grzyby - 15226 przepisów (strona:333/1016)

Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami 141

kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć(...)niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto. Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.  Panierować

Ze smakiem bez glutenu
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 121

kapustą i grzybami. Przepis na klasyczne łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami. Łazanki z kapustą  z grzybami to takie typowo polskie danie, często podawane na wigilię. Łazanki przygotowuje się z kapusty kiszonej albo świeżej.  Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki  - prosty przepis, składniki

Moja Książka Kucharska
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 149

jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA DUSZONE z KAPUSTĄ Składniki: 500 g kapusty kiszonej 8-10 żeberek (1 większy pasek) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów  1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku(...)praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym) W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę bulionową - bulion warzywny Vegeta Natur i przelewamy do naczynia z żeberkami.  Dodajemy

Bon appetit mon amie
Zupa pomidorowa z grzybami i ryżem 101

rosołu drobiowego 1 łyżeczka lubczyku 100 g ryżu ekologiczna przyprawa w płynie 100 g pomidorków koktajlowych 100 g wędliny 2 szalotki 2 marchewki oliwa z oliwek śmietana sól Przygotowanie Grzyby moczymy(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy passatę i łyżkę koncentratu, chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień dodajemy grzyby, lubczyk, wsypujemy ryż i gotujemy do jego miękkości, często mieszając. Do smaku doprawiamy ekologiczną przyprawą w płynie. Pomidorki kroimy na pół, szalotki na ćwiartki, marchew kroimy w słupki. Przekładamy

R'n'G Kitchen
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 195

rozpuszczamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, smarujemy dokładnie musztardą i odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie musztarda się wchłonie). Grzyby wrzucamy do blendera lub ścieramy na tarce. Masę grzybową wrzucamy na suchą patelnię(...)smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. W oryginale było, by rozwinąć folię spożywczą ułożyć na niej plastry szynki na zakładkę, na nich rozsmarować grzyby, ułożyć mięso i wówczas wszystko razem ciasno zwinąć. Pakunek włożyć na ok.20 minut do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, odwijamy z folii i przekładamy na rozwinięte ciasto francuskie, zwijamy bardzo

Smaczne Zdrowe
Bigos z brukselki 114

suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy(...)kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół. Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek

R'n'G Kitchen
Rosół wegetariański 114

łyżki posiekanej natki z pietruszki kilka sztuk suszonych grzybów kilka ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy 1 łyżeczka oleju sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i opalamy na ogniu. Marchew i pietruszkę obieramy. Przekładamy do garnka razem z cebulą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy sos sojowy oraz kurkumę

Moja smaczna kuchnia
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty 102

przyprawy na barszcz biały : 2 litry wywaru jarzynowego kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 szklanka wody ok. 1 - 1,5 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żur 1/2  - 3/4 szklanki śmietany 36% 1-2 ząbki czosnku sól do smaku Przygotowanie barszczu białego-przepis krok po kroku: Krok 1. grzyby dokładnie opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć około 30 minut(...)ugotować wywar jarzynowy przecedzić zakwas na żur dokładnie wymieszać z mąką Krok 2. W garnku zagotować wywar jarzynowy, wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz dobrze wymieszany żur-gotować kilka minut.. Barszcz zabielić śmietaną i doprawić czosnkiem przetartym z solą chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. *Zakwas na żur dolewać stopniowo, kontrolując smak barszczu. Barszcz podawać z wkładką z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 123

boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe 3 ziela angielskie olej rzepakowy Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję(...)smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam półtora litra wody, dodaje paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję pokrojona kapustę kiszoną, grzyby i dalej gotuję z 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, natką

wesoła kuchnia
Sałatka z grzybkami marynowanymi – pyszna i prosta 269

kukurydzy konserwowej około 150 g grzybów marynowanych – leśnych lub pieczarek 2 łyżki majonezu około 100 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z marynowanymi grzybkami Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone jajka kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w drobną kostkę, odsączone grzyby również kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Kapusta wigilijna 131

Kapusta z grzybami (suszonymi i mrożonymi) oraz dodatkiem kaszy jęczmiennej perłowej. Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole 🙂 Można dodać więcej grzybów. U mnie zazwyczaj ilość grzybów zależy od tego

Bullio
Sałatka śledziowa „do wódki” 182

śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych w occie 3 duże ogórki konserwowe 2 średnie cebule olej pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Cebule drobno siekamy, grzyby jeśli są większe przekrawamy na pół, ogórki kroimy w dość grubą

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariański bigos 196

mała marchewka spora garść suszonych owoców Helio 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu Przygotowanie: Grzyby zalewamy pół szklanki(...)gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz. Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone suszone owoce oraz obie papryki. Gotujemy minimum

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegański bigos z fasolą 141

będzie lepszy, ale z rozsądkiem!  Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie: pietruszka, seler(...)Przygotowanie: Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h.  W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez

Czarnawisienka
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 112

temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż mieszając 5 minut. Krok 3 Dodaj do cebuli grzyby, zwiększ temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu aż grzyby lekko się przysmażą. Krok 4 Wsyp kuskus do rondla, zamieszaj całość i praż przez minutę. Umyj jarmuż i dołóż do kuskusu. Wmieszaj w kaszę. Smaż do momentu aż jarmuż

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania