Letni omlet z pierwszymi kurkami i świeżym szpinakiem to dobry pomysł na na każdą porę dnia, idealny na lekki obiad lub kolację. Latem, gdy wysoka temperatura
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania sosu. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki
Walijskie Pichceniecytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy *** *** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy *** *** Ogórki również drobno kroimy *** *** Jajka, ogórki oraz grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt
Blog z Apetytemtartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu – w śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki. Nóżki pokroić
Kuchnia PokoleńKuleczki ziemniaczane z dodatkiem grzybów. Puszyste, miękkie w środku, z chrupiącą, skórką. Można je podać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad . Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy. Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni, a na imprezie
Smaczna PyzaPostanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!suchym lecie sypnęło podgrzybkami to tradycji musi stać się zadość. Na stole zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków. Taka zupa grzybowa to zupełnie co innego niż zupa z suszu. Gatunek grzybów też ma znaczenie, bo każdy smakuje inaczej. Zupełnie inna będzie też zupa z mieszanki różnych grzybów. Ja najbardziej lubię taką zupę z ziemniakami, ale z makaronem też smakuje dobrze więc
Smaczna PyzaPlacuszki grzybowe z czubajek gwiaździstych, usmażonych w cieście naleśnikowym, ale zrobionym na bazie cydru to prawdziwy rarytas. Delikatny grzyb otulony chrupiącym ciastem smakuje wybornie. Czubajki gwiaździste to siostry lepiej znanej i bardziej cenionej czubajki kani . Są mniejsze, mniej mięsiste i rosną przeważnie późną jesienią. Można je spotkać częściej w lesie niż na łąkach, ale lubię je tak samo jak kanie
Smaczna Pyzapewna, że będzie Wam smakować! Przepis na kiszone kurki znajdziecie TUTAJ (klik, klik) i zachęcam Was do ich zrobienia - to proste i naprawdę pyszne. pyszna sałatka z ziemniaków, kiszonych grzybów, groszku zielonego i fasolki szparagowej Do swojej sałatki ziemniaczanej z kiszonymi kurkami wykorzystałam warzywa mrożone. Dlaczego zrobiłam to latem? Ano dlatego, że to wygodne. Zawsze, w ciągu całego roku
Smaczna PyzaUszka z grzybami nie tylko mnie kojarzą się ze Świętami , ale kto powiedział, że tylko z tej okazji należy je robić? Na przekór powszechnej opinii lepiłam niedawno dziesiątki uszek i wszyscy jedli je z przyjemnością. Dlaczego je lepiłam i dlaczego moje uszka są najsmaczniejsze opowiem już za chwilę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapasują. Ma lejkowate, muszlowate owocniki z trzonem pokrytym blaszkami i wyglądającym jakby miał bruzdy. Ja spotkałam go niedawno w starym, warszawskim lesie, pozostałości po Puszczy Mazowieckiej. Zobacz mój atlas grzybów ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBułeczki ślimaczki upiekłam rano i takie pachnące grzybami zapakowałam w koszyk. Zabrałam je ze sobą na piknik . Umówiłam się z grzybniętymi znajomymi w parku. Dni teraz takie pogodne, że do wieczora można posiedzieć na zielonej trawce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką
Moje domowe kucharzeniepora najobfitszego występowania żółciaka siarkowego . Pisałam już o tym żółtym, nadrzewnym grzybie wiele razy. Nazywany jest leśnym kurczakiem nie tylko z powodu żółciutkiego koloru, ale też dlatego, że ma smak oraz konsystencję mięsa z piersi kurczaka. Wybrałam się po żółciaka na wycieczkę za miasto i zobaczcie co z niego zrobiłam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Krok 2 Uformuj 4 duże lub 8 małych burgerów. Obtocz
Niedzielny kucharz