grzyby - 15226 przepisów (strona:356/1016)

BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 116

Składniki  5 suszonych grzybów 2 l wody  1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny  4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie  1 łyżeczka majeranku  1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera  sól, pieprz  Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody(...)namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45  minut w tej samej wodzie.  Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą

Kukuleczki
Zupa jarzynowa z krążkownicą wrębiastą i szczawikiem zajęczym 145

Lubię takie ekspresowe, lekkie zupy . Do takiej jarzynowej zupy nie trzeba nawet specjalnie przyrządzać wywaru bo skoro jest w niej dużo warzyw, grzyby i coś zielonego to wystarczy składniki(...)zalać zwykłą wodą a i tak smak będzie dobry. Taka zupa jarzynowa z krążkownicą i szczawikiem to mój przebój tegorocznej wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze, za rok znowu zrobię wypad na krążkownice. Jeśli nazbieracie ich więcej niż kilka to część koniecznie usmażcie

Smaczna Pyza
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 166

Krążkownice wrębiaste to grzyby, które mało kto zna i na które mało kto w ogóle zwraca uwagę - możecie o nich poczytać w moim małym Atlasie grzybów . Krążkownice rosną wiosną, w czasie gdy wytrawni grzybiarze rozglądają się za smardzami i przeważnie tylko nimi są zajęci. Ale ponieważ my, grzybolubne grzybojady, stęskniliśmy się już mocno za świeżymi grzybkami nadającymi się

Smaczna Pyza
Domowa kostka rosołowa – warzywna 125

Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy – 250-300ml (ewentualnie 200g soli) Olej – 50g Wykonanie: Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby rozgnieć w moździerzu lub zmiel za pomocą blendera, jeśli nie boisz się o noże. Warzywa zetrzyj na tarce lub zmiel w malakserze. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużym

Blendman
Grzyby gatunkami. Czareczka czarniutka. Uszko czarne 144

nigrella ze względu na swoje niewielkie rozmiary i czarny kolor nie jest tak łatwo dostrzegalna jak czarka austriacka . Ale jest równie piękna i warto się za nią rozejrzeć. To grzyb, którego większość osób nie spostrzeże nawet patrząc pod nogi a poza tym nie nadaje się do gara więc po co sobie zawracać głowę szukaniem takiego czegoś? Ano dlatego żeby lepiej(...)poznać świat grzybów i jego przedstawicieli, i nauczyć się czegoś nowego. Grzybnięci zrozumieją o czym mówię. Zajrzyj do mojego małego atlasu grzybów i sprawdź czy spotkałeś je już na swojej drodze ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kalendarz przetworów 264

marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia(...)róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.  Październik to sezon na:  gruszki;  pigwę;  owoce dzikiej róży;  kapustę;  grzyby.  Przetwory w listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest

Ukojenie Podniebienia
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 110

udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody(...)pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak - kilka liści cebula dymka płaty wodorostów nori- wymoczone przez

Mango Papaja
Barszcz wigilijny 132

SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą(...)pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie.  Podajemy z uszkami, pierogami  lub pasztecikami z grzybami i kapustą

Czary - gary w kuchni
Żurek Wielkanocny 143

raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-)  SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby  1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki chrzanu ze słoiczka(...)selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa

Czary - gary w kuchni
Gołąbki 108

Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Ryż  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 145

Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego ) 2 cebule 5 - 6 ząbków czosnku 3 - 4 suszone grzyby, zmielone sól, pieprz 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku na sos: ok 750 ml bulionu  1 puszka  pokrojonych pomidorów  sól, pieprz czosnek przygotowanie Wolnowar nagrzać(...)kolei odrywać liście. W razie potrzeby wstawić na chwilę do mikrofalówki. Przygotować farsz: połączyć mięso z pęczakiem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki

Stare Gary
Kotlety z boczniaków w chrupiącej panierce z paluszków. 122

Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie. Ci którzy nie znają  tego grzyba powiem że jest bardzo pyszny , można go przyrządzać na różne sposoby, kiedyś pokarzę Wam jak przyrządzić nap : flaczki :) Zapraszam na pyszne, proste i szybkie danie, podane z ziemniakami smakują wybornie(...)jajka bułka tarta z paluszków olej do smażenia sól, pieprz do smaku Wykonanie : Boczniaki myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Następnie solimy i pieprzymy. Jajka roztrzepać, zanurzać w nich grzyby i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone boczniaki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką

Sama słodycz i szczypta chili
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 156

być treściwa, lekko ostra w smaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje(...)pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie Wykonanie Grzyby namaczamy w osobnym naczyniu. po ok. 3-4h odcedzamy i gotujemy ok 15 min. Kroimy w paski. W tym czasie z wody, włoszczyzny, kiełbasy i boczku robimy wywar

Mieszam w Garnku
Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY. 212

marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego  Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do dużego(...)Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili

Apetyt na Zielone
Tort ziemniaczany 181

zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania