grzyby - 15226 przepisów (strona:363/1016)

Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun 227

piersi kurczaka puszka kukurydzy słoiczek kiełków fasoli Mung puszka ananasa garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g) łyżeczka curry sól do smaku łyżeczka sosu sojowego łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa Sos: 3 łyżki majonezu 4-5 łyżek soku spod ananasa sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min.  Oczyścić z ewentualnych zgrubiałych(...)Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać do sałatki. Połączyć dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić

Maślane ciasteczko
Cebularze lubelskie (cebulaki). 671

Witajcie Kochani! Jak u Was z grzybami? U nas niestety susza cały czas trwa i z utęsknieniem czekamy na deszcz. Ponoć ma padać popołudniu, zobaczymy. W każdym razie widziałam ostatnio u nas pana sprzedającego prawdziwki, więc postanowiliśmy się upewnić, czy w naszych sprawdzonych miejscach nie pojawiły się grzyby. Jak wiecie mieszkam w górach i takie wędrowanie po górzystym lesie(...)domu, a drugą część zjedliśmy już po grzybobraniu, na skraju lasu, gdzie urządziliśmy sobie na pocieszenie istną ucztę. Czemu na pocieszenie? Otóż nie znaleźliśmy w lesie ani jednego grzyba! Jeszcze tak źle nie było nigdy! Mam nadzieję, że rzeczywiście dzisiaj popada i znów ruszymy w las ;) Trzymajcie kciuki!!! Składniki na cebularze lubelskie (cebulaki):  na 12-16 sztuk

Rozpustne gotowanie
pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 210

przesmażamy na nim grzyby, lekko je rumieniąc. Teraz możemy zlać  sos z pod pieczeni  (samą pieczeń trzymając nadal w ciepłym piekarniku) i dodać go do grzybów, razem ze słodką śmietaną. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, pozwalając by sos się zagęścił, doprawiamy solą oraz pieprzem ( jeżeli jest taka potrzeba, pamiętajmy że sos z pod pieczeni już jest(...)przyprawiony), Pieczeń wyjmujmy z piekarnika, dzielimy na porcje i układamy na talerze. Każdą porcję mięsa polewamy sosem z grzybami i podajemy dokładając ulubione dodatki ( kaszę lub ziemniaki

Miód i pieprz
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 149

plastry karkówki   2 garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu  RAFEX   2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz Sposób przygotowania:    Grzyby płuczemy(...)Zalewamy dwoma szklankami wody. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką

Pobite gary Barbary
Sos z podgrzybków 111

wiem jak jest u Was ale u mnie grzyby w lesie są. Co prawda prawie same podgrzybki ale jednak są. W tym roku nie ma takiego wysypu jak w tamtym ale nie ma co się dziwić, upały, brak deszczu. Dobrze, że chociaż trochę(...)wrześniu się ruszyło. Niestety znów deszczu dość dawno nie było a i noce są coraz chłodniejsze, więc raczej sezon grzybowy choć późny będzie zmierzał ku końcowi. Ale trochę grzybów nasuszyłam, zamroziłam blanszowane więc dodatkowo zrobiłam dziś pyszny sos do makaronu. Danie proste a jakie smaczne a co najważniejsze to z ulubionym makaronem mojego męża, bo straszny z Niego makaroniarz. Rozwiń

Ewa w kuchni
Placek ziemniaczany z gulaszem 234

pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia, 2 łyżki mąki pszennej Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu(...)przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy.  Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić

Nie tylko w kuchni
Bliny ziemniaczane z gulaszem grzybowo - warzywnym 159

szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować na wołowince jednak taka wersja jest równie pyszna.   Składniki :  przepis na bliny  gulasz 100 g grzybów ( użyłam opieńki)  1 duża cukinia 2 czerwone papryki 4 pomidory 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej do smaku chilli, sól(...)patelni z olejem smażymy posiekany czosnek z cebulą, dodajemy pomidory i smażymy na średnim ogniu, aż powstanie konsystencja sosy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i grzyby. Wszystko razem dusimy i doprawiamy do smaku.  Smacznego

Niezły Młynek
Szarlotka ze śmietaną 145

dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak w weekend wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik

codojedzenia
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 134

kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy(...)tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy pierożek smarujemy jajkiem

Podróż w kulinaria
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi 160

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją. Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym(...)chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni. Polecam serdecznie. Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 100

grzybowy otwarty ale dlaczego tak późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam

Moje Małe Czarowanie
Grzyby gatunkami. Nagoć sawinowa 277

Nagoć sawionowa Gymnosporanginum sabinea to grzyb z rodziny rdzowatych. Jest pasożytem roślin nago- i okrytozalążkowych. Nagoć to grzyb dwudomowy czyli taki, który do pełnego rozwoju potrzebuję dwóch różnych roślin. Jedno stadium rozwija się na roślinie okrytozalążkowej a drugie na nagozalążkowej. W Polsce znanych jest 5 gatunków nagoci. Pozornie nagoć jest podobna np. do trzęsaka , ale to zupełnie inna rodzina grzybów

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Boczniaki ostrygowate 238

ostrygowaty Pleurotus ostreatus - grzyb, który pewnie doskonale znacie, ale ze sklepu czyli w jego wersji hodowlanej. Ale warto poszukać ich w terenie bo takie mają więcej smaku. Przy odrobinie szczęścia napełnicie cały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Borowik górski 236

ususzeniu jest bardzo aromatyczny więc później nadaje daniom pięknego zapachu. Borowiki to chyba najbardziej cenione i chętnie zbierane grzyby. Nie bez przyczyny borowika szlachetnego nazywa się królem grzybów. Borowik górski na pewno jest równie cennym znaleziskiem więc szukajcie go w lasach świerkowych i jodłowych. W wielu starszych atlasach borowik górski jest opisywany jako tylko odmiana borowika żółtobrązowego (przeczepkowego). ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Mleczaj wełnianka 98

Lactarius torminosus przez niektórych bywa mylony z rydzami a to niebezpieczna pomyłka bo wełnianka jest grzybem niejadalnym powodującym zaburzenia gastryczne. Jego cechą charakterystyczną są mniej lub bardziej wyraźne wełniste kosmki na kapeluszu. Idąc na grzybobranie nie zapomnijcie o niezbędniku grzybiarza - jakiś pojemnik na zebrane grzyby to nie wszystko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania