grzyby - 15226 przepisów (strona:354/1016)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM 253

paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy *Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki ok 10 minut.( jeśli używamy grzybów mrożonych, już nie obgotowujemy, nie postępujemy tak również z pieczarkami)  Dokładamy grzyby, wlewamy śmietanę, Dusimy do zredukowania sosu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.  *Placki podajemy z sosem

Z Majeczką w kuchni
Marynowane prawdziwki z marchewką i papryką 96

marchewki pokrojona w cienkie słupki 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu ok 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 grubszy plaster cebuli 1 pełna łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty(...)następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą. Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kurkami i bryndzą 306

Sezon na grzyby w pełni :) Grzybiarze się cieszą, choć ja niestety do nich nie należę. Raz w życiu byłam na grzybach i niestety własnoręcznie nie zerwałam żadnego :( Za to znajomi mają farta i przywożą z lasu kosze pełne podgrzybków, prawdziwków, maślaków, rydzów i kurek. Do dzisiejszego przepisu użyłam kurek zakupionych na Starym Kleparzu. Cel ich zakupu był zupełnie inny(...)papierowym ręczniku. 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym szklimy na maśle. 2. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekane kurki. Chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do ostudzonych grzybów dodajemy bryndzę, drobno posiekaną cebule dymkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pierogi: 1. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką

W kuchni Katie
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 137

marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć zapiaszczone końcówki nożykiem, a kapelusze oczyścić za pomocą pędzelka. Następnie wrzucić grzyby do blendera i zmiksować na papkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Kurki i warzywa przełożyć do garnka, wsypać sól, dodać wodę i gotować

Posadzone i zjedzone
Zupa grzybowa na prawdziwkach 134

grzybami w tym roku? Bo co rusz słyszę, że gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na szczęście u mnie było ich wystarczająco i Mężuś naniósł i nasuszył.  Obowiązkowo też przygotowałam zupę grzybową, w końcu coś mu się należy za to zbieranie ;) Ja obeszłam się smakiem. Ze względu na karmienie piersią, odpuściłam, z obawy(...)marchew gotujemy w bulionie (może być z dnia wcześniejszego). Cebulę rumienimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Wyciągamy marchew, a całą resztę miksujemy. Ugotowane grzyby wraz z wywarem przekładamy do zupy, dodajemy marchew, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron. Zaprawiamy słodką śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 26.08.2016r. 121

Troszkę spóźnione podsumowanie kolejnych błyskawicznych piatków . Tym razem czternaście przepisów. Zapraszam! Danuta Sałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka   Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena  Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami   Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia(...)serem Marzena  Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni   Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej  Justyna  Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane   Ela Kasza gryczana z kiełbasą   Zapraszam już na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z pieczonych warzyw ze szmaciakiem 211

temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka . Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z jednym z moich ulubionych grzybów, którego z Warmii przywiozła mi koleżanka. Wiecie co to szmaciak? To grzyb, który dzisiaj oficjalnie nazywa się siedzuń sosnowy a nie szmaciak gałęzisty a w wielu rejonach Polski mówi się(...)niego po prostu kozia broda. Kiedyś był po ochroną, ale od 2014r. już nie jest więc można go swobodnie zbierać. Kozia broda jest bardzo smacznym grzybem , ale ma jedną wadę. W jego zakamarkach zawsze jest mnóstwo leśnych resztek i żyjątek. Oczyszczenie tego stwora to naprawdę żmudne zajęcie, szczególnie że jego falbanki są kruche. Potrzeba tu dużo cierpliwości, ale ta będzie

Smaczna Pyza
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 158

pozniej) **Nie wystraszcie sie tego ze strzela lata fruwa i ze robi sie piana  To zasluga musztardy francuskiej(gorczyca) i naszego wina *** Smażymy porządnie 5. Odcedzamy nasze grzyby wczesniej ugotowane do miekkosci ,wode zostawiamy wzmocni smak w naszym sosie i kroimy. 6. Zabieramy(...)nasza poledwice i odkladamy a caly sok pozostawiamy na patelni i dodajemy czosnek i cebule szklimy przez chwile nie za dlugo bo czosnek zacznie nam sie palic  DODAJEMY grzyby i wode z nich tuszymy okolo 10 min dodajemy sol pieprz. 7. Po raz kolejny rzucamy poledwiczke tym razem bez oleju na patelnie i podpiekamy nie za dlugo

Viola cooks with passion
Kurki w śmietanie 116

kochani następny posiłek z mego dzieciństwa. Bardzo często gdy mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę

Viola cooks with passion
Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies 170

ciasto zgodnie z tą isntrukcją . Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż aż grzyby zmiękną. Gdy farsz lekko przestygnie wmieszaj ser i dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka

karmelowy
Spiżarnia 197

roku moja spiżarnia pęcznieje od nowo przybyłych słojów, a to ogórki w musztardzie, a to dżem z wiśni lub wspaniałe leśne grzyby w miodowej zalewie. Przyznam, że upychałam je to tu to tam aż wreszcie zaczęłam je porządkować, a pom ogły mi w tym regały magazynowe , któr y wytrzymuj ą naprawdę duże obciążenia, a ja beztrosko mogę teraz dostawiać(...)Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi

Apetyczna babeczka
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 109

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego(...)przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wlej wino oraz mleko kokosowe i gotuj 8 minut

Roślinna - blog wegański
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 211

Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki i nadmiar tłuszczu. Kroimy w ok. 2 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce(...)paski. Marchewki obieramy, dzielimy w poprzek na 2-3 części, a następnie wzdłużnie na cienkie (3-4mm) słupki (zapałki). Cebulę obieramy i kroimy na niezbyt szerokie półtalarki. Grzyby mun kroimy na cienkie paski i zamaczamy na ok. 30 min. w ciepłej wodzie. Warzywa dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dusimy powoli przez 10-15 minut

Kulinarna Pokusa
Zupa z ogórków małosolnych 88

kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych(...)śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny: Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem zimną wodą (1,5 l), doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem. W garnku

R'n'G Kitchen
Bagietki z jajecznicą i kurkami. 153

Pamiętam, że w dzieciństwie czasami z rodzicami chodziłam na grzyby. Teraz to w ogóle nie chodzę, bo nie za bardzo znam się na grzybach i nie zawsze mam czas, żeby zabrać się ze znajomymi. Zdobyłam ostatnio kurki i postanowiłam zrobić bagietki z jajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania