Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach

Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach

Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach

Gąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka lat nie mogłam ich znaleźć. Tym większa była moja radość gdy w tym roku wyrosły prawie na mojej drodze. Nikt ich tam nie zbiera bo do skupu się nie nadają a fioletowy kolor odstrasza. Ja się cieszę bo co znajdę to moje :)Nie było tego dużo - część trafiła wcześniej do zupy a kilka przywiezionych do domu, zerwanych już ostatniego dnia urlopu, wylądowała na grz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby, zupa, przekąski

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aska gotuje, 2 października 2013 13:13:10

oj nie znam tych grzybów kolor maja śliczny ,jednak wyglądają"groźnie":(i nawet wydaje mi się że, nie raz je widziałam,no ale nie znając nawet się po nie nie schylałam. Pozdrawiam serdecznie.

Iza Kulińska, 2 października 2013 13:14:55

Aśka, i mądrze :) są inne, nieco podobne, których nie wolno jeść więc zawsze powtarzam - zbieramy tylko to co dobrze znamy !

Adam Okuń, 2 października 2013 19:35:26

no no no ... nigdy nie jedliśmy takich grzybów, a już tak pięknie podanych to na pewno :)BTW faktycznie wolę zbierać tylko te co znam. Podgrzybki, kozaki, prawdziwki, kurki, maślaki ...cała reszta jest mi niestety obca i zostaje w lesie dla zwierzątek :)

Iza Kulińska, 2 października 2013 19:56:34

ja też zbieram tylko te, które dobrze znam - znam po prostu trochę więcej :)

Smakosz Grzybów, 2 października 2013 22:31:00

Jak długo smażysz grzyby, aby było odpowiednio zarumienione ? Przepis SUPER! :)

Iza Kulińska, 2 października 2013 22:33:39

nie trzeba im dużo bo wrzucam na gorącą patelnię, 2 minutki wystarczą i potem jeszcze chwila po wymieszaniu z cebulą