minut - mieszając. Podgrzybki pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki
kolorowotorcikowosię w kuchni i w międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem
Pasja Smakususzonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby
Smaczne ZdroweMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki(...)estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić
Z miłości do słodkościUwielbiam gołąbki. Najbardziej z kapusty włoskiej, która ma pięknie pomarszczone liście i nieco ostrzejszy smak, niż kapusta biała. Jako, że grzybów w tym roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie(...)całą wodę. Na szklankę kaszy dajemy dwie szklanki wody. Grzybki moczymy w wodzie, najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, po czym gotujemy przez jakiś czas, żeby zmiękły. Kaszę łączymy z grzybami i doprawiamy do smaku. W kapustę zawijamy nadzienie. Na dno dużego garnka układamy liście kapusty, po czym kolejno układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą
Sajkofanka smakudoprawić solą morską z pieprzem, gotować do miękkości, około godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich
Z miłości do słodkościzwykle bywa. W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow. Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami skladniki: opakowane ciasta francuskiego zoltko do posmarowania farsz z kapusty z grzybami wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy. Zeby sie pierozki nie rozkleily najlepiej
Przysmaki KarolkiIdzie jesień, chłodne dni, a w lesie wysyp grzybów. I jak tu nie zrobić pysznie chrupiących placków, polanych aromatycznym sosem z leśnych grzybów. No nie da się... Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPostanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być, bo mięsożercy nie dali mi szans na jarski obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikplacki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewaj ą się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikzapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu, do tego jakieś warzywa, grzyby, a zawsze w zamrażarce leży kawałek łopatki, na wypadek gdy innego pomysłu na obiad brak. I gotowe. Dla odmiany postanowiłam gulasz podać z placuszkami rosti, są równie szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam serdecznie na krokiety Smazymy nalesniki. Na drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy. Obgotowujemy kapuste I grzyby. Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I pieprz. Na nalesnik ukladamy farsz I rolujemy. Rozbijamy jajko, obtaczamy krokiet w jajku I bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu, ze wszystkich stron. Smacznego
Smaki Edytyszerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy(...)stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe. Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć
Buniabaje w kuchnirobiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni