładamy do gara w którym będzie się gotował bigos . Dodajemy pokrojoną , nie płukaną kiszoną kapustę , liście laurowe, grzyby , ziele , pieprz i cukier . Zakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając ( jeśli zbyt

Ogrodnik w podróży
Mielone a’la strgonow 158

podsmażamy jak na spagetti, my lubimy dość mocno podsmażyć, i odkładamy na bok. Grzyby czyścimy, kroimy na dość spore kawałki i podsmażamy z solą i pieprzem. Do smażonych grzybów dodajemy pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i troszkę dusimy pod przykryciem. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę smażymy i dodajemy rosołek. Oczywiście my użyliśmy rosołku z kostki, ale można

KasiaiKrzysiu.pl
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 184

Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do cebulki, wszystko jeszcze chwilę dusząc. Doprawiłam solą, pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania