pulpety - przepisów 1561

  1. Pulpety w sosie koperkowym
    Pulpety w sosie koperkowym

    Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych umiejętności. Nic bardziej mylnego. Pulpety przygotujemy dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu potrzebnego na gotowanie). Podamy je z błyskawicznie zrobionymi domowymi kopytkami i buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki(...)kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu Przepis na domowe kopytka Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez specjalną praskę do ziemniaków

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Pulpety z niespodzianką
    Pulpety z niespodzianką

    Pulpety z niespodzianką   Składniki: mięso mielone - 500 g bułka tarta -3 łyżki cebula - 1 szt jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  3. Środa: Szwedzkie pulpety z pure
    Środa: Szwedzkie pulpety z pure

    Najbardziej popularne szwedzkie danie, znane na całym świecie dzięki Ikei, która serwuje w każdym swoim barze kottbullar mit potasisom. Szwedzkie pulpety koniecznie trzeba podawać właśnie z ziemniakami pure i oczywiście z konfiturą z brusznicy. Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6   Na początku maja 2018 r. na oficjalnym koncie twitterowym Szwecji pojawił się komunikat(...)Pulpety szwedzkie bazują na przepisie przywiezionym z Turcji do domu przez króla Karola XII na początku 18 wieku. Trzymajmy się faktów”. Danie równie szwedzkie jak Ikea i ABBA, kultowa potrawa kraju, który jest kulinarną pustynią, jeśli chodzi o rodzime potrawy!!! Prawdziwy szok i niedowierzanie. Jak się okazuje historycy dogrzebali się do informacji, że Karol XII (czarny charakter naszej polskiej historii

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  4. Pulpety w sosie grzybowym
    Pulpety w sosie grzybowym

    znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które(...)Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 średnia bułka ( miąższ   bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki) 1/3 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  5. Pulpety z otrębami w sosie koperkowym
    Pulpety z otrębami w sosie koperkowym

    Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)płynie do smaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  6. Pulpety w sosie koperkowym
    Pulpety w sosie koperkowym

    Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g   bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki(...)umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  7. Pulpety w sosie pomidorowym
    Pulpety w sosie pomidorowym

    razem naszła mnie ochota na mięso gotowane. Miałam akurat w lodówce mięso mielone, więc postanowiłam zrobić pulpety. Można do nich dodać najróżniejsze przyprawy, ja postawiłam na prostotę i użyłam jedynie soli i pieprzu. Pulpety można podawać z sosami lub po prostu przesmażyć na patelni. Sosy są najróżniejsze, tak na prawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia :) U mnie dzisiaj było klasycznie, czyli(...)wybrałam sos pomidorowy.  Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana

    Przepis pochodzi z bloga Zgrabne Gotowanie, prowadzonego przez zgrabnegotowanie.

  8. Pulpety w sosie pomidorowym
    Pulpety w sosie pomidorowym

    ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone i na oko dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy ok 1 łyżeczki vegety(...)bazylii, majeranku, soli i pieprzu-do smaku. Zagniatamy i formułujemy kuleczki, które później obtaczamy w mące. Do wrzącej wody w jednym garnku wsypujemy makaron, a do drugiego dajemy partiami pulpety. Jeżeli nie wiemy czy pulpety są jż gotowe najlepiej wyjąć jednego przekroić i sprawdzić jak wyglądają w środku. Jak makaron będzie al dente odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Po ugotowaniu

    Przepis pochodzi z bloga Pudełko rozmaitości, prowadzonego przez pudelkorozmaitosci.

  9. Pulpety w sosie curry
    Pulpety w sosie curry

    Kielecki ma bardzo dobre i smaczne produkty. Polecam ich produkty z czystym sumieniem. A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów Zapraszam na  https://www.facebook.com/majonezkielecki Robiłam pulpety z różnymi sosami, teraz postanowiłam wypróbować z sosem curry.  Pulpeciki w takim sosie są rewelacyjne, myślę że teraz częściej będę je przygotowywać. Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI(...)mięso wieprzowo-wołowe bułka kajzerka - szt jajko - szt cebula - 1 szt sól i pieprz mąka do obtaczania pulpetów SOS CURRY 2 szkl wody 5 łyżek sosu curry wegeta pieprz sól 1,5 łyżki mąki 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać,  pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  10. Leczo z pulpetami
    Leczo z pulpetami

    jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu podam przepis od początku , ale z reguły jest tak , że wykorzystuję gotowe , zamrożone pulpety w wywarze dodając je do leczo , lub zamrożone gotowe leczo dodając do przygotowywanych pulpetów. A może być

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  11. Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym
    Pulpety z dzikim czosnkiem w sosie koperkowym

    pieprz  wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Sos: 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany duża wiązanka świeżego koperku 2 - 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle(...)zakryć pulpety.  Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety i do wywaru gdzie się gotowały dodać posiekany koperek. Gotować 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Chwilkę gotujemy. Doprawić solą i pieprzem. Pulpety włożyć

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  12. Pulpety
    Pulpety

    Pulpety- (z języka włoskiego polpetta od polpa , czyli miazga ), znamy je wszyscy i każdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa  we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. Polecam Zaczynamy: Składniki: około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego 1 cebula 1 bułka(...)pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie. Gotowe.  Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj  sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj . Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  13. Pulpety z pieczonymi ziemniakami
    Pulpety z pieczonymi ziemniakami

    Zapraszam na pulpety z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki Pulpety w sosie pieczarkowym Pulpety: 600 gr mielonej wolowiny 1 cebula bulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku(...)rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki topione. Gotujemy ok 5-10 min. Na koniec mozna do smaku dodac ser starty , musztarde ( doprawiamy sos wedlug swojego smaku   ) Posypujemy zielona pietruszka. Salatka : I obiad gotowy Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  14. Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie
    Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie

    ułóż pulpeciki, smaż je do momentu aż nie zbrązowieją, później wyciągnij na ręcznik papierowy by ociekły z tłuszczu, Rozgrzej patelnię może być ta sama na której wcześniej smażyłaś pulpety, dodaj pomidory z puszki i pulpeciki, wszystko duś około 20 minut. Smacznego! Artykuł Wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  15. Pulpety w sosie koperkowym
    Pulpety w sosie koperkowym

    sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. 2. Cebulę posiekać(...)zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron. 4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  16. Pulpety z karkówki w sosie musztardowym
    Pulpety z karkówki w sosie musztardowym

    Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy Kremskiej  2 szklanki wody pół szklanki mleka ząbek czosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć  w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety  wyrobić, gotować(...)Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru  sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar  cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  17. Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami
    Makaron w sosie pieczarkowym z pulpetami

    takie lubię najbardziej, ale zajął mi pół dnia. :) Pomysły wręcz nakładały się na siebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy :  Składniki(...)pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  18. Pulpety w sosie koperkowym
    Pulpety w sosie koperkowym

    łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą.  2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie(...)składniki dobrze się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mięsa formujemy małe pulpety, każdego obtaczamy w mące i układamy na desce. Wkładamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości pulpetów). 4. Zaprawiamy śmietaną, pamiętając o tym, że najpierw do zimnej śmietany dodajemy po kilka łyżek bulionu i mieszamy, a dopiero

    Przepis pochodzi z bloga Kraina Tysiąca Smaków, prowadzonego przez 1000smakow.

Wybierz stronę :