kurki - 2473 przepisów

Najlepsze przepisy na kurki 16

Cześć! W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was najlepsze przepisy na kurki. Przepisy są proste, sprawdzone i naprawdę pyszne! Risotto z kurkami i bobem Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije(...)trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 200-250 g bobu ugotowanego al dente 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku tymianek – suszony lub 1 łyżka listków świeżego około 600 ml bulionu warzywnego oliwa oliwy z oliwek + masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania

Moja pasja smaku
Najlepsze przepisy na kurki 88

Cześć! W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was najlepsze przepisy na kurki. Przepisy są proste, sprawdzone i naprawdę pyszne! Risotto z kurkami i bobem Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije(...)mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek

Moja pasja smaku
Co zrobić z kurek 29

zrobić z kurek. Przepisy z kurkami. 25 przepisów z kurkami. Kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, jednak my z Piotrem najbardziej czekamy na przełom sierpnia i września, kiedy zaczyna się „prawdziwy” sezon grzybowy. Jeśli pogoda jest sprzyjająca, z grzybobrania można wrócić z koszami pełnymi kurek, prawdziwków, maślaków i podgrzybków. Wrzesień(...)październik to idealna pora na grzyby, a gdy jesień jest ciepła, grzyby można zbierać nawet w listopadzie! Jak przyrządzić kurki by nie były gorzkie? Kurki są bardzo popularne, aby cieszyć się nimi dłużej, można je zamarynować lub zamrozić. Jednak świeże smakują najlepiej. Niektórzy nie lubią jeść kurek bo według nich są gorzkie! Słyszałam też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki w śmietanie z koperkiem oraz niezawodny sposób na oczyszczenie kurek z piasku 61

glownie odstrasza ich nabywcow.Otoz nalezy grzyby kilkakrotnie zanurzyc w wodzie z dodatkiem soli.Robie to na sitku do plukania owocow.Po kilkakrotnym zanurzeniu,ze zdumieniem zobaczycie,ze caly piasek z kurek plywa w naczyniu,w czarodziejski sposob spada z grzybow.Nie obawiajcie sie ,ze kurki namokna woda.Swiezym jedrnym kurkom ten zabieg w zaden sposob nie zaszkodzi.Takie czary-mary.Oplukane grzyby przesypujemy(...)kurek1 cebula2 lyzki masla gheesol,pieprzzielony koperek-duzokubeczek smietany kremowki1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Na patelni rozpuscic maslo,wsypac pokrojona w drobna kostke cebule.Nie rumienic jej,tylo zeszklic.Oplukane kurki ,te wieksze pokroic na mniejsze kawalki.Ja pokroilam wszystkie nozki.Do cebuli dolozyc kurki i dusic pod przykryciem 10-15 minut.Skropic sokiem u cytryny,oproszyc pieprzem.Uwaga!Nigdy nie solimy kurek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron świderki z kurkami 50

Makaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez wegetarian gdyż prócz tego, że składają się z wody posiadają również witaminy z grupy B, żelazo, cynk, mangan i błonnik, który powoduje ze stajemy się syci. Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz(...)ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą, zeszklij czosnek i cebulę. Gdy czosnek i cebula będą miały już złoty kolor, dodaj kurki. Smaż około 2 minuty często mieszając by nie przywarły do patelni. Dodaj pietruszkę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, gotuj przez chwilę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z kurczakiem i kurkami 31

kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu. Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :) Składniki 200g kurek 1 filet z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula(...)tymianek 2 łyżki masła 30g parmezanu 2 ząbki czosnku sól pieprz Risotto z kurczakiem i kurkami – przepis Kurki dokładnie myjemy. Połowę (mniejsze i ładniejsze) odkładamy na bok. Pozostałem kroimy w kostkę. Pokrojone kurki dodajemy do bulionu warzywnego i zostawiamy do gotowania na małym ogniu. Gotujemy ok. 5-8 minut. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze pierogi z kurkami 137

przygotowane przez tatę to wspomnienie z dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym smaku, obecnie należy do ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym pójdziemy do lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 74

Pojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego  koszyk(...)był pełen. U nas kurki pojawiają się już bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mrożone kurki 76

sklepie, ponieważ nie mamy pewności co z nimi wcześniej robiono. Gorzknienie mrożonych kurek wiązane jest często z długim czasem ich przechowywania. Aby ograniczyć problem nie należy raczej zamrażać kurek na okres dłuższy niż odstęp między końcem poprzedniego, a początkiem kolejnego sezonu na te grzyby. Ryzyko gorzkiego smaku w większym stopniu dotyczy bowiem tych, które leżały w zamrażarce przez(...)wiele miesięcy. Kurki zamrożone bez wstępnej obróbki Jeśli kurki zamroziliśmy bez ich blanszowania, albo wygląd mrożonych kurek kupionych w sklepie sugeruje, że ich producent też tego nie zrobił (co jednak nie zawsze jest łatwe do stwierdzenia), odmroźmy je poprzez zalanie na 3 minuty wrzątkiem. Następnie zalejmy je zimną wodą i ewentualnie oczyśćmy/opłuczmy

Kulinarna Pokusa
Tarta z kurkami 58

?- Hmmm... nie wiem, może dlatego, że mają żółty kolor jak pisklęta kury?- Nie, chyba nie, może dlatego, że wyglądają jak nóżka kurza!-??? /moje zdziwienie/Poczytałam trochę  o kurkach i faktycznie- kurza stopka jak nic :) Dzieci mają przebogatą wyobraźnie.Kurka, kurek, kurzajka, pieprzyk, łasiczka, kurza stopka, kurza nóżka, lepiecha, lepieszka, lisica, liszka. Ma wiele nazw(...)iglastych i mieszanych i w dużych ilościach. Dostałam od taty pół łubianki tych żółciaków i od razu zaczęłam intensywne poszukiwania przepisów, w których można je wykorzystać. Wybrałam tartę z kurkami, przepis znaleziony na stronie Kwestii Smaku. Tarta z kurkamiCiasto 200 g maki pszennej60 g masła roztopionego1 jajko1 łyżeczka soli1 torebka suszonych drożdży Instant (7 g)5-6 łyżek

Ivka w kuchni
Kurki na maśle z natką pietruszki 72

Kurki na maśle z pietruszką. Do kotletów panierowanych z karkówki często przygotowuję kurki z patelni z natką pietruszki . Sezon na kurki trwa na całego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem(...)cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle smakowały wybornie. Przepis na te kurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy z tak przygotowanych kurek z patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozmarynowe risotto z kurkami 43

super! Już zaczęły pojawiać się kurki. Co prawda nie ma ich jeszcze zbyt wiele, ale aura dobrze im wróży. Kurki – co to? Kurki, czyli pieprznik jadalny występują także pod innymi regionalnymi nazwami jak lisica, lisiczka, liszka czy… kurza noga. To niewielkie, bardzo charakterystyczne grzybki, które bardzo lubią siedliska borowe i towarzystwo mchu. Żyją w symbiozie(...), to czemu nie Dodatkowo zawierają spore ilości mikroelementów i makroelementów, takich jak mangan, miedź, jod, potas, żelazo. Znajduje się w kurkach także sporo błonnika w postaci chityny. Kurki Risotto rozmarynowe z kurkami Składniki: 200 g ryżu do risotto 150 g parmezanu 1 duża cebula Ok. 40 masła dobrej jakości 150 ml białego wina (najlepiej wermutu

Kate's Kitchen
Zupa z kurek na serkach topionych 69

Były już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) Składniki:koszyczek kurek4 serki topione - śmietankowe1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) natka pietruszkiświeży tymianek (bez niego(...)następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne 5 minut. (zupę można zmiksować - bo kurki są ciężkostrawne, ale najlepiej smakują w całości jak wyławia się je z talerza) zupę doprawiamy pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 74

dłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa.Składniki:1kg piersi z kurczaka0.5kg kurek (ja miałam mrożone)1 duża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka(...)dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone

Walijskie Pichcenie
Kurki w sosie śmietanowym 98

straganach pojawiły się kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Kurki w sosie śmietanowym Proporcje na 2 porcjeCzas przygotowania: 45 minut Składniki: 300 g kurek 200 g gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 łyżki masła posiekany koperek sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie:Kurki dokładnie myjemy w zimnej

Kulinarne przygody Gatity