Kolejna propozycja koktajlu. Lubię z nim rozpoczynać upalny dzień ;) Składniki: duża gruszka dwie brzoskwinie kilka truskawek pół kubka jogurtu naturalnego lub kefiru Wykonanie: 1. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Wrzucić do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Dodać do gruszki. 3. Owoce zalać jogurtem i zmiksować
Pasja Smakudobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza..., bo to było cuuudne. Przepis(...)cukru) - 3/4 szklanki maślanki lub kefiru - 1/3 szklanki oleju - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki wiórków kokosowych - 3-4 krople olejku waniliowego - szczypta soli dodatkowo: - 1 duża gruszka ( dałam jabłko) - 1 szklanka malin ( dałam mrożone) - 1 łyżka cukru trzcinowego - mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder) W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane
Smaczne Zdrowekozim serem Składniki na 2 porcje: Kasza: - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku ;) Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła). Dressing
Sajkofanka smakuWpadła gruszka do fartuszka... i co też z niej będzie? Odpowiedź niebawem :-) Miłego weekendu
Przysmaki KarolkiZapraszam miłośników gruszek I miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła(...)miodu 5 gruszek, obranych, przepołowionych na pół *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto
Smaki Edytymięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-). Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam! Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćkiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćopuszczenia ciepłej kołdry, by wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem. Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest(...)gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłek i nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek. Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też
W kuchni Karmel-itkibezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże, polskie truskawki więc pewnie powtórzę pavlovą z truskawkami właśnie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych
sama złodyczGruszka w czekoladzie chodziła za mną od dawna. Od krok od realizacji byłam wczoraj, ale ostatecznie gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi ( i też było intrygująco;) Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem(...)dynii i indyjskim kalafiorze , zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś dodatkowo przez grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Murzynek z gruszkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatki z sałaty lodowej Sposób na chrupiącą sałatę Sałatka z arbuzem Sałata z gruszką Sałata z olejem z pestek dyni Sałatka wieniec świąteczny Włoska sałatka z jajkiem Sałatka ze szparagami Sałata z arbuzem Sałata z melonem, orzeszkami pinii i bazyliowym sosem Sałatka z tuńczykiem w sosie tysiąca wysp Sałatka grillowa Lekkie wrapy z sałaty z kaszą Sok z wyciskarki
Dorota Smakujebezglutenowe i bogate w białko. Do naleśników świetnie pasują sezonowe owoce. Lubię smażyć naleśniki latem i cieszyć się świeżymi owocami jagodowymi. Zimą sięgam po mrożone owoce lub jabłka i gruszki. Naleśniki pasują z każdymi owocami, a jeśli już macie ochotę na naleśniki to zawsze możecie je zjeść z dobrym dżemem i bitą śmietaną, również w wersji niskowęglowodanowej. Bardzo lubię naleśniki
codojedzenia