grzyby - 15226 przepisów (strona:370/1016)

Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami 413

cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona kapusta z grzybami shitake 224

Mimo że święta już dawno za nami, to DUSZONA KAPUSTA... Artykuł Duszona kapusta z grzybami shitake pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
krokiety wigilijne 470

paski grzyby i dusimy przez ok. 20 min. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej

Domowy Smak Jedzenia
Pesto z suszonych grzybów 277

przepisie do makaronu  zobacz tutaj . Można przygotować więcej i zamrozić porcje w małych plastikowych kubeczkach. SKŁADNIKI 10g suszonych grzybów 3 łyżki oleju z oliwek kawałek pora lub cebuli sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie , dokładnie wymyć i zmiksować  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); blenderem razem z porem lub cebulą, oraz pół szklanki wody

zielonacukinka
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 189

jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól

Nie tylko w kuchni
Maślaki w delikatnej zalewie, marynowane z czosnkiem 159

Ostatnio każdą wolną chwilę spędzam w lesie. Cieszę się jesienią i zbieraniem grzybów...mogłabym godzinami siedzieć w lesie. Widoki, powietrze, radość z udanego grzybobrania. Niczego więcej mi nie trzeba.  Na blogu pokazały się już krokiety z maślaków, teraz czas na marynowanie tych pysznych a jednocześnie niedocenianych grzybków. Polecam wersję z dodatkiem czosnku. Zapraszam :) Składniki: małe maślaczki Zalewa: 2 szklanki(...)zagotować. Zredukować ogień i gotować 15 minut. Ugotowane maślaki przecedzić na sicie. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucić przyprawy, po 1 ząbku czosnku, po kilka plasterków marchewki. Włożyć grzyby i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. U nas rosną nawet w bukowym lesie - cudna Szwajcaria Połczyńska

Nie tylko w kuchni
Schab faszerowany podgrzybkami 230

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z grzybami 146

łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka  Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.  Grzyby( można użyć z  gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam

Bea(u)ty kitchen
Sos grzybowy. 158

gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% śłodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy(...)myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę,  warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,  dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około 5 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Rydze smażone marynowane z chili 192

rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju(...)ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE: Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos nietypowy, dlaczego? 68

ziarna jałowca 2 łyżeczki suszonej szałwii 50 ml brandy 1½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 duże cebule 6 ząbków czosnku 20 g suszonych grzybów 300 – 400 ml bulionu z ugotowanego mięsa Kapustę poszatkować i gotować w małej ilości wody przez 25 minut. Do drugiego garnka włożyć kiszoną kapustę, zalać wodą i gotować przez(...)ostygnie dobrze odcisnąć z wody i pokroić. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można odlać wodę od gotowania, nalać świeżej i jeszcze raz zagotować kapustę. Wymieszać kiszoną kapustę ze słodką. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Nie wylewać wody. wieprzowinę i wołowinę włożyć do jednego garnka, wlać zalać gorącą wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Boczek

codojedzenia
Pizza jesienna z trąbkami śmierci 60

jako podkład, sos barbecue. Postanowiłem ten pomysł wypróbować. Składniki: - lejkowce dęte - ja miałem suszone - ketchup - powidła - papryka wedzona - cebula - buraki - orzechy włoskie - mąka - drożdże instant - woda - olej - ocet Wykonanie: Grzyby gotujemy. Orzechy łuskamy i też gotujemy w solonej wodzie, aż zmiękną. Ketchup mieszamy z powidłami i wędzoną papryką. Dodajemy trochę wody i jeszcze mniej oleju. Cebulę kroimy w plasterki

Kryzysowa Książka Kucharska
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem. 98

zaparciach. Witaminy jakie znajdziemy w roszponce to: A, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, fosfor. Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie

Zdrowy Styl Joanny
Klops z mięsa z kaczki gotowanej 58

Składniki : ok. 70 dag ugotowanego mięsa z kaczki ok. surowego boczku duża cebula kilka suszonych grzybów 3 jajka  ok. 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie : Ugotowane mięso z kaczki oraz surowy boczek zmielić Dodać jajka, kaszę mannę, przesmażoną, wpierw pokrojoną na drobno cebulę oraz rozkruszone grzyby oraz przyprawy, doprawić do swojego smaku- wyrobić najlepiej

Proste Potrawy
Makaron z sosem kurkowym: wyjątkowy smak natury na talerzu 72

długie makarony, takie jak spaghetti lub tagliatelle. Dzięki nim sos z kurkami będzie miał więcej powierzchni do oblepiania i lepiej się z nim połączy. Czy mogę użyć innych grzybów zamiast kurek? Oczywiście, możesz eksperymentować z innymi rodzajami grzybów, takimi jak pieczarki czy leśne podgrzybki. Każdy rodzaj grzybów doda swojego unikalnego smaku danu. Teraz, kiedy znasz przepis na makaron z sosem

Ania i Marcin gotują