grzyby - 15226 przepisów (strona:342/1016)

Grzyby smazone 125

Moja chyba ulubiona wersja grzybów, czyli najprostsza rzecz pod słońcem, grzyby smażone na patelni. Użyłam tego co mąż przyniósł z lasu, czyli podgrzybki, trochę borowików, kurki. Wszystko podsmażone na maśle, oprószone solą i pieprzem. Nic więcej nie trzeba a efekt jest pyszny. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 201

chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody(...)biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry). Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem

Kuchcik gotuje
Rydze marynowane z miodem 262

myśli oczywiście grzyby. Lato wcale nie zapowiadało grzybowego, jesiennego szaleństwa. Na Podlasiu było dość sucho i co prawda rosły kurki, ale wcale nie w jakichś wielkich ilościach. Innych grzybów było bardzo niewiele. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa grzybowa 223

Składniki: 2 kości schabowe 2 marchewki mała pietruszka kawałek selera sól, pieprz 2 łyżki śmietany 200 g makaronu 500 g grzybów leśnych Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić i wrzucić na osolony … Czytaj dalej Zupa grzybowa

czarrna od kuchni
Tarta z leśnymi grzybami 117

Grzyby(...)póki co w lasach nadal są i radze wam korzystać z nich ile tylko się da i przygotowywać przepyszne grzybowe dania. Dzisiaj proponuję szybkie, proste danie czyli tartę z grzybami. Samo ciasto na tartę jest idealne do różnych tart, do różnych farszów np do tuńczyka, boczku czy bolognese, ale z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hot dog z pieczarkami 196

piórka. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Dodać grzyby, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Następnie dodać poszarpaną na kawałki mozzarellę. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając aż mozzarella się roztopi. Podgrzać bułki i faszerować grzybami, dodatkowo dodać rukolę. Oczywiście można ją pominąć

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanki na grzankach z grzybami 117

trwa jeszcze sezon grzybowy? Bo jeśli tak to może skusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowana lakówka ametystowa 206

Lakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są fioletowe i te nazbierałam. Grzyb jadalny ale mało wyrazisty w smaku, natomiast w marynacie, potem jako dodatek do sałatek czy mięs są smaczne. Po ugotowaniu tracą kolor. Zachęcam do marynowania ale tylko wtedy jeśli(...)jesteście pewni grzyba. Marynowana lakówka ametystowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowa jarzynka 255

już podejrzeć np na fp lub Instagramie- też się o nią postarałam. Jednak warzyw było na tyle, że pozostałe ususzyłam w suszarce- dobrze, że M. nie miał kiedy na grzyby chodzić, bo pewnie by mi tej suszarki tak łatwo nie oddał. Zwłaszcza, że i tak tą ilość trzeba długo suszyć. Pewnie wielu z Was trzyma warzywa świeże w piwniczkach(...)elektrycznej suszarce zmieniamy sita miejscami, co przyspieszy proces ich suszenia. Gotowe przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dokładamy ziele angielskie, pieprz,  liście laurowe, sól oraz suszone grzyby. Miksujemy wszystko na wysokich- 12 obrotach do uzyskania pożądanego efektu (u mnie ok minuty). Przekładamy do suchego słoika i szczelnie zakręcamy. Sposób przygotowania tradycyjny: Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Pęczak z rydzami papryką pieczoną o nucie wędzonej 133

Rydze 🍄 🍄 🍄  z cebulą wysmażone, papryki w piekarniku upieczone,  na paski pokrojone, do grzybów 🍄 🍄 🍄 zostały dołożone.  Pęczak w warzywnym bulionie ☕ ugotowany, z rydzami 🍄 🍄 🍄  wymieszany, na ostro 😈 doprawiony,  a dzięki mielonej słodkiej papryce uzyskał smak wędzony 😉. Składniki: ·        ok. 200 g świeżych rydzy, ·        1 duża łyżka masła(...)piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw, równolegle do kierunki, w którym rosła cebula. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy paprykę pieczoną, pieprz do smaku i przyprawę z pomidorów suszonych. Całość mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy ugotowany pęczak, mieloną paprykę wędzoną

Moniki Smakołyki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 119

wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki na min 3 godz * Polędwiczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy(...)minut w 180 st, następnie zmniejszamy temp na 140 st i pieczemy jeszcze 15 minut *Cebulę siekamy i szklimy, dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się zagęści. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Polenta ze smażonymi prawdziwkami 115

kilka sztuk prawdziwków lub innych grzybów leśnych cebula natka olej rzepakowy sól pieprz ziele angielskie liść laurowy Polentę ugotuj w osolonej wodzie, kiedy zgęstnieje dodaj masło i parmezan. Wymieszaj.  Cebulę potnij w kosteczkę i zeszklij na oleju, wlej  odrobinę wody, dodaj ziele i liść laurowy. Kiedy cebulka będzie miękka dodaj pocięte grzyby. Duś do miękkości. Wyłóż danie

AZgotuj!
Borowiki w zalewie miodowej 173

Tyle grzybów co jest w tym roku w lesie i na straganach dawno już nie było. Trzeba wykorzystać ten dar natury i przygotować przetwory na zimę.  Dzisiaj proponuję grzybki w zalewie miodowej. Idealnie się sprawdzą na domowej imprezie, na kanapkach czy jako przystawka do obiadu. Składniki: 1 kg małych borowików 1 mała cebula Zalewa miodowa: 1 szklanka octu(...)przez 5 minut, dodać miód, rozmieszać i zdjąć z gazu.  Na dno każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli i napełnić grzybkami.    Gorącą  marynatą zalać  grzyby. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki

Gosia gotuje
Jajecznica z grzybami 133

Szybki przepis na wykorzystanie leśnych grzybków. Składniki: pół szklanki ugotowanych grzybów - sitaków, mała cebula, 2 jajka, łyżka masła, sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Ugotowane wczeniej grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Podsmażamy na maśle, aż cebula się zeszkli. Dodajemy jajka, tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy kilka chwil, do ścięcia się jajek

Lena Gotuje
KANIE PIECZONE - MARYNOWANE + FILMIK 271

PRZYGOTOWANIE: Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń.  Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy(...)talerz i studzimy.  Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu i układamy pieczone kanie. Zalewa - składniki zalewy zagotowujemy. Wrzącą zalewę nalewamy do słoiczków z grzybami i od razu zakręcamy, uważając aby się nie poparzyć. Odkładamy do ostygnięcia. Kani nie trzeba już pasteryzować ponieważ mogą się rozgotować, słoiczki i tak złapią bo były zalane wrzącą zalewą. Idealne

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania