Kurki - pieprznik jadalny

Kurki - pieprznik jadalny

Kurki - pieprznik jadalny

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach  - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby, kurki, kurki, zupa grzybowa

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
shinju, 24 czerwca 2013 14:58:14

Super, że piszesz takie posty :) Można się z nich pożytecznych rzeczy dowiedzieć. A kurki uwielbiam :)

paola, 24 czerwca 2013 15:15:02

Jeśli ktoś się jeszcze waha, co wybrać z Twoich propozycji, to obiema ręcyma ;-) polecam Kurkę na placyku. Wbrew pozorom nie ma z nią dużo roboty, a efekt... Ha! Pyszna, aromatyczna. Za szósteczkę, jak nic!To pisałam ja, fanka kurki z własnym placykiem :-)

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 15:29:46

to danie podpatrzone dawno, dawno temu w jakimś programie telewizyjnym i mam do niego ogromny sentyment ponieważ przygotowałam je na konkursie kulinarnym w Białowieży i zdobyłam I nagrodę - swoją pierwszą w kulinarnej przygodzie. Od tego wszystkie się zaczęło - starty w innych konkursach i blogowanie też :)

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 15:30:34

Dzięki, Karola :) muszę się przyłożyć bo do pokazania jest jeszcze dużo gatunków :)

Margarytka, 24 czerwca 2013 15:33:54

Lubię te Twoje grzybowe opowieści, ale to już wiesz :-) Kocham kurki, ale u nas niestety susza. Ostatnio pokropiło w Boże Ciało i od tego czasu sucho, w lesie 3 stopień zagrożenia pożarowego... i choć już od trzech dni mam nadzieję na porządną burzę to ciągle nic. A ostatnie kurki wyciągnęłam z zamrażarki w ubiegłym tygodniu i już zostało tylko wspomnienie.

Orcia, 24 czerwca 2013 15:55:27

Kurki to świetne grzyby. Cudownie smakują jako farsz do pierogów. Mniam, mniam! Zawsze mrożę na zimę w dużych ilościach.

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 17:33:19

ja już z ubiegłego roku nie mam zapasów, teraz muszę się wybrać na świeże. Aż niewiarygodne,że u Was nic nie padało przez ten czas kiedy w całym kraju nie ma chyba dnia, a przynajmniej tygodnia, bez jakiegoś porządnego deszczu. Ale co zrobić, nie mamy na to wpływu....

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 17:34:00

oj, też bym więcej mroziła ale mam mały zamrażalnik..... bardzo lubię kurki :)

bagietka, 24 czerwca 2013 18:02:43

Jajecznica z kurkami jest chyba najlepsza :D

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 20:30:54

moja ulubiona !