Przepis na te pyszne pulpety w pysznym sosie znalazłam na pysznym blogu ..tak , tak na pysznym..zresztą sami tam zajrzyjcie i zobaczcie ile tam pyszności..U mnie był ciut inny sos..okazało się, że zabrakło w domu koncentratu pomidorowego i dałam tylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne(...)tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzenieRyżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów
Miksturownikpulpetów jest często zupełnie przypadkowy. Szczególnie jak gotuję pulpety na zapas. Zrobię ich więcej, podzielę na porcje i zamrożę ( z reguły razem z porcją wywaru z gotowania).A potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka
Buniabaje w kuchniZawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami. Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli
Buniabaje w kuchniDoskonały przepis na pulpety z buraka z płatkami owsianymi. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Pulpety wykonasz zaledwie z trzech składników – buraki, płatki owsiane i ziarna słonecznika. Buraczane pulpeciki są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych. Buraki, główny składnik tego przepisu, są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Dodatek płatków owsianych i ziaren słonecznika dostarcza(...)cennych składników odżywczych, w tym białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. To idealne danie dla wegetarian, wegan i osób poszukujących różnorodnych opcji bezmięsnych. Jak przygotować pulpety z buraka i płatków owsianych? Aby przygotować buraczane pulpety, należy ugotowane buraki zetrzeć na tarce. Następnie dodać pozostałe składniki i doprawić, po czym formujemy pulpety i pieczemy je w piekarniku. Pulpety z buraka możemy podać
Via GustoPulpety w sosie pomidorowym. Pulpety w sosie pomidorowym Soczyste i delikatne domowe pulpety gotowane w prostym, rustykalnym sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano. Klopsiki z dodatkiem podsmażonej cebuli i natki pietruszki. Te pulpety w sosie pomidorowym to idealny, szybki i łatwy obiad! Niezwykle delikatne i dobrze przyprawione klopsiki gotowane są bezpośrednio(...)gęstym sosie pomidorowym. Można je podawać z dowolnym makaronem np. spaghetti z ziemniakami albo kaszą. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym. Pulpety w sosie pomidorowym Ten domowy przepis na pulpety w sosie pomidorowym składa się z dwóch głównych części: soczystych klopsików z mięsa mielonego oraz rustykalnego sosu pomidorowego w stylu włoskim
Moja Książka KucharskaPulpety zapiekane na puree ziemniaczanym to przepis na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie obiadowe, które z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Takie pulpety w nietypowej odsłonie, bo zapiekane z puree ziemniaczanym z dodatkiem marchewki i groszku oraz z sosem beszamelowym z pewnością zasmakują całej rodzinie. Składniki na pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym: Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego(...)wraz z masłem i śmietaną tłuczemy intensywnie przez kilka minut. Do ziemniaków dodajemy marchew i groszek i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy
e-PrzepisyKulinarnedzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 60g serka topionego śmietankowego 0,5 łyżeczki majeranku sól pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie) mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli
Waniliowe Improwizacjepulpety są tak miękkie, że niemalże rozpływają się w ustach. Pulpety z wątróbki Pulpety z wątróbki drobiowej połączonej z mięsem mielonym i grysikiem to danie, które koniecznie musicie zrobić w domu. Pulpety są lekkie, smaczne i idealne podane nie tylko jako danie główne ale także jajko dodatek do zup. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego(...)Składniki pulpety z wątróbki. 55 dkg wątróbki drobiowej 35 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub z drobiu 15 dkg drobnego grysiku pęczek natki pietruszki 2 jajka 1,5 łyżeczki soli pieprz 5 dkg masła Marchewka z groszkiem : 35 dkg marchewki 30 dkg mrożonego groszku 300 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mąki 100 ml śmietanki
mecooksZupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację. Smakuje każdemu - dzieciom i dorosłym. Podobnie jak pieczarkowa z serkiem topionym jest idealną propozycją na chłodniejsze dni. Zupa z pulpetami drobiowymi lub wieprzowymi i koperkiem znana w okolicach Iławy jako zupa klopsowa jest klasycznym(...)kuchni. Jej przygotowanie nikomu nie sprawi trudności, a domownicy poproszą o dokładkę. zupa koperkowa na bulionie tradycyjny, sprawdzony przepis można ją gotować z ziemniakami lub makaronem Zupa koperkowa z pulpetami - Cztery Fajery Przepis na zupę z klopsikami i ziemniakami to kolejny na naszym blogu przepis regionalny, jednak tym razem z województwa kujawsko - pomorskiego. Moja sąsiadka Kasia używa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPulpety drobiowe w sosie pomidorowym prosty przepis na szybki obiad Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - przepis prosty nawet dla początkujących i zarazem doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym uwielbiają dzieci i dorośli. Pyszne, delikatne klopsiki z mięsa mielonego pasują do wszystkiego - do klusek, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Bardzo lubię pulpeciki(...)gotowałyśmy wspólnie, ja uczyłam je kuchni polskiej, one wdrażały mnie w tajniki kuchni swoich krajów. Także nasze polskie potrawy z dodatkiem orientalnych, ale łatwo dostępnych przypraw zyskują nowy smak. Pulpety drobiowe po indyjsku smakują obłędnie. Uwielbiam je i bardzo często robię. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym - łatwy przepis inspirowany kuchnią terytoriów plemiennych z pogranicza Pakistanu i Afganistanu, nikomu nie sprawi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPulpety z indyka z brokułem w środku, a dodatkowo – jeśli chcecie wzbogacone jeszcze delikatnym sosem brokułowym – to propozycja na dość lekki i pyszny obiad. Takie pulpeciki z indyka z nadzieniem z brokuła super prezentują się na talerzu i na pewno przypadną do gustu również małym niejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety z indyka z brokułem – Składniki: Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz do smaku mąka pszenna (do obtaczania pulpetów) oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Kulinarne PrzebojePulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne. [embed(...)youtu.be/YetiDFo5_Mc[/embed] Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami: 100 g kaszy jaglanej suchej 300 g mielonego mięsa (dałam wieprzowe, może też być z indyka) 2 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki jajko sól, pieprz, ostra papryka, pieprz ziołowy, suszone pomidory (przyprawa) NA SOS: szklanka passaty pomidorowej duża marchewka cebula pietruszka papryka czerwona sól, pieprz, papryka ostra
e-PrzepisyKulinarnetrzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego(...)mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut. Składniki sosu: mały pęczek szczypiorku , 3 duże ząbki czosnku , puszka pomidorów , 3-4 łyżki oliwy , sól do smaku. Szczypiorek pokroić drobno
Codzienna kuchnia niecodziennatych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać(...)doprawić do smaku. 2. W dużym rondlu zagotować wodę z włoszczyzną i go gotującego się wywaru delikatnie wkładać uformowane pulpety. Ugotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę. Składniki na sos koperkowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 1/2 szklanki startego sera żółtego drobno posikany koper Wszystkie składniki wymieszać. Źródło
Apetyczna babeczka