grzyby - 15226 przepisów (strona:359/1016)

przysmak gajowego 125

kulka mozarelli  1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
potrawka w ryżowej koronie 184

pół godziny.  Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 200 g grzybów lub pieczarek 1/2 cebuli 1 szklanka ryżu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżka oleju szczypiorek Grzyby i cebulę poddusić na oleju. Kurczaka pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce. Dodać(...)grzybów, dodać liście i ziele angielskie, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Potrawkę doprawić, dodać przecier i czosnek. Z ryżu ułożyć koronę za pomocą łyżki. Do środka włożyć potrawkę. Posypać szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
muchomorki 107

Uwielbiamy zbierać grzyby i już nie możemy doczekać się sezonu. W oczekiwaniu na prawdziwe grzyby upiekłam dla mojej córeczki takie ciasteczkowe muchomorki. Zniknęły w momencie, a mina Emi kiedy je zobaczyła- bezcenna.  Składniki: na ciasto: 200 g mąki 1 żółtko 30 g cukru pudru 100 g masła szczypta soli do dekoracji: pisaki cukrowe lub lukier i barwniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe przetwory. Śliwki w occie. Śliwki marynowane 135

wolę takie owoce niż grzybki co niektórym może wydawać się dziwne bo skoro jestem taka grzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy. Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki . Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. 164

porcji) : 10 lub więcej papryk (u mnie odmiany pomidorowej) 7 jalapeno (lub słodkie papryki) 100 ml szklanki kaszy jaglanej 200 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach. Ugotować kaszę(...)malaksera. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować kaszę jaglaną z upieczoną dynią i ugotowanymi grzybami.  Zawartość malaksera wyłożyć do miski. Do masy dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Faszerować papryki przygotowaną masą i ustawiać je na blasze.  Przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienny krupnik z ogórkiem kiszonym 170

karkówki • 2 garście suszonych grzybów • 7 łyżek kaczy jęczmiennej • 4 duże ziemniaki • 6 ogórków kiszonych • 2 łyżki śmietany • 2 liście laurowe firmy RAFEX • 3 ziela angielskie • sól, pieprz • tłuszcz do smażenia • natka pietruszki Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie

Pobite gary Barbary
Flaczki wołowe z grzybami 168

SKŁADNIKI: 1 kg flaczków wołowych (ja kupiłam już gotowane i myte, aczkolwiek raz jeszcze je w domu obgotowałam) 80 g suszonych grzybów 3-4 marchewki  2 pietruszki (korzeń) 2 cebule (czosnkowe) 1/4 selera 4 łyżki oleju rzepakowego 6 szklanek bulionu (rosół wołowy z borowikami --> tutaj znajdziesz przepis KLIK ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna owców(...)papryki w proszku 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli używasz flaczków gotowych (już pokrojonych, oczyszczonych): Flaczki i grzyby (wcześniej namoczone i odsączone) wrzucam do wrzącego bulionu wołowego z grzybami, i dalej gotuję przez 10 minut, aż staną się bardziej miękkie (w multicookerze program SOUP i czas

ClauditteMissCooking
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 200

październiku na pierwszy ogień - zalewajka. Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi(...)pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 210

wymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru

Gotowanie jest łatwe
Tarta z boczniakiem na grzybowym spodzie 158

ciasto kruche 125 g margaryny 2 szkl maki 2 jajka 1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu 250 g boczniaka 3-4 pieczarki 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz staropolski ziołowy 200 ml śmietany 22% 200 ml śmietany 18% 2 jajka żółty ser szczypta oregano Z podanych składników(...)przyprawić solą i pieprzem staropolskim. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Pasztet drobiowy z kaczką 133

listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać  wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso(...)gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby.  Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi

Gotowanie jest łatwe
Omlet z kaniami 113

sól pieprz  szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać na mniejszym ogniu aż jajka się zetną

Gotowanie jest łatwe
Żeberka pieczone i purchawki w sosie 110

pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min.  Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować.  Podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 114

cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.  Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 148

sojowy ocet balsamiczny oliwa 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera kasza gryczana 1 szkl 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli szczypta ogórków kiszonych suszonych Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania