mnie to także suszenie warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły jabłka, a w kolejce już czekają grzyby. Nie podaję dokładnego czasu suszenia jabłek, bo wszystko zależy od gatunku jabłka, czy są bardzo soczyste czy nie.Ja suszyłam kosztele i w suszarce trwało(...)kroimy w cienkie plasterki o grubości maksimum 3 mm. Jabłek nie obieramy ani nie usuwamy z nich gniazd nasiennych. Plasterki układamy na tackach suszarki do suszenia grzybów i owoców i delikatnie oprószamy przyprawami. Owoce suszymy przez około 4 godziny. W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ
Kulinarne przygody Gatitymiękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać
Z miłości do słodkościgram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE(...)przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier
OstryKęssól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto
Praktyczna plGrzybolubka, nicniczka, purchawkowata Asterophora lycoperdoides to przykład gdy jeden gatunek grzyba rośnie sobie na drugim. Małe, podobne do drobnych purchaweczek grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNaziemek zielonawy Albatrellus cristatus - kolejny rzadki grzyb jaki znalazłam na Orawie. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierający. W lasach orawskich na szczęście raczej nie jest rzadki i często mogłam go oglądać. Zobacz jakie stwory spotkałam podczas wędrówek po Orawie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaefekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie! Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości(...)wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany
Brzuszki Łakomczuszkiznaczy, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Szczerze jesieni nie lubię, co ciemno, zimno, pada i zaraz zima. Ale jednak ma swoje plusy, a jednym z nich są grzyby, których jestem fanem. Dzisiaj prosta i smaczna zupa krem z kurek. Do przygotowania zupy użyłem: 400 gram kurek, 50 gram masła, 3 suszonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego
Wyprawy kulinarneGrzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Grzybiec to o kuzyn także gorzkiego w smaku Goryczaka żółciowego , ale ze względu na bardzo ciemne ubarwienie całego owocnika raczej ciężko go pomylić z prawdziwkiem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasiebie nie odróżni. Rydzem czasami nazywa się także Mleczaja smacznego o białym, bardzo obfitym mleczku. Rydze powinno zbierać się do oddzielnego kosza ponieważ ich pomarańczowe może zabrudzić inne grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGoryczak żółciowy Tylopilus felleus - znacie go na pewno bo to bardzo pospolity grzyb naszych lasów. Mnóstwo osób cieszy się na jego widok bo z pewnej odległości do złudzenia przypomina prawdziwka . Jednak uważny grzybiarz szybko zauważy pomyłkę. Goryczak popularnie nazywany szatanem jest niejadalny . Przeczytaj i obejrzyj jak dokładnie wygląda i nie daj się oszukać w lesie ! W atlasie znajdziesz opisy wielu(...)innych grzybów - zarówno tych jadalnych jak i nie nadających się do spożycia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę chilli bez pestek pokrojoną w krążki, sos rybny (lub sól) i pokrojone grzyby. Gotujemy kolejne 15 minut. 4. Na koniec dodajemy pure z tamaryndowca i/lub sok z limonki. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy z makaronem dwujajecznym lub ryżem jaśminowym
Tajskie smakiShitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. 3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy
Tajskie smakikością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia. Całość posypujemy gorczycą. Grzyby namaczamy chwilkę w wodzie
Kolizje SmakówSpecjalnie na prośbę mojej teściowej przygotowałam danie z kurkami :) Od dawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest(...)Doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka oraz smażymy na rogrzanym oleju. W międy czasie czyścimy kurki i myjemy. Kroimy na kawałki i podsmażamy na drugiej patelni. Kiedy sok, który puszczą grzyby wyparuje, dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy minutkę i dodajemy śmietanę, oregano oraz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Ciastem wykładamy formę. Układamy na niej kurczaka, śmietanowe kurki oraz
Kolizje Smaków