Francuzy po raz kolejny 377pysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać przepisem bo wszystko prawie gotowe - ciasto, grzyby, kiełbaski . . . ja tylko złożyłam to w całość. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Wstążki warzywne ze smardzami 211Przeglądałam zdjęcie i zauważyłam, że zapodział się przepis na fajne i bardzo szybkie danie z moimi kochanymi smardzami. Już niestety po sezonie na te grzyby, ale coś podobnego można zrobić też z innymi - kurki, borowiki czy pieczarki sprawdzą się w takim zestawieniu bardzo dobrze więc spróbujcie warzywnych wstążeczek w takim wydaniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Maślaki - obierać czy nie obierać ? oto jest pytanie ! 2332Maślaki to dobrze znane grzyby. Wiele osób chętnie je zbiera bo są bardzo smaczne - duszone, ze śmietanką, to ulubiona potrawa mojego Teścia . Ale ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Piaskowiec modrzak 732Piaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Czubajka - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca 271odróżnia albo uważa za odmianę tej największej. Postaram się zwrócić Waszą uwagę na różnice między nimi a także opisać gatunek na tyle dokładnie na ile potrafię bo to grzyby warte uwagi. Dużo osób boi się czubajek twierdząc, że bardzo łatwo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawy. Jakiś czas temu napisałam kilka słów porównując oba gatunki więc poczytajcie
Smaczna Pyza
Pochwiak jedwabnikowy 247Pochwiak jedwabnikowy Volvariella bombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Koźlarz pomarańczowożółty 360koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum . Dzisiaj opowiem Wam o pierwszym z nich czyli Koźlarzu pomarańczowożółtym bo jego znaczniej częściej spotykam podczas swoich wędrówek. Moje dania z koźlarzami : - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Dzieżka pomarańczowa 591Dzieżka pomarańczowa Aleuria aurantia - barwny grzyb, który wygląda na ziemi jakby ktoś rozrzucił kawałki skórki pomarańczowej. Atlasy podają, że jest grzybem jadalnym, ale ze względu na cienki, kruchy miąższ a także brak konkretnego smaku i zapachu niewartym większego zainteresowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Gąsówka fioletowawa, gąsówka naga 762Gąsówka fioletowawa, dawniej gąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz
Smaczna Pyza
Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach 190Gąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka lat nie mogłam ich znaleźć. Tym większa była moja radość gdy w tym roku wyrosły prawie na mojej drodze. Nikt ich tam nie zbiera bo do skupu się nie nadają a fioletowy kolor
Smaczna Pyza
Schab duszony z czernidłakami 244Czernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i jeść. Są delikatne i smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Krupnik jakubkowy 236Jakubki to maślaki pstre - bardzo smaczne grzyby. Znane są też po nazwą miodówka czy bagniak. Zbierałam je w nadmorskich lasach już jako dzieciak, kiedy jeździłam na wakacje z Dziadkami. To babcia nauczyła mnie je rozpoznawać - pokazała jak odróżniać od innych gatunków, kazała dobrze oglądać, wąchać. Zapamiętałam je dobrze na całe życie a gdy spotykam je teraz w lesie
Smaczna Pyza
Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybkami 441świątecznym stole musi być u nas sałatka jarzynowa. Musi bo wszyscy lubią. Robię przeważnie jedną wersję taką zupełnie normalną i drugą "nienormalną" czyli z dodatkiem grzybów marynowanych jesienią. Amatorzy są na obie i chyba nie umiem powiedzieć która lepsza chociaż obie jarzynowe. Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami
Smaczna Pyza
Uszak bzowy , ucho bzowe 724Uszak bzowy Auricularia auricula-judae to bardzo pospolity grzyb. To gatunek kosmopolityczny, rozprzestrzeniony po całym świecie. Niewiele osób u nas je zna i zbiera bo grzybów jesteśmy przyzwyczajeni szukać na ziemi gdy tymczasem uszaki rosną przeważnie wyżej a do tego w zaroślach. Teraz, podczas wilgotnej i ciepłej zimy, jest dobra pora na ich szukanie a także zbiory. Uszak bzowy nazywany
Smaczna Pyza
Krążkownica wrębiasta 194Krążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze, spragnieni świeżyzny, wiedzą, że kosze już dawno trzeba było odkurzyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza