grzyby - 15226 przepisów (strona:352/1016)

GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 172

7dag.suszonych grzybków 1 szkl.ryżu 3/4 litra bulionu grzybowego 2 cebule 1 główka kapusty 1 łyżka natki  tłuszcz sól pieprz 4 ziarna jałowca-rozgnieść kilka plastrów wędzonego boczku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby(...)moczymy,gotujemy 30 min.Ryż gotujemy 15 min. w bulionie grzybowym,odcedzamy,bulion zachowujemy.Cebulę obieramy,siekamy i na tłuszczu (u mnie oliwa)przesmażamy .Kapustę sparzamy,liście odrywamy,osączamy.Grzyby siekamy,mieszamy z ryżem,cebulą,natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy liście kapust,obkładamy plastrami boczku wędzonego.Układamy gołąbki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie gołąbki z farszem z fasoli i suszonych pomidorów 168

treściwe i zdecydowanie zyskały wielowymiarowy smak.  Składniki (około 10-12 sztuk, w zależności od wielkości liści kapusty): 1 kapusta (u mnie włoska) Farsz: 300g długoziarnistego ryżu 20g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula  2 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki sosu sojowego(...)zagotuj osoloną wodę i włóż do niej całą kapustę. Przykryj i gotuj około 12 minut, a następnie wyjmij garnka i osusz.  Do kolejnego garnka wsyp ryż, dodaj paseczki grzybów, liście laurowe oraz ziela angielskie. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Kiedy będzie gotowy, przełóż go do większej miski.  Cebulę obierz

Roślinna - blog wegański
Risotto z papryką i suszonymi grzybami 139

grzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy  olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby

Truskawkowa Fiesta
Sos tatarski babci Basi 140

ewentualnie sól i cukier ( puder ) do smaku, Przygotowanie : Ogórki pokroić w drobną kostkę ( można obrać ze skórki ), grzyby odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Do majonezu dodać musztardę, grzyby i ogórki. Wymieszać wszystko i ewentualnie przyprawić do smaku solą i cukrem (pudrem ). Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kotlety siekane drobiowo warzywne z sosem grzybowym 245

paprykę i już macie barwne kotleto-placki , które nie tylko ładnie wyglądają, ale są też bardzo smaczne. Swoje kotleciki podałam tym razem z sosem ze świeżo zebranych grzybów, ale możecie też grzyby dodać do środka. Jeśli nie macie leśnych to wykorzystajcie pieczarki hodowlane - kotlety drobiowo pieczarkowe też są pyszne ! To takie proste, wiejskie jedzenie przygotowane w leśnej chacie gdzieś

Smaczna Pyza
ZRAZIKI Z SOSEM POMIDOROWYM Z MAJERANKIEM I GRZYBKAMI SUSZONYMI 146

Zrobiliście już kotlety duszone w kremowym , pomidorowym sosie , pachnące cudownie majerankiem i suszonymi grzybami zebranymi jesienią.Jak nie , to wypróbujcie ten przepis.Fantastyczne danie na jasienne obiady , kiedy w okna stukają krople deszczu.Zapraszam. Przepis na 2 porcje:   16dag.ładnej wykrojonej na kotlety łopatki Garść namoczonych i ugotowanych grzybków  20dag . tłuszczu 4g.mąki sól przyprawa uniwersalna-przepis na blogu(...)przyprawą uniwersalną,otaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz,układamy zrazy i obsmażamy  na niezbyt mocnym ogniu.Kotlety odkładamy na talerzyk w ciepłe miejsce.Do sosu dodajemy obgotowane grzyby,pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu.Koncentrat pomidorowy dodajemy do grzybów.Zimny wywar warzywny mieszamy z mąką dolewamy do sosu ,zagotowujemy.Dodajemy majeranek.Potem dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.Do sosu wkładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaczana "tarta" z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami 127

Ziemniaczana „tarta” z cukinią, grzybami i suszonymi pomidorami Składniki – ciasto: Ziemniaki – 500g Mąka – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Rozmaryn suszony – 1 łyżka Sól, pieprz Składniki: Cukinia – 1 sztuka Podgrzybki lub borowiki – 1 szklanka Suszone pomidory – 6-7 sztuk Jogurt naturalny – 3 łyżki Ser gorgonzola – 50g Czosnek – 1 ząbek Rozmaryn suszony, sól, pieprz Płatki migdałów Wykonanie – ciasto: Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)wymieszać z solą, pieprzem, suszonym rozmarynem, jajkiem i mąką. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 190-200 stopni przez 10-15 minut. W tym czasie podsmażyć grzyby razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Gdy przestygną wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokroje plastry cukinii, a na nie sos z grzybów

Kuchnia Bon Appetit
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 155

Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka(...)czasu do czasu. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 10 minut przed wyjęciem z piekarnika) na kotlecikach układamy plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto

Kuchnia Bon Appetit
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 175

pierożkami Składniki: Filet z kaczki – 1 sztuka Marchewki – 2 sztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka(...)dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule

Kuchnia Bon Appetit
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM 259

paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy *Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki ok 10 minut.( jeśli używamy grzybów mrożonych, już nie obgotowujemy, nie postępujemy tak również z pieczarkami)  Dokładamy grzyby, wlewamy śmietanę, Dusimy do zredukowania sosu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.  *Placki podajemy z sosem

Z Majeczką w kuchni
Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką 104

marchewki pokrojona w cienkie słupki 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu ok 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 grubszy plaster cebuli 1 pełna łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty(...)następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą. Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kurkami i bryndzą 315

Sezon na grzyby w pełni :) Grzybiarze się cieszą, choć ja niestety do nich nie należę. Raz w życiu byłam na grzybach i niestety własnoręcznie nie zerwałam żadnego :( Za to znajomi mają farta i przywożą z lasu kosze pełne podgrzybków, prawdziwków, maślaków, rydzów i kurek. Do dzisiejszego przepisu użyłam kurek zakupionych na Starym Kleparzu. Cel ich zakupu był zupełnie inny(...)papierowym ręczniku. 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym szklimy na maśle. 2. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekane kurki. Chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do ostudzonych grzybów dodajemy bryndzę, drobno posiekaną cebule dymkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pierogi: 1. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką

W kuchni Katie
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 144

marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować

Posadzone i zjedzone
Zupa grzybowa na prawdziwkach 141

grzybami w tym roku? Bo co rusz słyszę, że gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na szczęście u mnie było ich wystarczająco i Mężuś naniósł i nasuszył.  Obowiązkowo też przygotowałam zupę grzybową, w końcu coś mu się należy za to zbieranie ;) Ja obeszłam się smakiem. Ze względu na karmienie piersią, odpuściłam, z obawy(...)marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania