grzyby - 15226 przepisów (strona:436/1016)

PIECZONY PASZTET MIESZANY 183

jajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie,po pól godzinie posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej

Niespełnione zdolności kulinarne
Risotto z ciecierzycą i grzybami. 158

grzybami - pieczarkami i suszonymi borowikami. Dodałam łyżkę hummusu, przez co danie zyskało aksamitną konsystencję. Całkiem fajna potrawa mi wyszła, polecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie: Grzyby

zadanie-gotowanie
Sałatka z pora i marynowanych grzybów 182

marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem z rozpuszczoną łyżką cukru. Po minucie odcedzić i wystudzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Grzyby

Trzeci talerz
Kapuśniak 223

duży pokrojony w dorbną kostkę 200 g boczku wędzonego surowego 2-3 żeberka opcjonalnie (ja miałam około 10 cm kości od schaba więc je wykorzystałam) 1-2 garści suszonych grzybów sparzonych i namoczonych we wrzątku przez min 30 min sól, pieprz do smaku Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Jak już zacznie się lekko rumienić dodajemy(...)schaba (lub żeberka co tam mamy pod ręką) i chwilę obsmażamy całość. Zalewamy całość 0,5-07 litra wody, dodajemy liście laurowe, kostkę warzywną, ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy

Piekielna Kuchnia Pati
Podkarpackie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami 192

daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Do gołąbków polecam s os z suszonych grzybów ! Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i z suszonymi grzybami Oraz na gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami

Trzeci talerz
Pulpety z bryndzą w sosie grzybowym 186

rosołu 1 marchewka 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka mąki szczypta estragonu Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka. Wilgotnymi rękami formować kuleczki wielkości brzoskwini . Rosół zagotować dodać startą na tarce marchewkę i grzyby, gotować ok 10 min. Dodać przyprawy i ostrożnie po jednym

Gotowanie jest łatwe
Bułki zapiekane z kapustą i grzybami 163

Fajna alternatywa talerza pełnego kapusty z grzybami. Fajnie podane i obiad gotowy. Kapustę ugotujcie według własnych upodobań albo według mojej propozycji, jest pyszna. Użyłam do dania bułek musztardowych według przepisu [ klik ] Zapraszam na obiad, kolację albo danie do pracy. Bułki zapiekane z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
najprostszy śledź w sosie tatarskim 177

ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany ( lub jogurtu) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu dwie gałązki koperku sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy

Miód i pieprz
Bigos 211

Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek suszonych 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 2 cebule kilka ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju pieprz, majeranek(...)łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka maggi 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Wieprzowinę i wołowinę

Czerwień i błękit
Grzybki Marynowane po Staropolsku 103

uwielbiam zbierac grzybki i je przygotowywa na różne sposoby. Z ostatniego zbioru grzybki trafiły do marynaty, a robię je sposobem jaki przekazała mi moja mama. Ok 1,5 kg grzybów podgrzybki, sitaki 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 0,5 szklanki cukru kryształu ziele angielskie gorczyca liśc laurowy pieprz czarny ziarnisty 2 cebule Najpierw musimy obgotowac grzybki. Do Garnka(...)wsypujemy cukier i sól. Czekamy aż się zagotuje, lekko studzimy. Do wcześniej wyparzonych słoiczków wsypujemy kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, liśc laurowy i ziele, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz grzyby. Zalewamy zalewą tak aby grzybki były przykryte. Pasteryzujemy

Moje Słodkie Piekiełko
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 151

zielonej papryki,  6 pieczarek,  1 filet rybny (u mnie z dorsza),  sól, pieprz,  przyprawa do ryb,  50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie paseczki lub w kostkę. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do ryb. Wraz

Z miłości do słodkości
Gulasz wołowy z grzybami 246

Aromatyczny sosik na obiad :) Składniki 300 g mięsa wołowego gulaszowego 2 garście suszonych grzybów 2 cebule przyprawa do steków wołowych sól ziołowa ziele angielskie i liść laurowy 1 łyżka … Czytaj dalej Gulasz wołowy z grzybami

czarrna od kuchni
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 162

lubimy zajadać boczniaki w formie kotletów czy w jajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego  - wybór padł na zupę.  Boczniaki to bardzo wdzięczne grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują

Poezja Smaków - blog kulinarny
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej! 259

wyglądać kiedyś odświętny stół, w jakimś domu na wsi bardzo dawno temu. Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło(...)Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt polędwiczek wieprzowych - 3 garście kapusty kiszonej z sokiem - 3 gałązki rozmarynu - suszony lubczyk - majeranek - czosnek 6 ząbków - 1 cebula - 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej

SMYKWKUCHNI
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 183

łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram  i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania