grzyby - 15226 przepisów (strona:463/1016)

Kurczak z kurkami w zapiekance ziemniaczanej 70

łyżki masła ? 3 łyżki kwaśnej śmietany ? sól, starta gałka muszkatałowa Warstwa z kurczaka: ? 4 filety z kurczaka ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz ? 2 łyżki oliwy Warstwa z grzybów: ? 300 g kurek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ziemniaki obrać, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać śmietanę i masło, dokładnie ubić tłuczkiem na puree. Doprawić gałką

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 76

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie

To co kocham
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 66

Dodać wino i zredukować do 1/3 objętości ciągle mieszając. ? Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. ? Kurki obgotować w osolonej wodzie. ? Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. ? Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. ? Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. ? Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze

To co kocham
Sałatka leśna 72

małą tortownicę, którą wyłożyć folią spożywczą na dnie i bokach. ? Dno tortownicy posypać natką pietruszki. ? Sałatkę układać warstwami: 1. podgrzybki położone kapeluszami do dołu 2. cieciorka posypana pomiędzy trzonkami grzybów 3. ziemniaki 4. filet z kurczaka 5. marchewka 6. jajka ? Ostatnią warstwę posypać solą i pieprzem. ? Folię założyć na jajka i odstawić do lodówki na kilka godzin

To co kocham
Barszcz czerwony wigilijny 69

smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego ? 1/2 łyżeczki majeranku ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka octu, szczypta cukru ? 5 łyżek oleju Wykonanie; ? Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. ? Buraczki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą z 1 łyżką octu, szczyptą cukru i gotować ok. 30 minut. ? Cebulę i pora pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dodać

To co kocham
Zupa fasolowa z makaronem 72

liści laurowych i ziela angielskiego ? natka pietruszki ? 4 łyżki oleju Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie do miękkości – ok. 1,5 godziny. ? Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie. ? Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i dodać do cebuli. ? Wlać

To co kocham
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym 104

najmniejszych oczkach. Natkę pietruszki drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek dodajemy pokrojone pieczarki i na dosyć mocnym ogniu obsmażamy je na złoty kolor następnie obsmażone grzyby wyciągamy i odkładamy do miseczki na bok. Do tej samej patelni dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek po czym wsypujemy pokrojony boczek, cebulę i czosnek, dodajemy suszony tymianek

Księga-Smaku
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 173

Pierogi mogę jeść często, jak pewnie większość z Was. Na Święta Bożego Narodzenia najlepiej wchodzą te z kapustą i grzybami, od czasu do czasu zjem te z jagodami, rzadziej z mięsem. Jednak to ruskie powodują u mnie szybsze bicie serca. Mogę je jeść na kolację, na obiad, w niedzielę i w środę. Lubię te zrobione przez moją ciocię, przyjaciółkę, swojskie(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podałam z podsmażoną cebulą i jogurtem naturalnym. Całość posypałam jeszcze odrobiną czosnku i pieprzem. Podobne przepisy: Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą Pierogi z serem i jarmużem Pierogi ruskie Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym 324

Grzyby są mięciutkie i delikatne, a sos na bazie sosu sojowego podkręca smak i nadaje daniu aksamitnego wykończenia. Artykuł Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pieczarki po baskijsku 679

przyjęciu miałam okazję spróbować pieczarek po baskijsku. Taki sposób zrobienia pieczarek mnie zainspirował, poprosiłam koleżankę o przepis i postanowiłam go wypróbować u siebie w domu. Pieczarki po baskijsku to grzyby w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem cebuli i papryki. Danie to możemy doprawić według własnych upodobań smakowych i tak jeżeli lubimy ostrzejsze potrawy to pieczarki po baskijsku można

Danka Pichci
Pulpety drobiowe w sosie grzybowym 88

Delikatne pulpety w sosie z grzybów leśnych. Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie. W maszynce do mięsa zmielić mięso, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymiesza

Bullio
Ile piec pizzę? Wskazówki + przepis na domową pizzę 168

niż w dzisiejszych restauracjach. Z tych czasów został sos pomidorowy. Poza tym mamy do wyboru cały szereg dodatków: mięso (najczęściej  kurczak  lub  wieprzowina ), owoce morza, warzywa, grzyby, również niektóre owoce (chociażby sławetny  ananas , dla wielu bardzo smaczny na pizzy). No i oczywiście niezbędny jest ser! W większości przepisów to  mozzarella , ale pojawiają się też

Na-talerzu.pl
Orzechowy sos po Chińsku 100

producentem orzeszków. W samym roku 2021/2022 Chiny wyprodukowały ponad 18 milionów ton, orzeszków ❗ Na zakończenie, zapraszam na niezwykle proste i pyszne danie z orzeszków ziemnych i ostatnie danie z grzybami, dziś pieczarki kasztanowe w orzechowym sosie po chińsku. Składniki Sos orzechowy Masło orzechowe 3-5 łyżki Sos sojowy 3-5 łyżki Ocet ryżowy 1-2 łyżki Cukier 1-2 łyżeczki

RafalCook