Pisałam tu już wielokrotnie, że bardzo lubię pęczak. Od momentu, kiedy okazało się, że muszę ograniczyć spożycie kaszy jaglanej, pęczak stał się moja ulubioną kaszą. Dlatego chętnie sięgam po niego, przygotowując kaszotta lub pożywne zupy. Jedną z nich jest jacznik - bieda zupa na bazie bulionu z suszonymi grzybami. Dla mnie to idealna propozycja na okres jesienno-zimowy. Składniki : 200 ml szklanki pęczaku duża garść grzybów suszonych 1,5 l wody marchew pietruszka połówka selera ziemniak cebula łyżka...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)