Czubajka - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca

Czubajka - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca

Czubajka - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca

Dzisiaj postaram się opowiedzieć Wam o czubajkach, z których najbardziej znaną i lubianą jest kania. Jednak czubajek jest więcej a niektóre są tak podobne, że wiele osób ich nie odróżnia albo uważa za odmianę tej największej. Postaram się zwrócić Waszą uwagę na różnice między nimi a także opisać gatunek na tyle dokładnie na ile potrafię bo to grzyby warte uwagi.Dużo osób boi się czubajek twierdząc, że bardzo łatwo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawy. Jakiś czas temu  napisałam kilka słó... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

grzyby, łatwe

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
smerfetka79, 16 sierpnia 2013 01:04:50

i tych też nigdy nie jadłam- bynajmniej nie pamiętam aby tak było. Iza powinnaś zrobić warsztaty grzybiarskie z koszyczkiem i do lasu:)

marzenia po godzinach, 16 sierpnia 2013 14:04:49

uwielbia sznycle z kani :), my na nie mówimy Sowy... mniamniuśne