ulubione danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny. Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Groch noc wcześniej namoczyć. Ugotować do miękkości z majerankiem i solą. Kapustę ugotować z namoczonymi grzybami. Odcedzić groch(...)kapustę. Kapustę posiekać razem z grzybami. Rozgrzać olej, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę oraz groch. Przyprawić. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martypomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek
W kuchni Karmel-itkiNajlepiej czuję się we własnym domu a poza nim źle śpię i ciężko mi się przestawić nawet przez kilka dni. No ale przecież nie będę siedziała w domu gdy grzyby czekają ! Początek maja to czas smardzobrania na Słowacji. Nie każdej wiosny udaje nam się tam pojechać bo jednak mamy kawałek, ale warto się postarać wyskoczyć, tak jak my, chociaż
Smaczna Pyzajuż takie rzadkie. Takie wieści usłyszałam w ubiegłym roku na spotkaniu z mykologami a jak będzie to czas pokaże. Więcej informacji o smardzach stożkowatych znajdziecie w oddzielnym dziale "Grzyby gatunkami" jaki właśnie powstaje na blogu a ja zapraszam na przepyszną, wiosenną pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaintensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny. Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w poprzednich latach - znajdziecie tam też porady jak obchodzić się z tym grzybem. Moje dania z żółciakami : - Flaczki z żółciaka siarkowego - Sznycle z żółciaka siarkowego - Paprykarz z żółciaka - Pasztet
Smaczna Pyzapysznego. Znalazł się jeszcze, chyba już ostatni, słoiczek pasteryzowanych, duszonych , jesiennych podgrzybków więc przypomniałam sobie leśne szaleństwa ubiegłego roku. Ciężko nawet całość nazwać przepisem bo wszystko prawie gotowe - ciasto, grzyby, kiełbaski . . . ja tylko złożyłam to w całość. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzeglądałam zdjęcie i zauważyłam, że zapodział się przepis na fajne i bardzo szybkie danie z moimi kochanymi smardzami. Już niestety po sezonie na te grzyby, ale coś podobnego można zrobić też z innymi - kurki, borowiki czy pieczarki sprawdzą się w takim zestawieniu bardzo dobrze więc spróbujcie warzywnych wstążeczek w takim wydaniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMaślaki to dobrze znane grzyby. Wiele osób chętnie je zbiera bo są bardzo smaczne - duszone, ze śmietanką, to ulubiona potrawa mojego Teścia . Ale ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPiaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaodróżnia albo uważa za odmianę tej największej. Postaram się zwrócić Waszą uwagę na różnice między nimi a także opisać gatunek na tyle dokładnie na ile potrafię bo to grzyby warte uwagi. Dużo osób boi się czubajek twierdząc, że bardzo łatwo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawy. Jakiś czas temu napisałam kilka słów porównując oba gatunki więc poczytajcie
Smaczna PyzaPochwiak jedwabnikowy Volvariella bombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakoźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum . Dzisiaj opowiem Wam o pierwszym z nich czyli Koźlarzu pomarańczowożółtym bo jego znaczniej częściej spotykam podczas swoich wędrówek. Moje dania z koźlarzami : - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzieżka pomarańczowa Aleuria aurantia - barwny grzyb, który wygląda na ziemi jakby ktoś rozrzucił kawałki skórki pomarańczowej. Atlasy podają, że jest grzybem jadalnym, ale ze względu na cienki, kruchy miąższ a także brak konkretnego smaku i zapachu niewartym większego zainteresowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGąsówka fioletowawa, dawniej gąsówka naga, Lepista nuda to dość pospolity jesienny grzyb chociaż czasami pojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz
Smaczna Pyza