klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki. Solimy, doprawiamy tymiankiem i rozmarynem. Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy pokrojone w paseczki kapelusze grzybów shitake podsmażamy kolejne 7 - 8 minut (nie za długo, żeby grzyby nie stwardniały), doprawiamy pieprzem, podajemy na szafranowym puree z ziemniaków i quinoy, posypujemy odrobiną kruszonego sera. www.mojpieknystol.pl
Quinoa Raz!specjalnych gości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby(...)faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki, łebki doprawić solą i pieprzem. Do kapeluszy nałożyć puree ziemniaczane. Lekko przydusić. Na dno blaszki wlać wodę, tyle żeby dno było przykryte. Włożyć raszki na które położyć kurczaka
Kuchnia Pokoleńsię suszą ;) Zupa grzybowa Składniki: 0,5 kg żeberek 10dag suszonych grzybów pęczek włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotować wywar na żeberkach. Kiedy mięso będzie już na w pół miękkie dodać suszone grzyby oraz włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Gotować do momentu wszystko będzie miękkie. Dodać liść
Smaki Nataliidanie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą. Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami
Kulinarne Fantazje MarioliKolejne pieczarki w tym tygodniu ;) Kolejne pyszne pieczarki! I chyba już wiem dlaczego te grzyby muszą pojawiać się przy okazji kibicowskiego hasła. Jak wspominałem, jedliśmy z dziadkiem panierowane pieczarki po moim pierwszym kibicowaniu ligowym. Jak również wspominałem, przypomniała mi się pierwsza meczowa przekąska na stadionie Lechii - była to podłużna bułka wypełniona farszem pieczarkowym! No i wszystko jasne :) No, może(...)olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki. Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów. Obtoczyć w masie jajecznej (osolonej), a następnie w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Podawać
zadanie-gotowaniejagody, potem na borówki, a w tzw. międzyczasie (nie cierpię tego określenia) - na grzyby. Póki co susza w lesie nie sprzyja rozwojowi grzybni, więc pozostaje cieszyć się grzybami ze sklepu lub hodowanymi u siebie. Składniki : płaskie spore boczniaki (3-4 na jedną osobę) bułka tarta zatar jajko ewentualnie: sól olej do smażenia Boczniaki opłukać i osuszyć ręcznikiem. Nie moczyć
Weekendy w domu i ogrodziepokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej więcej na 3-4 części każdy, tak aby nie było zgrubień i kawałki były podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól. Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija
greenscarfwyszły naprawdę fantastyczne pmimo ,że nie" trawię " jarskich potraw.Smaku i głębi dodała im bazylia , ale tez można dodać w sezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii .Na 5 placuszków wypada tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNaparstniczka stożkowata Verpa conica to kolejny grzyb z rodziny smardzowatych, którego w tym roku wreszcie spotkałam na swojej drodze. W moich rejonach jakoś nie mogłam na niego trafić, ale kiedy zatrzymałam się na chwilę w Krakowie, jadąc na tegoroczne smardzowanie, Dorota zabrała mnie w znane sobie miejsce żebym mogłam zapoznać się z naparstniczką osobiście. To pierwsze spotkanie z naparstniczką stożkowatą(...)okazało się tylko przygrywką. Już następnego dnia samodzielnie znalazłam jej nowe stanowisko nad słowackim potokiem. Z grzybami bywa tak, że część gatunków poznaję najpierw z książek a dopiero później spotykam w terenie. Chociażby dlatego, że albo nie rosną w moich lasach, albo szukałam ich w złych miejscach. Oczywiście bywa też odwrotnie kiedy natrafiam na grzyba i dopiero muszę go oznaczyć
Smaczna Pyzaryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę kotletów(...)smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć
królestwo garówgarnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami. Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości. Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie. Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę
KukuleczkiSkładniki: 1,5 l wywaru warzywnego 500 ml zakwasu na żur 2 cebule 2 suszone grzyby 300 g kiełbasy 250 g wędzonki 125 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki świeżego chrzanu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie(...)oraz kiełbasę. Posiekałam cebulę i czosnek dodałam do reszty. Smażyłam do czasu, aż cebula nabrała koloru. Do wywaru wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy,dwa ząbki czosnku,ziarna pieprzu, suszone grzyby. Zawartość patelni dodałam do wywaru. Doprawiłam chrzanem, majerankiem i pieprzem. Wszystko gotowałam na małym ogniu około 40 minut. Po czasie wlałam dobrze wymieszany zakwas oraz śmietaną
KukuleczkiSkładniki 5 suszonych grzybów 2 l wody 1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny 4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera sól, pieprz Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody(...)namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45 minut w tej samej wodzie. Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż buraki będą
KukuleczkiLubię takie ekspresowe, lekkie zupy . Do takiej jarzynowej zupy nie trzeba nawet specjalnie przyrządzać wywaru bo skoro jest w niej dużo warzyw, grzyby i coś zielonego to wystarczy składniki(...)zalać zwykłą wodą a i tak smak będzie dobry. Taka zupa jarzynowa z krążkownicą i szczawikiem to mój przebój tegorocznej wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze, za rok znowu zrobię wypad na krążkownice. Jeśli nazbieracie ich więcej niż kilka to część koniecznie usmażcie
Smaczna PyzaKrążkownice wrębiaste to grzyby, które mało kto zna i na które mało kto w ogóle zwraca uwagę - możecie o nich poczytać w moim małym Atlasie grzybów . Krążkownice rosną wiosną, w czasie gdy wytrawni grzybiarze rozglądają się za smardzami i przeważnie tylko nimi są zajęci. Ale ponieważ my, grzybolubne grzybojady, stęskniliśmy się już mocno za świeżymi grzybkami nadającymi się
Smaczna Pyza