Składniki: 3 jajka, 60g serka typu Filadelfia, Twój smak itp. lub mielonego rzadkiego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, 40g łupiny babki jajowatej, ćwiartka startego jabłka lub gruszki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia słodzidło do posypania. Wykonanie: Łączę mokre składniki, dodaję suche i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut, żeby łupina napęczniała. Po tym czasie formuję ok. 6-7 placków i smażę z obu stron na rumiany kolor. Posypuję ksylitolem w pudrze. Smaczneg... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...