grzyby - 15226 przepisów (strona:373/1016)

Krupnik z grzybami 157

obgotowujemy grzyby.   6 ziemniakow 1 pietrucha 2-3 marchewki Kroimy w kostke I wrzucamy do rosolu. Gotujemy ok 10-15 min.   Dodajemy kubek kaszy jeczmiennej I grzyby. Doprawiamy. Gotujemy ok 30 min. Dodajemy natke pietruszki. Smacznego

Smaki Edyty
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 185

dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne  * mielone mięso  * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce(...)koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny  * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa  Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako

Magiczne Życie Marty
Kurki - pieprznik jadalny 176

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Płachetka zwyczajna 879

Płachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Moje dania z płachetkami: - Kołpaki na kołach - Grzyby duszone pasteryzowane - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Borowik zajęczy - zajączek 743

Borowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny, ale można go używać właściwie tak samo. Moje dania z zajączkami : - Sos z zajączkiem - Grzyby duszone ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki drobiowe z borowikami 350

potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne borowiki brunatne , trafiła do obiadu

Smaczna Pyza
Borowiki z marynacie miodowej 144

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele(...)każdy może modyfikować jej skład wedle własnego gustu i potrzeb. Jedni wolą zalewę kwaśniejszą, inni słodszą. Można też zmieniać zestaw dodanych do niej przypraw. W książeczce "Dania z grzybami" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein znalazłam przepis na marynatę z miodem. Przystosowałam ją do swoich potrzeb i tak powstało kilka słoiczków grzybków marynowanych nieco inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babeczki makaronowe z łuszczakami 161

grzyby a szkoda bo są bardzo smaczne. W lasach rośnie jednak dużo podobnych gatunków więc pamiętajcie, żeby nie zbierać niczego jeśli nie jesteście pewni jadalności na 200 %. Z grzybami nie ma żartów i nie warto ryzykować. Ale jeśli już nazbierać trochę łuszczaków to można je wykorzystać np. w takich małych zapiekankach makaronowych w formie babeczek. Było wyśmienite ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Łysiczka niebieskozielona - pierścieniak grynszpanowy 111

Łysiczka niebieskozielona, bardziej znana jako pierścieniak grynszpanowy Stropharia aeruginosa to kolejny kolorowy, ciekawy grzyb jaki znam. Zdania na temat jego jadalności są podzielone - w starszych atlasach widnieje jako grzyb jadalny, w nowszych już różnie to bywa. W USA zanotowano przypadki zatruć tym gatunkiem, ale to podobno raczej zasługa toksyn jakie gatunek mocno wchłania ze środowiska niż jego samego. Dań(...)znajdziecie bo znajdowałam go zawsze w bardzo małych ilościach, nie wartych zbierania. Zresztą nie ma jakiejś dużej wartości smakowej i jest nieduży więc jeśli już go używać to jako grzyba domieszkowego do innych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 167

plastry topionego sera Capresi  z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano.   Osypek pokroić w grube plastry. Środek mięsa posmarować musztardą, na połowie sznycla ułożyć  plaster oscypka(...)oliwie a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.      Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czysty barszczyk z uszkami 422

szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami. składniki: barszczyk 1 kg czerwonych buraczków 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 listki laurowe Kamis kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki soku(...)cytryny. Odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień przecedzić. Zagotować,  doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną soku z cytryny jeśli potrzeba (ja dodałam tylko odrobinę majeranku). Grzyby namoczyć na godzinę w gorącej wodzie. Odcedzić zalać drugą wodą i ugotować. Odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić albo zmielić maszynką. Cebule drobno pokroić zeszklić na oleju . Dodać do grzybów doprawić

Monia miesza i gotuje
Pierogi z podgrzybkami 161

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki   w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko   z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)czubaty pojemnik podgrzybków jak po lodach litrowych 1 cebula Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do   wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc

Fabryka pomysłów
Ziemniaczane roladki z farszem grzybowym, pyszny obiad 37

schabowych składniki na 3 osoby: ciasto: 2 szklanki, ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 2 łyżki mąki pszennej 1 jako – małe sól do smaku farsz: 1 szklanka, obgotowanych grzybów leśnych (jeśli nie masz leśnych możesz użyć pieczarek, smak inny ale równie pyszne ;)) 2 małe szalotki lub jedna zwykła mała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)roladki nie były twarde. Podziel na 3 porcje, kulki, nakryj ściereczką i odstaw. Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj wyciśnięty praską czosnek, posiekaną cebulkę. Podsmaż na złoto, następnie dołóż grzyby, posól do smaku. Ponownie podsmaż do momentu, aż wszystko się zezłoci. Przełóż zawartość patelni do miseczki. Po ostudzeniu, krótko posiekaj blenderem i dopraw pieprzem. Tylko tyle, żeby rozdrobnić

Ogrodnik w podróży
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 59

Wigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie(...)pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , polecam jednak przygotować Wigilijne krokieciki z pieczarkami gdyż są bardziej poręczne. Jak przygotować pieczarkowy farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania