Gąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka lat nie mogłam ich znaleźć. Tym większa była moja radość gdy w tym roku wyrosły prawie na mojej drodze. Nikt ich tam nie zbiera bo do skupu się nie nadają a fioletowy kolor
Smaczna PyzaCzernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i jeść. Są delikatne i smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakubki to maślaki pstre - bardzo smaczne grzyby. Znane są też po nazwą miodówka czy bagniak. Zbierałam je w nadmorskich lasach już jako dzieciak, kiedy jeździłam na wakacje z Dziadkami. To babcia nauczyła mnie je rozpoznawać - pokazała jak odróżniać od innych gatunków, kazała dobrze oglądać, wąchać. Zapamiętałam je dobrze na całe życie a gdy spotykam je teraz w lesie
Smaczna Pyzaświątecznym stole musi być u nas sałatka jarzynowa. Musi bo wszyscy lubią. Robię przeważnie jedną wersję taką zupełnie normalną i drugą "nienormalną" czyli z dodatkiem grzybów marynowanych jesienią. Amatorzy są na obie i chyba nie umiem powiedzieć która lepsza chociaż obie jarzynowe. Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami
Smaczna PyzaUszak bzowy Auricularia auricula-judae to bardzo pospolity grzyb. To gatunek kosmopolityczny, rozprzestrzeniony po całym świecie. Niewiele osób u nas je zna i zbiera bo grzybów jesteśmy przyzwyczajeni szukać na ziemi gdy tymczasem uszaki rosną przeważnie wyżej a do tego w zaroślach. Teraz, podczas wilgotnej i ciepłej zimy, jest dobra pora na ich szukanie a także zbiory. Uszak bzowy nazywany
Smaczna PyzaKrążkownica wrębiasta Discina ancilis - kolejny wiosenny grzyb jadalny. Mało znany bo o tej porze roku niewiele osób szuka już grzybów i je zbiera. Ale wytrawni grzybiarze, spragnieni świeżyzny, wiedzą, że kosze już dawno trzeba było odkurzyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPiestrzenica olbrzymia Gyromitra gigas - nieco kontrowersyjny, wiosenny grzyb. Prawdopodobnie jest jadalna, ale możliwe też, że zawiera jednak małe ilości gyromytryny. Poza tym jest często mylona z bardziej trującą kuzynką Piestrzenicą kasztanowatą Gyromitra esculenta, więc może i lepiej, że większość atlasów podpisuje ją jako grzyba niejadalnego. Są też osoby, które biorą piestrzenice za smardze co mnie, nie ukrywam, niezmiernie dziwi.... Pokazuję
Smaczna PyzaMajówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMarynowanym żółciakiem poczęstowali mnie kilka lat temu znajomi na którymś ze zlotów grzybniętych. To było ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie raz, ale nie zbierałam a tym bardziej nie przerabiałam. Najczęściej smażę z niego po prostu sznycle lub flaczki . Bardzo udany był pomysł na paprykarz czy pasztet . Tym razem postanowiłam trochę słonecznego grzyba zamknąć
Smaczna Pyzazabieganych, kolejna propozycja na szybki i całkiem smaczny obiad:) Potrawka z kurczaka i pieczarek na ryżu z kurkumą Składniki: filet z kurczaka 20 dag pieczarek (lub leśnych grzybów np. maślaków) mały por mały jogurt naturalny sól, pieprz, curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 szklanki wody 300 dag ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy Filet pokroić w kostkę, oprószyć(...)rozgrzaną patelnię z oliwą, zrumienić. Zmniejszyć ogień, do mięsa dodać pokrojonego w krążki pora (białą część), wymieszać, zeszklić. W kolejnym kroku dodać pokrojone w plastry grzyby (rzecz jasna uprzednio oczyszczone i umyte;). Całość podlać wodą, przykryć, dusić do miękkości, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodac jogurt
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładaniu jest niezastąpiony. Popularne przepisy na makaron Jeśli lubicie makaron na obiad lub kolację to z przyjemnością polecam ten przepis. Warto dodać, że można z powodzeniem zastąpić pieczarki leśnymi grzybami, a w szczególności kurkami, które doskonale się sprawdzą w tym daniu. Inne popularne przepisy na makaron znajdziecie poniżej: Kurczak all’Arrabbiata Makaron z fasolą i szparagami Makaron z obiadowych resztek(...)smaku 250 g makaronu ze szpinakiem szklanka wody od gotowania makaronu Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na duże kawałki. Rozgrzać masło i usmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać mielone mięso, liść laurowy, zioła, sól i pieprz do smaku i smażyć, aż mięso przestanie być krwiste. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wymieszać
codojedzeniaPaszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK) *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
Blog z ApetytemPaszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK) *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
Blog z Apetytemwiększe kawałki, wsypać do garnka. Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut. Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo
W Mojej Kuchni Lubiętrudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz. Składniki: Ciasto(...)kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem *** *** Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli i całość smażymy ciągle mieszając, aż cała woda z grzybów wyparuje *** *** Kapustę drobno kroimy lub siekamy w malakserze *** *** Na patelnie z pieczarkami dodajemy masło oraz posiekaną kapustę. Całość mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut i przyprawiamy do smaku
Blog z Apetytem