grzyby - 15226 przepisów (strona:399/1016)

ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 204

mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól pieprz włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów Dodatkowo jajka ugotowane na półtwardo surowa biała kiełbasa Wykonanie:  Do garnka wkladamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 178

czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i kroimy w niezbyt grube plasterki. Jeśli tylko macie możliwość – wybierzcie pieczarki brunatne lub skorzystajcie z grzybów Portobello – mają zdecydowanie więcej aromatu niż jasne pieczarki.   Szykujemy patelnię i rondel. Na patelnię wlewamy łyżkę tłuszczu, mocno go rozgrzewamy i wykładamy mięso ( tylko tyle, ile zmieści się(...)dwie tłuszczu – rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone cebule i pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając, do czasu aż pieczarki zrobią się miękkie i stracą swoją sztywność. W takim tłoku grzyby na pewno puszczą wodę, ale i ona wyląduje w rondlu. Dodajemy do pieczarek i cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotujemy razem przez minutę. Zawartość patelni zlewamy do rondla

Karo in the Kitchen
Królik w sosie grzybowym 178

marchewki 1 cebula Kawałek korzenia selera 1 pietruszka Spora garść suszonych grzybów Sól Pieprz Bulion/ woda Olej Opcjonalnie: śmietana, masło Wykonanie: Królika kroimy na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości królika. Opcjonalnie możemy

Smaki Ewy
XV edycja warsztatów z gwiazdą – Martyna Chomacka i Lorek Zedju 182

idealne na wiosenny detox. Smoothie passiflora: ananas – kokos –  banan – jabłko Smoothie spirulina:  pomarańcza –  jabłko – kiwi -banan Runoland z eko konfiturami i grzybami. Zachwyciła Baziółka, która pokazała szeroki asortyment produktów od ziół w doniczkach po zioła cięte i mikrozioła. Ich mięta i pietruszka była hitem w koktajlu ANTI- AGING, czy w makaronie(...)mąką i na chwilkę odstawiamy na bok. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła szklimy cebulkę szalotkę. Dodajemy do niej posiekane dwa ząbki czosnku, pieprz i sól. Wrzucamy nasze grzyby i pozwalamy im odparować. Po mniej więcej dwóch minutach smażenia dodajemy śmietankę i sprawdzamy smak. Dodajemy tymianek. Redukujemy odrobinę, jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę

Słodkie okruszki
Krokieciki ryżowe z pieczarkami i serem 153

sprawa. Możemy zrobić przeróżne wersje – a to dodając do ryżu rybę, a to znów kawałki kurczaka, ser czy choćby ugotowane jajka. Na blogu prezentowałam już ryżowe kotleciki z grzybami, tyle, że były to suszone borowiki, dziś przedstawiam przepis na równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Przygotujecie je błyskawicznie i równie błyskawicznie znikną(...)cząstki. Na patelni lub w dużym rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody, którą puszczą grzyby. Odkładamy do przestudzenia. Ryż łączymy w misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z pieczarek 175

push({}); Co sprawia, że ta zupa, to euforia smaku? Dodanie ziemniaków, czyli konsystencja. Podsmażenie pieczarek z czosnkiem i cebulką w dużej ilości masła, czyli aksamitność i wyrazisty, mocniejszy smak grzybów. Dobry bulion, bądź wywar, czyli podstawa, która łączy w sobie wszystkie smaki. Czy już macie ochotę na krem z pieczarek?  Zupa krem z pieczarek - przepis:  500 g czystych(...)kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w plastry. Czosnek siekamy. Na patelni topimy masło, dodajemy pieczarki, czosnek i cebulę. Szklimy na małym ogniu przez ok. 5-7 min. Grzyby i cebula nie mogą się smażyć, muszą tylko lekko się zeszklić. W międzyczasie bulion/wywar doprowadzamy do wrzenia.  Do bulionu dodajemy zeszkloną cebulkę z pieczarkami, pokrojone ziemniaki. Gotujemy na średnim

Kuchnia Łukasza
Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup 161

większy garnek na na średnim ogniu, dodaj boczek i podsmaż do ładnego zarumienienia. Przełóż go na talerz i odstaw. Dodaj masło do tego samego garnka, włóż ziemniaki, marchewkę i grzyby i smaż do lekkiego zarumienienia przez około 5 minut. Dodaj cebulę, smaż kolejne 2 minuty i dodaj czosnek, zamieszaj i smaż około 1 minuty. Dodaj wino, i gotuj przez

karmelowy
Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 142

wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż cebulka zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć, co jakiś czas mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Boczniaki w panierce z sosem jogurtowym 139

greckiego) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby. Każdy kawałek osobno obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki

Qchnia po prostu
Klops z wieprzowiny i dzika z boczniakami 162

Składniki : ok.1/2 kg mięsa z dzika ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego, u mnie dość tłusty boczek 20 dag grzybów boczniaków 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka mielona ostra kilka plastrów słoniny Przygotowanie: Mięso z dzika i boczek zmielić Grzyby ugotować, odcedzić i również zmielić Składniki połączyć, dodać ubite na pianę jajka, przyprawy, wymieszać Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem

Proste Potrawy
Prosty Domowy Ramen 143

stwierdzenie, że jednak w mojej klasyfikacji rosołów wiedzie prym. Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: duża pierś z kurczaka duża kość wieprzowa 3 duże marchewki 3-4 szalotki 10g suszonych grzybów shitake por ok 4cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego jasnego opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen główka czosnku Dodatki: pęczek szczypiorku płat nori 4 ugotowane na twardo jajka pak choy posiekana(...)plastry imbiru. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 4 godziny (pod przykryciem). Po delikatnym przestudzeniu wywar doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą.  Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy w ciemne miejsce. Po przygotowaniu rosołu, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy razem z pokrojona kapustą pak choy i olejem sezamowym. Siekamy również szczypiorek. Do misek

ChilliJemy
Pierogi z kaszą gryczaną 225

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż smażony z tofu. Szybko, bez mięsa, bardzo dużo smaku [PRZEPIS] 291

wielkości kawałek imbiru, mała garść suszonych grzybów mun, łyżeczka proszku curry, sos sojowy olej. Zrób tak: Ryż ugotuj na sypko. Równolegle na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej, utrzymując duży płomień szybko przesmaż cebulę z tofu (przez około 30 sekund), dodaj roztarty z odrobiną soli imbir i czosnek oraz startą marchew oraz grzyby, smaż kolejne dwie minuty prawie

Kulinarna Polska
Pierogi z Kapustą słodką i kiszoną z dodatkiem Borowików Suszonych 128

wyrobić. 2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości. 3. Grzyby suszone zalać wodą  najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować, odcedzić. 4. Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z grzybów, w razie potrzeby dolać trochę wody. 5. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kapusty drobno pokrojone, odciśnięte z wody. 6. Całość smażyć w razie potrzeby dodać

Dziś Ja gotuje
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 128

około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Dodać do mięsa(...)wymieszać.  Formować małe podłużne klopsiki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsy z każdej strony na złoty kolor. Całość podlać wodą, tyle by klopsy były nią pokryte, dodać suszone grzyby. Mięso dusić około 30 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem.  W razie potrzeby sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą

Zrób to smacznie