majeranku Suszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego i 50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak(...)przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis
MarcinChefmała cebula sól świeżo zmielony pieprz szczypiorek koperek Wykonanie: Najpierw trzeba oczyścić kurki. Ten sposób podpatrzyłam u leśników/grzybiarzy. Sprawdził się. Do miski włożyłam grzyby, wsypałam około 1 łyżkę soli i zalałam wrzącą wodą. Zamieszałam. Kiedy wypłynęły na powierzchnię, wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyłam na papierowym ręczniku. Po pierwszym razie(...)powinno się udać i kurki są już oczyszczone, a to co było przyklejone do nich opadło na dno miski. Jeśli nie, to trzeba tę czynność powtórzyć. Z dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy. Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła
Kuchnia u Krysiwytarłam je papierowym ręcznikiem. Kurki oczyściłam w ten sposób, że zasypałam je łyżką soli i zalałam wrzątkiem. Zamieszałam i wyjęłam łyżką cedzakową do odsączenia na papierowym ręczniku. Grzyby po odsączeniu z wody pokroiłam w paseczki, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone(...)wstawiłam do piekarnika na około 20 – 25 minut do lekkiego zrumienienia. Takie bakłażany można podać na kolację. Farsz grzybowy można zrobić również ze świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również inne faszerowane warzywa: Papryka faszerowana Papryka z farszem wegetariańskim Patisony faszerowane
Kuchnia u Krysisię wydłuża. Może ta zupa też trafi na Waszą listę ulubionych? Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam MENU : GRZYBY, PIECZARKI ... gdzie znajdziecie wiele przepisów na dania z pieczarkami, z grzybami świeżymi, suszonymi... Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza
Zasmakuj Kuchniwieprzowa 250 g kurek 1 cebula sól pieprz oliwa Wykonanie: Kurki dokładnie umyć i posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, następnie dodać grzyby. Dusić przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę rozciąć na pół i rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć
zadanie-gotowaniewrzucamy na nie rydze. Rydze należy wcześniej oczyścić, większe kroimy na ćwiartki, lub połówki, mniejsze proponuję usmażyć w całości. Szalotki przekrawamy wzdłuż na pół i dodajemy do grzybów. Gdy grzyby się zrumienią, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostki cielęcinę i gałązkę rozmarynu, podsmażamy chwilę, a gdy mięso się zetnie solimy danie, dolewamy odrobinę ciepłej wody, przykrywamy i dusimy
Quinoa Raz!Takie cudo cudaczne upolowałam :) soplówkę jeżowatą, fantastyczny grzyb znany też pod takimi nazwami jak: yamabushi, broda starca, małpia głowa, lwia grzywa... Łacińska nazwa to Hericium erinaceus. I będę polowała na nią nadal, bo jest przepyszna, oczywiście tylko na bazarach, ponieważ w Polsce w naturze występuje bardzo rzadko i jest pod ścisłą ochroną. Soplówkę można jednak hodować, co zresztą w Chinach(...)względu na jej walory smakowe i właściwości lecznicze. Jeśli nie mamy warunków, lub ochoty hodować jej samodzielnie, warto rozejrzeć się na lokalnych targowiskach ze zdrową żywnością. Gdy kupowałam grzyba polecono mi go usmażyć na maśle, co też zrobiłam i nie pożałowałam ;) skomponowałam ją z czerwoną quinoą, natką pietruszki i młodymi listkami brokuła. Boskie! Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej
Quinoa Raz!przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyły się klopsy wlać wywar, dodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się
Kuchnia Pokoleńrewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor(...)przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pórka. Przełożyc cebulę do mięsa i zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem
kuchnia doskiponieważ ciasto jest elastyczne i można do niego wkładać jakikolwiek farsz nam się podoba. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, ... po prostu co chcecie i na co macie ochotę:) Można dodać do ciasta trochę soku z buraka - będą bordowe, dodać szpinak - będą zielone, dodać kurkumy - będą żółte. Takie kolorowanie ciasta(...)ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek lub 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy kilka plastrów boczku lub innej wędliny 1 cebula pokrojona
Zasmakuj Kuchniziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 2 suszone śliwki 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu np. jabłkowego WYKONANIE GRZYBY płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego i 2 ziarna pieprzu. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia(...)ziarna pieprzu. Dodajemy przekrojoną na pół, opaloną cebulę, suszone śliwki, pokrojone jabłko oraz starte na tarce lub rozdrobnione w malakserze: pietruszkę, marchew, buraczki i seler. Dolewamy wywar z grzybami oraz 2 i 1/2 litra wody(płyn powinien zakrywać warzywa). Mieszamy. Stawiamy na gazie, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej mocy palnika, doprowadzając do zagotowania. Tuż po zagotowaniu hartujemy sokiem wyciśniętym
cool and mintyół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby gotujemy pod przykryciem do miękkości (20-30 minut), na minimalnej mocy palnika, w wodzie w której się moczyły. BURAKI i JABŁKA myjemy, osuszamy, każdy/e oddzielnie zawijamy w kawałek folii(...)cebulę i por. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu. Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy
cool and mintyolej do smażenia Na farsz: ª 1/3 kapusty pekińskiej ª ½ marchewki ª 125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki) ª 2 szczypiory(...)papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) § 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Przygotowujemy głęboki talerz
Bazując na smaku