grzyby - 15226 przepisów (strona:377/1016)

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami… 593

specjalną prośbę jednej z czytelniczek, dzielę się dziś z Wami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Od razu muszę Wam zaznaczyć, że żadną specjalistką od pierogów absolutnie nie jestem; prawda jest taka, że robię je zaledwie kilka razy do roku, z mięsem lub właśnie kapustą i grzybami. Ciasto robię na ogół właśnie takie,… Continue reading Wigilijne pierogi(...)kapustą i grzybami

brunetkawkuchni
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 236

Rodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale możemy przygotować jej alternatywną wersję. Kapusta z pieczarkami sprawdzi się doskonale jako wigilijne danie nie tylko dla dzieci, ale także

Dieta bez mleka
DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI z porem i grzybami (wegańskie) 202

mnie orkiszowa) 10 g drożdży (świeże) 1/2 łyżeczki cukru ok. 175 ml ciepłej wody 30 ml oleju 1 łyżeczka soli Składniki – farsz: 250 g pora 250 g grzybów lub pieczarek 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto na początku zrób rozczyn – do pokruszonych drożdży dodaj cukier, 2 łyżki mąki oraz(...)podczas formowania kapuśniaczków farsz nie był jeszcze ciepły, a najlepiej jeśli będzie zimny. Na patelni podsmaż cebulkę, a następnie dodaj do niej drobno pokrojonego pora oraz ugotowane, wcześniej pokrojone grzyby lub surowe pieczarki, Całość podsmaż tak, aby por był miękki, co jakiś czas mieszaj. Na koniec dopraw według uznania i dodaj sok z cytryny. Kiedy ciasto wyrośnie podziel

Via Gusto
Kapusta pekińska duszona z papryką i boczniakami 384

cienkie paski. Na pateni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i przesmażyć razem przez kilka minut kapustę pokroić w 1-1,5 cm paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Duszona kapusta z grzybami shitake 204

Mimo że święta już dawno za nami, to DUSZONA KAPUSTA... Artykuł Duszona kapusta z grzybami shitake pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
krokiety wigilijne 439

paski grzyby i dusimy przez ok. 20 min. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej

Domowy Smak Jedzenia
Pesto z suszonych grzybów 250

przepisie do makaronu  zobacz tutaj . Można przygotować więcej i zamrozić porcje w małych plastikowych kubeczkach. SKŁADNIKI 10g suszonych grzybów 3 łyżki oleju z oliwek kawałek pora lub cebuli sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie , dokładnie wymyć i zmiksować  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); blenderem razem z porem lub cebulą, oraz pół szklanki wody

zielonacukinka
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 164

jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól

Nie tylko w kuchni
Maślaki w delikatnej zalewie, marynowane z czosnkiem 131

Ostatnio każdą wolną chwilę spędzam w lesie. Cieszę się jesienią i zbieraniem grzybów...mogłabym godzinami siedzieć w lesie. Widoki, powietrze, radość z udanego grzybobrania. Niczego więcej mi nie trzeba.  Na blogu pokazały się już krokiety z maślaków, teraz czas na marynowanie tych pysznych a jednocześnie niedocenianych grzybków. Polecam wersję z dodatkiem czosnku. Zapraszam :) Składniki: małe maślaczki Zalewa: 2 szklanki(...)zagotować. Zredukować ogień i gotować 15 minut. Ugotowane maślaki przecedzić na sicie. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucić przyprawy, po 1 ząbku czosnku, po kilka plasterków marchewki. Włożyć grzyby i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut. U nas rosną nawet w bukowym lesie - cudna Szwajcaria Połczyńska

Nie tylko w kuchni
Schab faszerowany podgrzybkami 210

Dzisiaj polecam kolejny przepis na mięso faszerowane sezonowym farszem: grzybami. Tym razem jako farsz do schabu zostały wykorzystane (zebrane przez nas w lesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z grzybami 121

łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka  Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko i kroję w pasy o szer 4-5 cm, następnie kroję w kwadraty.  Grzyby( można użyć z  gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam

Bea(u)ty kitchen
Sos grzybowy. 131

gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% śłodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy(...)myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną cebulę,  warzywa kroimy bardzo drobno, dodajemy do sosu, przyprawiamy, smażymy podlewając wywarem z grzybów kolejne 1/2 h,  dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, gotujemy około 5 min. i gotowe

Kuchnia Beaty
Rydze smażone marynowane z chili 166

rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju(...)ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE: Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju, wkładamy do litrowych słoi wraz z paseczkami papryczki chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos nietypowy, dlaczego? 35

ziarna jałowca 2 łyżeczki suszonej szałwii 50 ml brandy 1½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 duże cebule 6 ząbków czosnku 20 g suszonych grzybów 300 – 400 ml bulionu z ugotowanego mięsa Kapustę poszatkować i gotować w małej ilości wody przez 25 minut. Do drugiego garnka włożyć kiszoną kapustę, zalać wodą i gotować przez(...)ostygnie dobrze odcisnąć z wody i pokroić. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można odlać wodę od gotowania, nalać świeżej i jeszcze raz zagotować kapustę. Wymieszać kiszoną kapustę ze słodką. Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Nie wylewać wody. wieprzowinę i wołowinę włożyć do jednego garnka, wlać zalać gorącą wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Boczek

codojedzenia
Pizza jesienna z trąbkami śmierci 33

jako podkład, sos barbecue. Postanowiłem ten pomysł wypróbować. Składniki: - lejkowce dęte - ja miałem suszone - ketchup - powidła - papryka wedzona - cebula - buraki - orzechy włoskie - mąka - drożdże instant - woda - olej - ocet Wykonanie: Grzyby gotujemy. Orzechy łuskamy i też gotujemy w solonej wodzie, aż zmiękną. Ketchup mieszamy z powidłami i wędzoną papryką. Dodajemy trochę wody i jeszcze mniej oleju. Cebulę kroimy w plasterki

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania