pulpety - 2251 przepisów (strona:9/151)

Pulpety po meksykańsku 75

Pulpety po meksykańsku – bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jeśli lubicie meksykańskie smaki: kolendrę, kumin, czosnek, pomidory, oregano – na pewno wam zasmakują. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mielone mięso wołowe lub wołowo – wieprzowe ale z każdym, z którym lubicie – również z drobiowym też przepis wyjdzie smaczny. Takie pulpety można podać w towarzystwie ryżu lub makaronu albo przygotować(...)nimi danie fajita. Świetnie się mrożą, można przygotować od razu porcję choć na dwa obiady. PRZEPIS NA PULPETY PO MEKSYKAŃSKU Składniki na pulpety po meksykańsku: Pulpety: 500g mięsa mielonego 0,5 szkl drobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka

Dorota Smakuje
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 80

Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko(...)lubi, kręci nosem. Trudno to zrozumieć, bo kasza jest i zdrowa i smaczna i pożywna. No, ale co zrobić skoro ktoś mówi, że nie lubi? Ano jest sposób: pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym 72

już pisałam w jednym z poprzednich postów, pulpety często goszczą na moim stole. Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu(...)razem zdecydowałam się na sos śmietanowo - ziołowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g schabu 1 jajko 1 łyżka kaszy manny do pulpetów 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku mąka owsiana do panierowania 1 cebula 150ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kaszy manny

Waniliowe Improwizacje
pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 121

również. Zaczną się krótkie i zarwane noce, z racji że dzień dłuższy i robota jest na zewnątrz :D Jednak ciągnie mnie tu i tę chwilkę zawsze muszę wytrzasnąć :D Pulpety z piersi indyka dziś jako danie dnia. Oczywiście jestem z domu, gdzie uwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami(...)Przyjmijmy, że jeśli o tym piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik :D Dość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w pieczarkowym sosie bazyliowo - pomidorowym 170

Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w pieczarkowym sosie pomidorowo - bazyliowym, z oliwkami. Pulpety z karkówki są soczyste, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny.  Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko(...)płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano  (polecam zioła Skworcu ) ----------------------------------- oliwa z oliwek do podsmażenia pulpetów Składniki na sos: 2 średnie cebule sól pieprz 250 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów 1 czubata łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 2 duże garście siekanych listków świeżej bazylii 50 g czarnych oliwek Wykonanie: Całe danie

Smak mojego domu
Zupa krem z pulpetami z brukselką 132

Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę.  Tym razem "wylądowała" w pulpetach.  Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką.  Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie.  Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.  Zupa krem z pulpetami(...)drobiowego  2-3 różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól  pieprz mielony  2 łyżeczki cebulki granulowanej  2 łyżki otrąb gryczanych  ugotowana brukselka ( około

Takie tam pichcenie
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą 46

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis. Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu. Danie można podać z kaszą, grzankami(...)albo klasycznie z ziemniakami. Składniki na pulpety 450g polędwiczki wieprzowej 400g białej fasoli 10 listków mięty szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka musztardy francuskiej Składniki na sos 3 łyżki sosu Worcestershire 3 pulpety 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki mąki 700 ml bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy Dodatkowo 2 jabłka 2 czerwone cebule Dobrze jest przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety rybne w sosie śmietanowo-musztardowym 69

Pulpety w rybne w sosie śmietanowo-musztardowym to bardzo smaczne połączenie kremowego sosu z lekko ostrą nutą musztardy. Smaczny obiad dla całej rodziny, dobrze smakują podane z ugotowanymi ziemniakami jak i kaszą. Pulpety rybne zawsze podaję w towarzystwie tradycyjnej surówki z kiszonej kapusty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja 1 cebula 1 jajko(...)mniejsza bułka mleko do namoczenia bułki 4 łyżki bułki tartej pół pęczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów 1000- 1200 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 3-4 łyżki musztardy w zależności od upodobania 1 łyżka mąki trochę świeżego lub suszonego koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozmrożone osuszone filety rybne

Blog kulinarny S9.PL
Pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym. 104

Takie pulpety ostatnio poczyniłam :) Zostało mi trochę ryżu z poprzedniego dnia i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby nie było nudno, dołożyłam jeszcze utarta marchewkę. Do tego sos pomidorowy i powstał pyszny obiad. Kiedyś, dawno temu, kiedy mój synuś był mały, robiłam podobne pulpety, tyle, że z mięsa wieprzowego. Pamiętam, że bardzo je lubił(...)Myślę, że Wasze dzieci, też je polubią :) Składniki: Na pulpety: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą

Agusiowe smakołyki
Pulpety gotowane na parze 119

Uwielbiam potrawy przygotowywane w parowarze, bo są lekkostrawne i co najważniejsze zdrowe. Zobaczcie jak przygotować zatem pulpety gotowane na parze. Na wstępie wyjaśnię, bowiem jest to pierwszy parowarowy przepis, że gotowanie na parze polega na ciągłym gotowaniu wody, powodując jej odparowanie, para następnie przenosi ciepło do ułożonego powyżej jedzenia. W ten sposób poddajemy obróbce nasze produkty. Gotowanie na parze znane(...)parze smakują lepiej niż te gotowanie w wodzie. Parowar zachowuje wspaniały smak warzyw. Jeśli nie macie parowaru i zamierzacie takowy kupić, tu możecie zapoznać się z ofertą tych urządzeń. Pulpety gotowane na parze to jeden z najprostszych przepisów. Trudno także przypalić mięso, więc jeśli ktoś ma w domu poraz pierwszy parowar, powinna być to dla niego pestka Bierzemy się zatem

Kuchennyviral.pl
PULPETY z kaszy jaglanej w SOSIE CUKINIOWO-KOPERKOWYM 224

Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad. Sos nie jest zagęszczany, ale ma świetną konsystencję dzięki cukinii – mimo to smakuje jak znany sos koperkowy i cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – pulpety(...)trochę sosu chilli. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Do kaszy dodaj cebulę oraz siemię, całość wymieszaj i dopraw. Z powstałej masy uformuj pulpety. Aby przygotować sos cukinię obierz ze skórki (jeśli jest miękka możesz ją zostawić). Następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki i daj do garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem

Via Gusto
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 181

kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów. Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw(...)mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem 63

Pulpety z kurczaka w glazurze są delikatnie słodkie, trochę klejące, pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru. Czas : 30 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Pulpet, jak się okazuje, nie jedno ma imię. Może być postrachem stołówek, ale może też nieźle zaskoczyć smakiem, wyglądem i konsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety z kurczaka: delikatne, choć(...)zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania