grzyby - 15226 przepisów (strona:460/1016)

Zapiekanka 182

kostce starty na dużych oczkach) 3 łyżki masła   *jako dodatek ketchup lub  sos czosnkowy Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy

Kolizje Smaków
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 349

Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie(...)razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała

Kolizje Smaków
Lejkowiec dęty. Lejkowce dęte - kominki 734

cholewkami. Rzeczywiście czarne, lejkowate grzybki wyglądają jak pokryte sadzą kominy albo osmalone wysokie buty. Są tak charakterystyczne, że prawie niemożliwe jest pomylenie ich z innym gatunkiem. To bardzo smaczne grzyby jadalne - kto jadł pierogi z kominkami albo zupę kominkową ten wie o czym mówię. Niestety, u siebie, w "swoich" lasach, kominków szukałam na próżno. Udało mi się

Smaczna Pyza
Chodź ze mna na spacer. 206

przyszła jesień. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to już. Grzyby rosną, jarzębina jest szalenie czerwona, noce coraz chłodniejsze. Uwielbiam tę porę roku może dlatego, że urodziłam się na przełomie lata i jesieni. Jesienny wpis, to chyba już tradycja, tutaj można wrócić do 2012 i do 2013 , czas na 2014. :) Tym razem przygotowuję wpis słuchając Grzegorza Turnaua

Brzuszki Łakomczuszki
Żeberka w sosie z kurkami 215

przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy

prawdziwe jedzenie
Bigos według Ewy Wachowicz 2990

wieprzowego karczku 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna) 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną(...)wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości. Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać

Moje domowe kucharzenie
Pierś z kurczaka w zalewie octowej 319

godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i  warzywa. Zalać zalewą i ostudzić . Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin

Moje domowe kucharzenie
Wołowina z warzywami na ostro 156

papryczki chilli (można użyć więcej w zależności od tego jak ostre dania lubicie) ·          4-5 grzybów mun pociętych w paski ·          około 4 plastry ananasa ·          kilka różyczek brokułów mrożonych lub świeżych(...)wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Paprykę pokroić w paski, marchew w słupki. Papryczkę chilli oraz imbir drobno posiekać. Cebulkę dymkę posiekać na 1 cm kawałki. Grzyby mun zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut aby zmiękły. Składniki sosu wymieszać w osobnym naczyniu. W woku rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić papryczkę chilli oraz imbir. Podsmażyć

Mania Gotowania
Jesień, jesień! 178

jesteś ta dziewcziiiiiiiinnnnnaaaaaa,  Która do mnie, na ulicę wychodziiiiiiiłłłłłlaaaaaa! Dramat Panie, dramat! Moje śpiewanie nie Niemen. No to nie przedłużając w rytm Niemena las, grzyby i jesień. A na deser Myslovitz, które zawsze towarzyszy mi jesienią

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 216

mieszamy. Dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy na 30 minut. Kroimy cebule i czosnek w niedużą kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Następnie dodajemy ubite w moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec(...)czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy całość. Dziewczyny z programu "Rewolucja na talerzu" twierdzą, że tradycyjna porcja pierogów z grzybami to 600 kcal, a ta propozycja to zaledwie 340 kcal. Pytanie tylko ile to jest porcja? Ja w ten sposób potraktowała 5 niedużych pierożków

Brzuszki Łakomczuszki
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 307

osób) 250 gram makaronu chow mein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski(...)kurczaka za bardzo, ma być jędrny. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną na kawałki wielkości kawałków kurczaka. Smażymy na dużym ogniu na półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy

OstryKęs
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 175

przypadku mnie zawiodła. Opakowanie borowików (40g) kosztowało 9,99 zł - i może jakoś bym przebolała ziemniaki do obiadu za takie pieniądze, ale... już przez opakowanie było widać, że zasuszone grzyby były robaczywe. A ja mam na tym punkcie bzika i zawsze dokładnie grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis. Składniki: - 8 plastrów schabu(...)lekko nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym). 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa-krem z podgrzybków 203

minut - mieszając. Podgrzybki  pokroić w kostkę - dodać do warzyw - smażyć 5-7 minut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki

kolorowotorcikowo
Schab i sos z maślaków 170

się w kuchni i w międzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem

Pasja Smaku
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby

Smaczne Zdrowe