grzyby - 15226 przepisów (strona:439/1016)

Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 197

azjatyckiej stoi w domowym zaciszu obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić tego z dodawaniem do potraw rozmaitych grzybów czy brokułów, które same w sobie zawierają glutaminian sodu (sam często do rosołu dodaję suszone grzyby ale to inna bajka). Mam na myśli dodawanie całej listy chemii do naszych potraw, która jest w tych "polepszaczach

Right Behind The Kitchen
Ragoût z jelenia z grzybami 113

mięsa z jelenia (gulaszowe, karkówka), mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku(...)rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając

królestwo garów
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 157

solą – może śmiało konkurować z restauracyjnym jedzeniem. I wygra! Pieczarki wycieramy z piasku do czysta wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie myjemy, szybko nasiąkają wodą tracąc jednocześnie smak. Na jednej patelni mocno rozgrzewamy 3 plasterki masła i rumienimy grzyby. Nie pozwalamy im puścić wody, muszą się lekko skarmelizować i zrobić złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu

Karo in the Kitchen
Sos grzybowy 191

mięs i nie tylko. Sos grzybowy Składniki: - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - 1 łyżka masła - 1 lyżka oliwy - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy

Kulinarne życie
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 153

selera (ok. 60g), - 1 jabłko (ok. 180g), - kilka grzybów, - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek - 2 łyżki octu (ok. 12g). - 1,5 l wody. Sposób przygotowania 1. Wszystkie warzywa obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. 2. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Warzywa, jabłka i grzyby wraz z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szaszłyki z piersi kurczaka i boczniaków 203

oknem prawdziwa zima, więc do grillowanych szaszłyków jeszcze trochę :) Ale, że przeważnie tak bywa, że chcemy czegoś co jest nieosiągalne, mi zamarzyły się ostatnio szaszłyki z mięsa z grzybami :) Nie ma pogody na grilla, więc pozostało zrobić je na parze, w parowarze :) Składniki : 1 pierś z kurczaka  kilka boczniaków  sok z 1 limonki  1 ząbek czosnku(...)oliwy, wszystkie składniki mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso na 30 minut. Boczniaki płuczemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i przyprawiamy pieprzem czarnym. Po 30 minutach patyczki nadziewamy na przemian mięsem i grzybami. Układamy na folii aluminiowej i wkładamy do parowaru na 20 minut. Mikro liście ziół myjemy i osuszamy. Po wyłączeniu urządzenia, szaszłyki wyjmujemy na talerz i posypujemy mikro liśćmi. Czekam

Parowar Faceta
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 140

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Tarta z boczniakami, kozim serem i orzechami 195

Pamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu ? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej , uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych w sklepie(...)zrobiłam. Można też nimi nadziewać pieczone warzywa albo zagęścić sos. Zobacz też przepis na tartę z żółciakiem siarkowym - za kilka miesięcy znowu będę szukać tego grzyba w łęgowym lesie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gulasz pachnący jałowcem i grzybami 116

Danie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne. Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco. Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki. Gulasz pachnący jałowcem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rosół z gęsi i kaczki 228

ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa

Czerwień i błękit
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 353

łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze(...)godziny. Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić

Gotowanie jest łatwe
Szakszuka z cukinią i pieczarkami 118

rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile

Pyry na Gaz
Faszerowane papryki 172

papryki 20 grzybów leśnych 1 cebula 1 marchewka 1/3 selera pomidory w puszcze 1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz  tutaj ) majeranek, tymianek, bazylia sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone grzyby, pieprz i sól. Całość podsmażamy przez

Łycha smaków
Zupa krem z selera naciowego 101

masła 1 l bulionu cielęcego 20 g pasków grzybów mun 100 g drobnego makaronu sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Seler kroimy w kostkę (natkę zostawiamy), podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy. Następnie dodajemy grzyby mun, gotujemy 10 min. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy

R'n'G Kitchen