grzyby - 15226 przepisów (strona:347/1016)

Golonka w bigosie z młodej kapusty 156

mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucić do mięsa pieczarki przecięte na pół i chwilkę smażyć. Grzyby muszą stracić kolor surowizny. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, magii, grzyby suszone. Wlać wodę, zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu godzinę, mięso musi być prawie miękkie. Jeśli nie będzie to trzeba przedłużyć gotowanie. Podczas gotowania trzeba

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w sosie kurkowym 142

ząbki czosnku jak lubicie. Polędwiczkę pokroić i cienkie paseczki i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię dodać odsączone grzyby, ale wody od grzybów nie wylewać. Smażyć chwilkę mieszając. Wlać wodę z grzybów lub jak użyjecie świeżyć dolać wodę. Wody dodać tyle żeby nie powstała zupa, tylko tyle żeby przykryć zawartość patelni do 3/4 wysokości

Kuchnia Pokoleń
Wolno duszona marynowana wołowina 164

około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru  1 słoik (280 g) pociętych(...)Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów Crock

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzyby gatunkami. Podgrzybek tęgoskórowy 224

którym pasożytuje, pomylenie tego gatunku z innym jest właściwie niemożliwe. Porażony przez podgrzybka pasożytniczego tęgoskór staje się pusty w środku i nie dojrzewają jego zarodniki. Gospodarz, czyli tęgoskór, jest grzybem trującym, ale toksyny nie przenoszą się na pasożyta.Więcej opisów i zdjęć innych gatunków grzybów znajdziecie w moim małym atlasie . Gatunek objęty w Polsce ochroną częściową. Wpisany na Czerwoną Listę(...)Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "R" - rzadki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata 224

Gmatwica chropowata Daedaleopsis confragosa lubi ciepło i dlatego najczęściej rośnie na pniu od południa. To bardzo pospolity grzyb nadrzewny powodujący niezwykle intensywną, białą zgniliznę jednolitą drewna. Gmatwica jest saprotrofem i pasożytem ranowym więc warto podczas prac pielęgnacyjnych przy drzewach zabezpieczać miejsca po cięciach, a także usuwać obumierające gałęzie i konary, nawet całe drzewa. Owocniki są jednoroczne, ale trwałe. Idąc(...)spacer do lasu warto mieć ze sobą kilka przydatnych rzeczy . Róbcie też nieznanym grzybom zdjęcia aby potem, w domu, porównać je z opisami w atlasach albo przysłać do mnie. Może uda się na tej podstawie rozpoznać grzyba i nauczyć się czegoś więcej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami 146

składników można zrobić dość szybkie danie. Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad. Trwa właśnie sezon na grzyby z rodziny smardzowatych, a te które wyrosną w ogrodach, parkach, na działkach i innych terenach zagospodarowanych przez

Smaczna Pyza
Sos grzybowy z rozmarynem 119

osób) - 100 g grzybów - 1 łyżka masła - 1 łyżki oliwy z oliwek - 1 gałązka rozmarynu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 250 ml bulionu - 3 łyżki śmietany 18% S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: Grzyby myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle

Gocha gotuje!
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 228

suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko(...)zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać do wędlin. Gotować na wolnym ogniu ok. 1-1.5 godziny. Doprawić solą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ugotować osobno w garnku

Calzonella.com
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 133

papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj ) 3 suszone grzyby 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki suszonego majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 łyżki śmietanki 30% 1 płaska łyżeczka cukru(...)smażenia cebuli sól papryka wędzona w proszku 1 kg ziemniaków olej  jajka gotowane  Przygotowanie żurku: Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut. Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu

Codziennik Kuchenny
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 186

ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy(...)powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło.  Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego odrobinę soli, co przyspieszy ten proces. Odstawiamy na bok. Pieczarki lub grzyby kroimy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę.  Przede wszystkim wszystkie składniki ustawiamy w zasięgu ręki, znacznie ułatwi nam to pracę Na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę

Kuchnia od dwojga
Grzyby gatunkami. Kielonka błyszcząca 170

Kielonka błyszcząca Caloscypha fulgens jest jednym z pierwszych wiosennych grzybów i moją ostatnią zdobyczą, którą z ogromną przyjemnością umieszczam w swoim atlasie . To niewielki, niepozorny grzybek, ale nie co pomylenia z jakimś innym gatunkiem ze względu na swoje jaskrawe ubarwienie. Trudnością może być tylko dostrzeżenie go między zeszłorocznymi liśćmi bo owocniki kielonki są naprawdę małe. Kielonka jest grzybem rzadkim. Gatunek(...)znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "R" - rzadkie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i uszakami bzowymi 222

rodzina nakarmiona. Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania