brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem śmietanowo-koniakowym). A co ze słodkościami? Tu wyróżnia się nugat lwowski maczany(...)pyszny żurek – oto propozycje na początek uczty. Na większy głód świetnie sprawdzi się filet z sandacza lub udko z gęsi, z kolei na jaroszy czekają gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i sosem truflowym. Miłośnicy deserów mogą z kolei sięgnąć po sernik krakowski lub… Kogel Mogel, podawany z sezonowymi owocami. 3. No Bones W Krakowie na ulicy Grodzkiej czeka wiele lokali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niski IG. Danie świetnie smakuje po treningu. Pasuje do lunchboxu, na obiad i kolację. Nasza fritatta jest z aromatem grzybowym. Dodałam do niej zmielone na puder suszone grzyby. Do danie możesz wykorzystać ryż z resztek z obiadu. Danie #zerowaste Skadniki: 3/4 szklanki ryżu ( np. basmati) 1 i 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku
AZgotuj!ręką i zamiast sajgonek powstały krokiety a'la sajgonki. Zamiast papieru ryżowego użyłam naleśników. Do farszu dodałam posiekaną pierś z kurczaka oraz gotową mieszankę chińską, która zawiera warzywa i grzyby mun. Makaron ryżowy pominęłam bo warzyw było sporo. Całość doprawiłam sosem sojowym. składniki: 12 naleśników 600 g piersi z kurczaka 750 g mrożonej mieszanki chińskiej 1 duża cebula olej
Monia miesza i gotujeKawałki kurczaka smażone z kolorowymi papryczkami, mangoldem i grzybami shimeji. KURCZAK Z PAPRYKĄ SKŁADNIKI 350 gramów piersi z kurczaka; 150 gramów małej zielonej papryki; 150 gramów małej czerwonej papryki; 1 czerwona cebula; 1 mangold (burak liściasty); pęczek grzybów shimeji; mielona kolendra; mielona adżika lub inna przyprawa do mięs; sos sojowy; sos ostrygowy; limonka; świeża kolendra;... Artykuł Kurczak z papryką
Kuchnia TomkaZupa ziemniaczana na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych, grzybów oraz boczku i majeranku. ZUPA ZIEMNIACZANA SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego; 3 większe ziemniaki; kilka kapeluszy suszonych grzybów z wywarem (namoczonych we wrzątku i ugotowanych); 80 gramów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka); jedna cebula; 150 gramów marchewki i selera korzeniowego łącznie; mąka pszenna;... Artykuł Wiedeńska zupa ziemniaczana
Kuchnia Tomkanastępnie duszone razem z pieczarkami na koniec doprawione kwaśną śmietaną. GULASZ W SOSIE GRZYBOWYM SKŁADNIKI 500 gramów łopatki wieprzowej 2-4 domowej roboty kostki grzybowe lub wywar z suszonych grzybów 3-4 pieczarki brązowe 1 duża cebula kwaśna śmietana sól, pieprz przepis na gulasz w sosie grzybowym Artykuł Gulasz w sosie grzybowym pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaPokrojona w kostkę cielęcina duszona w sosie paprykowym a następnie z grzybami, na koniec doprawiona śmietaną. GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI SKŁADNIKI 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej; 300 gramów świeżych kurek; 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki; 1 cebula; masło klarowane; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany; sól, pieprz; przepis na gulasz cielęcy... Artykuł Gulasz cielęcy z kurkami
Kuchnia TomkaPapier ryżowy wypełniony farszem z kurczaka warzyw i grzybów a następnie zwinięty i krótko smażony. SAJGONKI SMAŻONE SKŁADNIKI 400 gramów piersi z kurczaka; mała czerwona papryka; 1 mała zielona papryka; mała żółta papryka; ćwiartka kapusty pekińskiej; mała puszka bambusa w kawałkach (paski); kilka suszonych grzybów mung; papier ryżowy np. Tao Tao; sos z czarnego pieprzu... Artykuł Sajgonki smażone spring rolls
Kuchnia Tomkaminut i chyba każdy powinien znać przepis na to danie. Osobiście uwielbiam ten sos i bardzo często przygotowuję go zarówno na Wigilię do podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, jak i na Wielkanoc do jajek i ryby w galarecie. Kluczem przygotowania sos tatarskiego jest dobrej jakości majonez. W zależności od tego czy chcecie delikatniejszy czy bardziej ostry sos wybierzcie odpowiedni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsa dodałam sól, pieprz suszony czosnek i sezam. Wymieszałam i uformowałam pulpeciki. Na gorącej patelni zrumieniła je bez tłuszczu. Następnie dodałam pokrojoną marchew, imbir pokrojony w zapałki i grzyby- pieczarki. Podsmażyłam całość. Potem wlałam ok 1 litra wody i dodałam pociętego pora. Gotowałam 5 minut. Po pięciu minutach dodałam kapustę bok choy oraz miso i sos sojowy i gotowałam
AZgotuj!angielskiego dodatkowo: olej lniany groszek ptysiowy Przygotowanie: Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, następnie dodajemy posiekane borowiki. Smażymy razem, podlewamy odrobiną bulionu, dusimy jeszcze ok.10 minut. Do grzybów dodajemy resztę bulionu, natkę pietruszki, rozmaryn, sporą szczyptę soli, pieprz i ziele angielskie. Dodajemy również śmietankę. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Podajemy
Życie zaczyna się w kuchniMałe, urocze, drożdżowe krążki z grzybami. Świetnie sprawdzą się na świąteczny stół, ale także jako imprezowa przekąska. Aromatyczny grzybowy farsz, idealnie dopełni czerwony barszczyk z jabłkiem i majerankiem. Składniki: 250 ml mleka 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 białko dodatkowo: sól gruboziarnista
Życie zaczyna się w kuchniZorientowałem się, że nie mam na blogu przepisu na krokiety. To o tyle dziwne, że naprawdę lubimy krokiety. W zasadzie wszelakie. Z kapustą i grzybami (albo i bez grzybów), z farszem na wzór pierogów ruskich, mięsne (chociaż to bardziej Ania, bo ja nie jem mięsa), czy na przykład szpinakowe. A że właśnie naszła nas ochota na zjedzenie krokietów
Marder&Marder Manufacture