grzyby - 15226 przepisów (strona:449/1016)

Duszony boczek w sosie grzybowym 526

suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy  w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy

kgwjanczewo
Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna 132

litra soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki masła ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka mąki Sól do smaku Cukier do smaku Pieprz do smaku 125 ml kwaśnej śmietany Wykonanie; Kapustę drobno posiekać, umyć i zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik regionalny na żeberkach 106

przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować. Grzyby i żeberka włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, posolić i gotować 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kruche paszteciki z grzybami 149

smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia: 50 dag świeżych grzybów 1 cebula 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki tłuszczu 2 jajka Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą.  Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką

Tradycyjna Kuchnia
Domowy pasztet z grzybów 140

grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 kg świeżych grzybów 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki śmietany 2 łyżki tartej bułki Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 3 jajka Tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem 121

konserwowego 1 cebula 1 por 1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych 10 dag kapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 3 jaja pergamin do pieczenia Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić i ugotować osolonej wodzie, z dodatkiem tłuszczu.  Grzyby namoczyć, następnie zmielić razem z warzywami

Tradycyjna Kuchnia
Orientalny rosół z kaczki 159

kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody – 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego(...)dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół

dom-agi.pl
Sałatka z boczniaków i rukoli 124

Lubię proste i szybkie w wykonaniu sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lunch, zwłaszcza w pracy, szkole czy po prostu "w drodze". Grzyby w takich sałatkach nie są bardzo popularne(...)zdrowe i dodają ciekawej nuty smakowej, której brak warzywom. W tej sałatce boczniaki są smażone na maśle. Ta wersja nie jest tak lekka i zdrowa jak z gotowanymi grzybami, ale za to smak jest bez porównania lepszy

Milion Smaków
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 171

wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów włoskich 2 szalotki 50 g sera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili 50 g jabłka(...)cyrkulatorze do miękkości. (W domowych warunkach można seler upiec w piekarniku.) Wyciągamy seler z kąpieli i schładzamy, następnie kroimy go na krajalnicy na cienkie plastry. Farsz przygotowujemy z przesmażonych grzybów pokrojonych drobno z szalotką i podpieczonymi orzechami. Wszystkie te składniki drobno posiekane mieszamy z ricottą (lub gorgonzolą) i doprawiamy solą i pieprzem. Myjemy i obieramy, a następnie gotujemy w mleku

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z boczniaka z nowalijkową sałatą 156

Mimo częstych jak by się zdawało opadów deszczu, w lesie wciąż nie ma grzybów. Ale w sklepach można kupić już belki z zarodnikami boczniaków. W odpowiedniej fazie księżycowej i przy  wyborze widocznych zalążków w ciągu kilku dni można wyhodować grzyby na obiad. I tak było u mnie :) Oto pierwsza łatwa i szybka propozycja dania np. na obiad. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Krupnik 96

zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach

Kuchenne aromaty
Kotlety mielone z żółciaka siarkowego 162

pora zbierania , młodych, soczystych owocników pięknego grzyba jakim jest żółciak siarkowy . Ze względu na kolor i smak przypominający mięso kurczaka nazywany jest nawet chicken of the woods co znaczy dosłownie kurczak z lasu. Ponieważ pogoda była piękna wybrałam się zapolować na takiego kurczaka. Poszukajcie tych grzybów w swojej okolicy - ze względu na kolor i konsystencję nie sposób je pomylić

Smaczna Pyza
Rydze smażone na maśle 110

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rydze to grzyby, których jeszcze nigdy nie znalazłam w lesie. Smażone na maśle smakują wyśmienicie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek … Przeczytaj cały artykuł Post Rydze smażone na maśle pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Marynowane podgrzybki 105

Blueberry Corner by "jagodzianka" Podgrzybki to wdzięczne grzyby. Bo są ładne, smaczne, dobre do duszenia, suszenia i do octu. Z ostatniego grzybobrania mam dwa … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane podgrzybki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 152

KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 450, 1/2 łyżeczki soli(...)mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania