grzyby - 15226 przepisów (strona:337/1016)

MAKARON PENNE Z PUDREM GRZYBOWYM, SEREM MOZZARELLA I POMIDORAMI 184

MAKARON PENNE Z PUDREM GRZYBOWYM, SEREM MOZZARELLA I POMIDORAMI Przepis na lekkie, odświeżające, pełne aromatów włoskie danie z delikatnym akcentem grzybów z Polski. Składniki • makaron penne 250 g • puder grzybowy 5 g • oliwa z oliwek extra virgin aromatyzowana bazylią 50 ml • ser Parmigiano Reggiano 70 g • ser mozzarella Galbani 1 szt • koktajlowe pomidory (pomarańczowe, czerwone, brązowe) 100 g • świeża bazylia(...)szczypta Sposób przygotowania Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy świeżo starty parmezan oraz odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Suszone grzyby (borowiki, koźlaki, podgrzybki) mielimy w młynku do kawy na puder. Posypujemy pudrem z grzybów ugotowany makaron. Kroimy pomidory na dwie połówki i dodajemy do makaronu. Odcedzamy ser mozzarella

chefintheforest
Uszka z pieczarkami 139

Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Mamy całą gamę farszy, którymi możemy nadziać uszka – od kapusty z grzybami, przez szpinak aż po same grzyby. Z racji, iż nie wszyscy w mojej rodzinie przepadają za grzybami leśnymi, farsz do uszek zrobiłam z pieczarek. W tym artykule znajduje się... Tryb czytania Artykuł Uszka

PysiaGotuje.pl
Pieczarkowe risotto 105

Pieczarkowe risotto Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak kocha moja rodzinka. W ramach zamiennika użyłam więc pieczarek , nie jest to, to samo co grzyby leśne , ale smakuje znakomicie , choć zupełnie inaczej. Risotto to jedna z tych nieśmiertelnych potraw , z uwagi

Ogrodnik w podróży
Risotto z dynią i grzybami 101

szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido) 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 1/2 szkl. drobno startego parmezanu po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku świeżo mielony czarny pieprz Na dużej patelni rozpuść(...)uważaj, aby go nie przypalić). Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej 2 szkl. gorącego wywaru, wymieszaj zawartość patelni i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion. Dodaj kolejną szklankę

Delicious Place
Warzywa po tajsku 105

duży ząbek czosnku 1 czerwona papryka 200 g grzybów shitake 3 duże dymki 3 szklanki kapusty pekińskiej ( można zastąpić bok choy ) sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem olej w rondlu o grubych ściankach. Włożyłem imbir, obrany i starty, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, po 20 sekundach dodałem paprykę, pokrojoną w paski i grzyby pokrojone w cienkie plasterki. Gdy papryka zrobiła się

R'n'G Kitchen
Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta 183

w trakcie smażenia puszczają tejże wody dość dużo. Chleb zastąpić możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks

mecooks
Gulasz z boczniaków 100

minut. Po czasie kiedy boczniaki zrobią się złote, dodać sos sojowy i miód i dokładnie grzyby obtoczyć w zalewie. Smażyć kolejne kilka minut, aż cały sos wyparuje. Grzyby odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię po boczniakach wrzucić cebulkę i paprykę. Dusić, aż będą miękkie. Następnie dodać suszone papryki i dokładnie wymieszać. Dodać

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami 99

zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie, mlaskajcie ;) Składniki 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 garść suszonych podgrzybków 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu 1 duża cebula 1 łyżka posiekanego lubczyku 500 g ziemniaków sól, pieprz 3-4 os. 30 min łatwe tanie Przygotowanie K Grzyby gotujemy, odcedzamy

R'n'G Kitchen
Karkówka pieczona z warzywami 107

kroimy na dość duże kawałki. Jarzyny kroimy w kostkę. Ziemniaki w większą kostkę. Por w piórka. Cebule na ćwiartki. Większe grzyby kroimy na kawałki. Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury

R'n'G Kitchen
Zupa tajlandzka Tom Yam 155

Jest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. Do garnka wlać wywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę. Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek(...)posiekać bardzo drobno. Odciąć końcówkę trawy cytrynowe przy główce i i pociąć na trzy kawałki. Szalotki oskrobać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać o pokroić na cienkie słupki. Grzyby mun pokroić na paski wodę dodać do wywaru. Wszystkie tak przygotowane składniki dodać do garnka. Gotować wszystko 15 minut. Doprawić zupę do smaku solą i lekko pieprzem. Jeśli macie takie

Kuchnia Pokoleń
Risotto z kurczakiem i groszkiem 216

Risotto z kurczakiem i groszkiem to moja wersja popularnego w słonecznej Italii wersji tego dania. Do jego przygotowania wykorzystamy dosłownie kilka produktów. Co czyni zatem to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 173

pakiecikach z wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 4 ziarna(...)każdym razem zalewać ciecierzycę wrzątkiem, by stała się szybciej miękka. W innym garnku w dwóch szklankach wody zagotować obrane (szparagi też obrać) i pokrojone na kawałki warzywa z suszonymi grzybami. Do warzyw dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa i ciecierzyca zmiękną, umieścić je w jednym garnku. Dodać cząber, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podawać gorący gulasz

Weekendy w domu i ogrodzie
KIEŁBASA JAJECZNO GRZYBOWA 172

robimy w jelitach lub tak jak ja w zawiniętej folii spożywczej. 1i 1/2 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek 20 dag . wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu ( ja dałam olej ) 4 ząbki czosnku 4 jajka  2 cebule jelita wieprzowe lub folia spożywcza *****************************************  1 . Grzyby ostudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa . 2.Jedno jajko odłożyć a 3 ugotować(...)twardo, wystudzić,obrać i pokroić drobno. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zarumienić na rozgrzanym oleju.Następnie połączyč z grzybami , jajkami , czosnkiem i solą.Wbić ostatnie jajko i bardzo dokładnie wymieszać. 4. Całość doprawić do smaku zgodnie z własnymi upodobaniami.  5.Jelita lub kawałki folii spożywczej napełnić farszem , nadając im kształt kiełbasek lub salcesonu i zawiązać nitką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grzybowa z makaronem 147

pięknych grzybów i dzięki temu, dania z ich użyciem często goszczą teraz na moim stole. Zupa grzybowa to część bożonarodzeniowego jadłospisu, ale wcale nie musi być gotowana od święta. Zwłaszcza, że chcę skończyć zapasy w nadziei na nowe zbiory za kilka miesięcy. Moja wersja tej zupy, to smaki mojego dzieciństwa. Jak nic nie było w sklepach to grzyby

Pichceniomania
Kotlety z boczniaków a'la schabowe (Boczniaki panierowane) 159

sposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami. Składniki (4 porcje(...)boczniaków -1 jajko -bułka tarta -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce rozkłócić jajko. Grzyby maczać w jajku, bułce tartej i tak przygotowane smażyć na mocno rogrzanym oleju. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 389,9 kcal Tłuszcz: 29,8g Białko: 7,7g Węglowodany: 22,6g Smacznego

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania