grzyby - 15226 przepisów (strona:339/1016)

Risotto z kurczakiem i groszkiem 210

Risotto z kurczakiem i groszkiem to moja wersja popularnego w słonecznej Italii wersji tego dania. Do jego przygotowania wykorzystamy dosłownie kilka produktów. Co czyni zatem to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 169

pakiecikach z wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki) końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 4 ziarna(...)każdym razem zalewać ciecierzycę wrzątkiem, by stała się szybciej miękka. W innym garnku w dwóch szklankach wody zagotować obrane (szparagi też obrać) i pokrojone na kawałki warzywa z suszonymi grzybami. Do warzyw dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa i ciecierzyca zmiękną, umieścić je w jednym garnku. Dodać cząber, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Podawać gorący gulasz

Weekendy w domu i ogrodzie
KIEŁBASA JAJECZNO GRZYBOWA 156

robimy w jelitach lub tak jak ja w zawiniętej folii spożywczej. 1i 1/2 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek 20 dag . wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu ( ja dałam olej ) 4 ząbki czosnku 4 jajka  2 cebule jelita wieprzowe lub folia spożywcza *****************************************  1 . Grzyby ostudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa . 2.Jedno jajko odłożyć a 3 ugotować(...)twardo, wystudzić,obrać i pokroić drobno. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zarumienić na rozgrzanym oleju.Następnie połączyč z grzybami , jajkami , czosnkiem i solą.Wbić ostatnie jajko i bardzo dokładnie wymieszać. 4. Całość doprawić do smaku zgodnie z własnymi upodobaniami.  5.Jelita lub kawałki folii spożywczej napełnić farszem , nadając im kształt kiełbasek lub salcesonu i zawiązać nitką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grzybowa z makaronem 139

pięknych grzybów i dzięki temu, dania z ich użyciem często goszczą teraz na moim stole. Zupa grzybowa to część bożonarodzeniowego jadłospisu, ale wcale nie musi być gotowana od święta. Zwłaszcza, że chcę skończyć zapasy w nadziei na nowe zbiory za kilka miesięcy. Moja wersja tej zupy, to smaki mojego dzieciństwa. Jak nic nie było w sklepach to grzyby

Pichceniomania
Kotlety z boczniaków a'la schabowe (Boczniaki panierowane) 152

sposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami. Składniki (4 porcje(...)boczniaków -1 jajko -bułka tarta -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce rozkłócić jajko. Grzyby maczać w jajku, bułce tartej i tak przygotowane smażyć na mocno rogrzanym oleju. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 389,9 kcal Tłuszcz: 29,8g Białko: 7,7g Węglowodany: 22,6g Smacznego

Zielona Kuchnia
Frankfurterki smażone z warzywami i serem 249

serem Składniki: 1 opakowanie frankfurterek parzonych Duda 2 garście miksu warzyw na patelnię z leśnymi grzybami* 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia posiekana zielona pietruszka kawałek żółtego sera *plastry ziemniaków, marchewka, cebula, leśne grzyby (można użyć wersji z pieczarkami) Przygotowanie: Frankfurtki kroimy i podsmażamy przez chwilę na oleju, doprawiając odrobiną soli(...)świeżo zielonym pieprzem. Następnie dodajemy dwie garści warzyw na patelnię z leśnymi grzybami. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy słodką czerwoną papryką, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Wyłączamy gaz. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i startym żółtym serem. Ser powinien nam się lekko podtopić pod wpływem ciepła. Podajemy od razu.   S macznego

Słodkie okruszki
Grillowane pieczarki po francusku 117

Pieczarki, jak każde grzyby zyskują bardzo ciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego(...)królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie są tak dobre, że smakują nawet bez dodatków, najlepiej niepokrojone, gdzie taki sposób podawania zalecam co do wszystkich grzybów. Oczywiście w miarę rozsądku (chodzi mi o wielkość kapeluszy). Sezon grillowy w pełni, więc postanowiłem to wykorzystać. Kiedy byłem we Francji jadłem sałatkę z surowych pieczarek, soku z cytryny

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki z kapusty włoskiej 177

oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą

Smak mojego domu
BARSZCZ BIAŁY Z SZASZŁYKIEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO 101

zawiera cukru - sprawdzi się również u osób chorych na cukrzycę Składniki: 2 l wody 170 ml zakwasu 200 g wędzonego boczku 400 g kiełbasy 2 łyżki chrzanu 3 suszone grzyby ziele angielskie liść(...)laurowy suszony majeranek sól pieprz 2 łyżki śmietany 4 jajka ciasto francuskie Boczek kroimy w kostkę i gotujemy go przez ok 15 minut w wodzie. Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas.  Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy

Kuchnia w oparach
Makaron chiński z krewetkami i warzywami 381

Mein lub Mie lub VonTon (waga po ugotowaniu) 1 marchew 1 mały por 1 cebula Po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru(...)słupki a por i cebulę w krążki. Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim warzywa (marchew, papryki, por, cebulę, groszek i opcjonalnie grzyby, pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli

Blog z Apetytem
DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY 402

moja kolejna propozycja sosu w lżejszej wersji. Nie wiem jak Wy ale ja w swojej kuchni, używam na prawdę sporo pieczarek. Lubię ich smak i intensywny aromat. Pieczarki to grzyby, które pasują do wielu dań a przyrządzony z nich sos, można wykorzystać do mięs, kasz czy ryżu. Jest pyszny uwierzcie mi a jak macie co do tego wątpliwości(...)minut, na odrobinie oleju rzepakowego. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Gdy cebula na patelni, zrobi się szklista, dodajemy do niej nasze pieczarki i razem wszystko dusimy, aż grzyby puszczą wodę. W 1/2 szklance wody rozrabiamy łyżkę mąki ryżowej, tak żeby nie było grudek i wlewamy ją do naszych pieczarek. Świeży koperek drobno siekamy i również dodajemy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Zupa grzybowa z grzybów mieszanych z domowymi łazankami 165

zupa to kwintesencja smaku, aromatu i zadowolenie dla brzucha. Jeśli tylko macie grzyby suszone(...)gotujcie koniecznie. Do zupy zrobiłam domowy makaron a właściwie zagniatał go Przemek i kroił i siekał i ugniatał. Pyszna zupa z domowym makaronem na talerzu. Zupa grzybowa z grzybów mieszanych z domowymi łazankami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 154

pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, sól, zmiksować, obroty 3,5, czas 1 minutra dodać ser feta i parmezan, zmiksować obroty 5, czas 4 sekundy dodać obsmażone grzyby,posiekaną natkę pietruszki, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5 sekund reszta jak wyżej. Bardzo

Kuchnia Pokoleń
Kluski szare w kapuście z grzybami 103

Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody

Tradycyjna Kuchnia
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 182

jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację. Inspirowane kuchnią azjatycką połączenie niesamowicie delikatnego, kruchego ciasta ze śledziowym tatarem, grzybami shitake, delikatną śmietaną z wasabi i kawiorem z ogórka kiszonego z całą pewnością jest świetnym pomysłem! Zaskakuje zarówno smakiem, jak i innowacyjnym wyglądem. Zawsze zrobi furorę i na długo pozostanie(...)żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania