grzyby - 15226 przepisów (strona:396/1016)

Pęczotto z grzybami 178

Składniki: 200 g kaszy pęczak 300 g odgotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 50 g szpinaku 2 szklanki bulionu sól, pieprz maggi sos chili Przygotowanie: Cebulę obrać, … Czytaj dalej Pęczotto z grzybami

czarrna od kuchni
Kurczak po Chińsku czyli Chow Mein Faceta w Kuchni 82

Sól ✅ Pieprz biały ✅ 350 g makaronu jajecznego ✅ 1 szklanka bulionu warzywnego ✅ 3 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 1 chili pokrojona w talarki ✅ 200 g grzybów shitaka pokrojonych w paski ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone w kawałki ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ Duża garść kiełków fasoli ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak wymieszaj z sosem sojowym, skrobią, winem, solą(...)oleju. 🛠️ Wrzuć kurczaka i obsmaż go z każdej strony na złoto-brązowy kolor, przełóż na talerzu. 🛠️ Wypłukaj Woka wodą i wlej dwie łyżki oliwy i wrzuć imbir, cebulę, szczypiorek, grzyby, chili, cały czas mieszaj, podsmaż chwilę, wlej bulion, dodaj kurczaka i olej sezamowy. 🛠️ Gotuj całość przez chwilę, aż płynny lekko się zredukują, wrzuć kiełki i wymieszaj. 🛠️ Nałóż chrupki makaron

RafalCook
Aksamitna pieczarkowa 88

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W sumie nie pamiętamy, czy kiedykolwiek wspominaliśmy na blogu, że uwielbiamy pieczarki pod każda postacią. Te grzyby mają w sobie coś co nam smakuje, dlatego też towarzyszą nam często w potrawach - po prostu nie potrafimy się im oprzeć.    Przepis na aksamitną pieczarkową Przepis na krem

Związek na patelni
Domowy Bigos 85

Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka(...)razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć na odrobinie masła. Dorzucić do garnka z kapustą i gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy

Przepiski.pl
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 143

papryki 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody Przygotowanie: Boczniaki kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy boczniaki, nie mieszamy, przez około 4 minuty, grzyby mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlewamy sos sojowy, wsypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego i szczyptę pieprzu i teraz mieszamy. Smażymy kolejne 3 minuty, do momentu

Smakowity Blog Kulinarny
Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym 107

poza miasto, brodzeniem w żółknącej trawie, coraz głośniejszym szelestem liści i włosami tańczącymi na wietrze. Nad głową szum i złoto, pod nogami szelest i złoto przeplatane to brązowym kapeluszem grzyba, to zieloną poduszeczką mchu, w powietrzu lekki zapach dymu, liści i mokrej ziemi. A po długim, wietrznym spacerze przyjemnie zjeść coś ciepłego i sycącego, dlatego dziś posyłam Wam pomysł(...)dodatkiem siekanych pieczarek staje się wyjątkowo soczyste i wyraziste w smaku. Do tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z sosem grzybowym 73

łyżka oliwy tymianek sól pieprz makaron tarty ser orzechy Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie.  Masło dodać do cebuli.  Grzyby pokroić w plasterki lub kostkę, wrzucić na patelnię do cebuli, smażyć, często mieszając, aż odparują (ok 5-7 minut). Dodać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zagotować, zmniejszyć

Obiad gotowy
Cessarecee z sosem czterogrzybowym 95

Cessarecce to dosyć grube rurki rozcięte w górnej części. Jest bardzo efektowny, ale równie dobrze spiszą się nasze rurki lub grube świderki.Najlepszy jest z sosem z kilku rodzajów grzybów, chociaż same podgrzybki też się dobrze sprawdzają. Potrzebujemy:  20 dag makaronu Cassarecee (Mogą być grube  świderki) 25 dag grzybów leśnych mieszanych 2 łyżki masła naturalnego 1 mały kubek

Co w garnkach piszczy
Makaron z pieczonymi warzywami i boczniakami 125

prosta, bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Robi się ją szybko i nie wymaga dużo pracy. Zadanie można sobie jeszcze ułatwić piekąc wszystkie składniki w piekarniku, łącznie z grzybami. Potem wystarczy wymieszać warzywa z makaronem i gotowe. Danie inspirowane przepisem z cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego, albo według uznania ½ główki kalafiora 1 puszka cieciorki 400 g Dwie garści pomidorków koktajlowych Kilka(...)szeroki rondel, rozgrzej i wsyp na nią umyte pomidorki. Praż na dość mocnym ogniu bez tłuszczu, aż zaczną się podpiekać. Wtedy dodaj do nich 2 łyżki masła, a następnie grzyby, tymianek i parmezan. Smaż aż boczniaki się zezłocą. Zacznij rozgniatać pomidorki, żeby wydobyć z nich sok i żeby zmiękły. Krok 4 Wyjmij warzywa z piekarnika, dodaj do warzyw

Niedzielny kucharz
Łopatka z grzybami leśnymi 83

mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka. Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 minut i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Radzę pokroić na duże kawałki. Ja pokroiłam zbyt drobno, co odbiło się na ostatecznym wyglądzie dania. Razem duszę kolejne 25 min.w miarę potrzeby podlewając wodą. (sos ma odparować). Doprawiam

Co w garnkach piszczy
Gołąbki z grzybami leśnymi 209

Składniki: 1 kapusta włoska 1,5 szklanki ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 2 duże cebule 1 kg mięsa wieprozwego, u mnie karkówka 0,5 kg odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki amerykańskie … Czytaj dalej Gołąbki z grzybami leśnymi

czarrna od kuchni
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 99

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy(...)mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków (najlepsze podłużne buraki, prawie czarne po przekrojeniu) 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania