grzyby - 15226 przepisów (strona:436/1016)

Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 180

olej do smażenia Na farsz: ª       1/3 kapusty pekińskiej ª       ½ marchewki ª       125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne) ª       mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki) ª       2 szczypiory(...)papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Przygotowujemy głęboki talerz

Bazując na smaku
Grzyby gatunkami. Pniarek obrzeżony 171

Pniarek obrzeżony Fomitopsis pinicola to przedstawiciel grzybów nadrzewnych nazywanych pospolicie hubami. Większość z nich, wyłączając np. żółciaka siarkowego , tworzy owocniki wieloletnie zdrewniałe więc nie jest jadalna, ale ponieważ bardzo często spotykam je w lesie więc kilka postanowiłam Wam też przedstawić. Pniarek obrzeżony to przeważnie pasożyt ranowy i tzw. pasożyt słabości, rzadziej saprotrof. Najczęściej pojawia się w miejscu zranienia pnia(...)atakuje zwykle już mocno osłabione a nawet martwe drzewno. Rozkłada drewno powodując szybko postępującą zgniliznę brunatną zarówno twardzieli jak i bieli pnia. Jak wiele innych grzybów także pniarek obrzeżony był kiedyś wykorzystywany w medycynie ludowej. Krojono go, rozbijano na płatki, suszono i używano do tamowania krwawień zewnętrznych przy otwartych ranach. Jego miąższ ma właściwości higroskopijne i antybakteryjne. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Krążkówka żyłkowana 190

Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa to grzyb z rodziny smardzowatych, ale wcale nie podobny do smardzów . Kiedy znalazłam ją pierwszy raz rozpoznałam od razu - po bardzo charakterystycznym zapachu chloru. Mimo tego jest to smaczny, jadalny grzyb. Podlega jednak ochronie więc nie należy go zbierać. Krążkówka przypomina raczej jakieś kutrzebki a najbardziej jednak krążkownicę i to z nią można ją najłatwiej pomylić

Smaczna Pyza
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 270

wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej 400 g czerwonej fasoli ( u mnie z puszki) pęczek zielonej pietruszki 1 litr

potrawyregionalne
Pieczarki z szpinakiem i suszonymi pomidorami 149

oliwą. Cebulę siekamy w pół plasterki a czosnek w cieniutkie plasterki, szklimy na tłuszczu. Pieczarki kroimy na pół i podsmażamy z cebulką. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy aż grzyby się zarumienią. Dodajemy solidna porcję świeżego, umytego szpinaku i podsmażamy jeszcze chwilę aż szpinak zmięknie ale pozostanie jędrny. Solimy i pieprzymy do smaku

Pyry na Gaz
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 218

minuty, po czym przełóż kurczaka na talerz i odstaw. Dodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie

karmelowy
Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą 197

Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście

Słodkie okruszki
Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms 126

sól i pieprz 300 – 400 g szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na patelni najlepiej z grubym dnem umieszczonej na małym ogniu rozpuść masło, włóż grzyby i podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Przygotowane jajka wbij do miski i roztrzep je delikatnie widelcem. Wlej je do patelni z pieczarkami i wymieszaj. Smaż na małym

karmelowy
Kapusta z grzybami 145

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu(...)pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno. Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy 2 łyżki masła

Kocham Czekoladę
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 166

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
BIGOS BEZ MIĘSA 107

śliwek  25 dag grzybów leśnych lub pieczarek  2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu  sól  Przygotowanie  Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.  Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki wody.   Duś pod przykryciem przez 15 minut,   Grzyby pokrój i zeszklij

Kukuleczki
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 101

zabije smaku).   Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży) 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 2 łyżki słodkiej śmietany natka pietruszki sól(...)zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy. Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy

R'n'G Kitchen
Sushi maki z grzybami shitake 206

prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake

czarrna od kuchni
Splendid dumplings I 210

łyżka oliwy do smażenia 2 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 1/2 szklanki świeżej drobno posiekanej pietruszki zielonej 2 łyżki startego imbiru 1/3 szklanki grzybów mun 1 łyżeczka oleju sezamowego Sos: 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 papryczki chili 1/2 of spring onion PRZEPIS: nadzienie(...)przygotowania nadzienia, aby ciasto bardzo nie wyschło. Nawet owinięte w folie.  Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na łyżce oliwy, w końcowej fazie dodaj drobno posiekany czosnek. Namoczone grzyby Mun drobno posiekaj. Pozostałe składniki posiekaj bardzo drobno. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. ciasto: W misce wymieszać mąki z solą, dodać olej oraz wrzącą wodę. Wszystko  dokładnie

Lajtkraft food intolerance
marnowane śledzie w sosie tatarskim 159

warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata(...)palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy do miski. Następnie  do miski dodajemy majonez, kwaśną  śmietanę  ( lub  jogurt   naturalny ),  musztardę , miód i sok z cytryny

Miód i pieprz