grzyby - 15226 przepisów (strona:333/1016)

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem 159

gotować do miękkości (ok 15-20 minut). 4. Grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić na 15 minut, by troszkę zmiękły, po czym drobno pokroić. 5. Mięso, ugotowaną kaszę, cebulę i grzyby wymieszać, dodać majeranku, soli i pieprzu i jeszcze raz zamieszać. 6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno. 7. W dużym garnku na spodzie położyć

Kuchnia domowa Ani
Flaki z boczniaków 135

angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz pół łyżki majeranku 1 łyżka masła zielona pietruszka do podania Boczniaki oczyszczamy, odkroić twarde trzonki. Grzyby kroimy na paseczki. Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to obieramy i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach, por w cienkie półplasterki. Boczniaki przesmażamy na maśle lekko posolić. W garnku zagotować bulion dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Następnie dodać podsmażone grzyby i włoszczyznę, gotujemy na niedużym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem, jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu tak ok.10 minut. Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką

Andzia Pichci
Roladka drobiowa z kurkami. Przepis krok po kroku 144

moich ulubionych grzybów, uwielbiam używać ich do sosów, jajecznicy czy jako farsz. Roladka drobiowa z kurkami to właśnie przykład, jak wspaniale ten rodzaj grzybów, sprawdza się jako baza farszu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku.   Składniki:   Farsz:   2 cebule 250 g kurek 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła sól(...)masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli, czyli zrobi się półprzeźroczysta. Następnie dodaj kurki, smaż aż odparuje cały płyn, który wytworzy się kiedy grzyby trafią na patelnie. Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw farsz solą i pieprzem.   Kawałki mięsa delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa. Należy robić

kuron.com.pl
Drożdżowe pierożki z grzybami i sosem grzybowym 120

pyszne jeśli sobie zrobicie sami. Grzyby mogą być świeże z lasu i mrożone lub pieczarki. Sos grzybowy szybki smakuje wybornie z tymi pierogami, polecam, gotujemy. Pierożki drożdżowe z grzybami, pyszne, na parze. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szparagi z makaronem po tajsku 110

warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie. Składniki: 250 g makaronu chow mein 1 łyżka sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 6 sztuk szparagów zielonych 2 szalotki 4 grzyby mun 300 g karkówki wieprzowej 1 łyżka oleju arachidowego 1 duża marchew 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego Przygotowanie(...)Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Sezam prażymy. Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki kroimy w talarki. Marchew kroimy w zapałkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki

R'n'G Kitchen
Inspiracje na Wielkanoc 2019 167

koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Śledzie z marynowanym imbirem Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Puree ziemniaczane z chrzanem Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu(...)orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone z grzybami i papryką Kotlety schabowe

karmelowy
Kluski z boczniakami w śmietanie 95

cebulę szklimy na maśle. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, dusimy ze szczyptą soli i pieprzu. Po kwadransie dodajemy posiekany czosnek. Mąkę, mleko i śmietanę dokładnie mieszamy, wlewamy do grzybów, wsypujemy lubczyk i dusimy pod przykryciem przez kolejny kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 460

przepisy na pyszne domowe żury i barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka(...)śmietaną. Sprawdź wypróbowany przepis na pyszny i łatwy świąteczny żurek >> > Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie . Tradycyjny przepis na żurek. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie pszennym. Pyszny żurek na wędzonce! Zobacz cały przepis na ten pyszny żurek na święta

Moja Książka Kucharska
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 131

Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka(...)podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę

VioletoweKucharzenie
Wieprzowa galareta z grzybami 167

pewnie zauważyliście uwielbiam Kuchenne Rewolucje i czasami jak coś podpatrzę to po prostu robię. W jednym z ostatnich odcinków zaciekawiła mnie galareta wieprzowa z grzybami. Robię galaretkę drobiową i wieprzową ale nie z grzybami. Ciekawa więc smaku takiej galarety zrobiłam ją i ja. I muszę przyznać, że jest to fajna, ciekawa w smaku galareta. Na pewni jeszcze nie raz zagości(...)moim stole. wieprzowa galareta z grzybami

Ewa w kuchni
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 263

japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy.   Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren sfermentowanej soi i pasty gochujang (więcej o niej napisałam już

Karo in the Kitchen
Kotlety siekane z pieczarkami 128

łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pieczarki i dusić do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec delikatnie doprawić do smaku solą. Odstawić patelnię z palnika i pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem

Kulinarne Przeboje
Krokiety z kapustą i grzybami 169

Opis Krokiety z kapustą i grzybami: Krokiety z kapustą i grzybami to idealny danie na spotkania z najbliższymi. Krokiety kojarzą mi się w szczególności ze Świętami, weselami czy Sylwestrem. Pasują one idealnie do wigilijnego barszczu, który podajemy na gorąco. Są to po prostu pyszne i chrupiące naleśniki wypełnione farszem z kiszonej kapusty z dodatkiem grzybów leśnych bądź pieczarek. Przygotowanie(...)składamy do środka i zwijamy krokiety. Każdy panierujemy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 131

stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek i czosnek. Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewam śmietanę i redukuję sos do zgęstnienia. Dopiero na koniec doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ziemniaki, odcedzam, rozgniatam i dodaję

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania