Grzyby gatunkami. Borowik złotopory

Grzyby gatunkami. Borowik złotopory

Grzyby gatunkami. Borowik złotopory

Borowik złotopory Boletus chrysenteron jeszcze niedawno znany był jako podgrzybek złotawy. Razem z kilkoma innym borowikami o zamszowych, oliwkowych kapeluszach popularnie nazywany jest zajączkiem . Jak wszystkie "zajączki" ten podgrzybek też jest jadalny, chociaż nie należy do najsmaczniejszych i najbardziej cenionych przez grzybiarzy gatunków. Najczęściej już młode osobniki borowika złotoporego są zaczerwione i pleśnieją jeszcze w ściółce. Czy na pewno wiesz jak prawidłowo zbierać grzyby?Wykręcać je ze... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jak suszyć grzyby?

Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.