Delikatne pulpety indycze, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny. Na pulpety: 50 dag mięsa mielonego z udźca indyka 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Łyżka cebulki liofilizowanej Sól Pieprz Na sos: 30 dag prawdziwków lub podgrzybków Masło 2 listki laurowe 4 ziela ang. Pieprz Sól Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny Skrobia kukurydziana(...)Śmietana Natka pietruszki Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę. Z masy mięsnej lepię kulki ( wielkość wg uznania) Przygotowuję sos: Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję. Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety. Gotuję całość około 30 minut. Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i śmietaną
Takie tam pichceniePulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym Lubicie pulpety? Moja rodzina za nimi wprost przepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone . No cóż mielone rządzą, czy to w tej czy innej postaci. Pyszne, proste w przygotowaniu kotlety mielone, to jeden z bardziej znanych polskich obiadów. I choć wydawałoby się, że kotlety mielone to tak banalny(...)można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda Dziś zapraszam Was na pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie, polecam Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) pół czerwonej cebuli 1 jajko
Słodkie okruszkiDelikatne pulpety z mięsa drobiowego w kremowym sosie serowym o intensywnym smaku - jak dla mnie obiad idealny ❤ Sos przygotowałam na bazie sera pleśniowego - gorgonzola, dzięki temu zyskał on wyrazisty i intensywny smak, a dodatkowo aromatu nadał mu dodatek białego, wytrawnego wina. Całość smakuje rewelacyjnie, gdyż miękkie i delikatne w smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym(...)ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną. Ziemniaki po ugotowaniu są potłuczone i przyprawione, przez co zapiekanka ma całkiem inny smak. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 dkg płatków kukurydzianych 3 jajka 100 ml śmietany Gałka muszkatołowa (odrobine -ja świeżo tarłam) oregano, sól, pieprz(...)masła Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption] Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy
Pomysłowa kuchnianiedzielę na obiad zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim, a do nich podałam ryż i ogórki konserwowe (oczywiście domowe). Porcja była na tyle duża, że zostało mi również na poniedziałkowy obiad. Okazało się, że pulpety przeszły sosem pomidorowym i są dwa razy smaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki(...)mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim pulpety i smażyć z każdej strony. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy. Do głębokiej patelni wlać śmietankę, dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić
Passions hobbies lifemięsa, a która sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić Składniki na pulpety: 700 gram mielonej piersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu(...)szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około 15 pulpecików. 3. Gotować około 7-10 min od wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić
Mama z miastaurosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka(...)paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły
PichceniomaniaPieczony pulpet z kurczaka to trochę inna wersja najzwyklejszych pulpetów. Ta jest bardziej elegancka, w sam raz na rodzinny obiad lub kolacj ę . Pulpet przełożyłam plastrami cukinii i marchwi, które wykorzystałam również do dekoracji. Smacznego :) SKŁADNIKI 750 gr mięsa mielonego z kurczaka 2 cukinie 2 marchewki(...)plastry cukinii. Na cukinię wykładamy kolejną porcję mięsa, którą przykrywamy plastrami marchwi. Marchew przykrywamy ostatnią porcją mięsa. Pulpet przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w kąpieli wodnej 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut. Pulpet jest
La grande e la piccola cuocaWitam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek. Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo. Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 spora cebula 2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż sól(...)pieprz do smaku, 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 1 łyżka masła 3 łyżki mąki 5 ogórków kiszonych 400 ml wody z gotowania pulpetów łyżka suszonego lub świeżego koperku 100 ml wody z ogórków ½ łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Pulpety: Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni
Takie tam pichcenieDelikatne mięso …. kremowy pachnący sos …. świeżutkie ziemniaczki i ulubiona surówka. Pulpety zawsze zjadam z przyjemnością! Robiłam wielokrotnie pulpety w sosie pomidorowym … pulpety w sosie porowym … pulpety w sosie grzybowym … A dziś przyszła pora kolejne – w sosie koperkowym! Znane i lubiane w wielu rodzinach od pokoleń! Na takie z przyjemnością skuszą się nie tylko dorośli(...)duży pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski, w bijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem, d okładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące. Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso, s olimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu. Siekamy koperek
Ostra na SłodkoPulpety w sosie kurkowym to moja propozycja na pyszny obiad jesienny. Same pulpety możecie zrobić z mięsa mielonego jakie lubicie: wołowego, wieprzowego czy drobiowego albo mieszanki mięs. Takie pulpety można zrobić nawet jeden czy dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku a potem finalnie wrzucić i ugotować w sosie. Kurki do sosu można użyć świeże lub mrożone(...)mnie. Danie to podaję w towarzystwie tłuczonych ziemniaków , albo kaszy czy ryżu, koniecznie z surówką czy sałatą choć np z marchewką z groszkiem czy buraczkami też jest pysznie! PRZEPIS PULPETY W SOSIE KURKOWYM Składniki: 400g mielonego mięsa 1 bułka kajzerka rozmoczona w mleku 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego sól ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka suszonej natki
Dorota SmakujePulpety w sosie ziołowym to prosty i tani przepis na pyszny obiad. Pulpety są daniem, które smakują dzieciom i w sumie ja zwykle z taką dedykacją je gotuję. Jednak nie ukrywajmy, że są również zdrowsze i mniej kaloryczne niż kotlety, co stanowi również świetną alternatywę dania obiadowego. Dobrze się przechowują, dobrze się mrożą, można spokojnie ugotować ich trochę więcej(...)zaś. Lubicie pulpety? Z jakim sosem najlepsze? PRZEPIS PULPETY W SOSIE ZIOŁOWYM Składniki: 400g mielonego mięsa 1 bułka kajzerka rozmoczona w mleku 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego sól ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka suszonej natki pietruszki sos: 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 400ml bulionu 30ml oliwy 100g śmietany 12% 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanego
Dorota Smakujetarce grubsze oczka, jajka i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety nie za duże, obtaczać w mące pszennej. Pulpety wkładać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 20 minut, po tym czasie wyjąć pulpety na talerz. Do wywaru(...)dodać sól, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty. Śmietanę, wodę, mąkę pszenną wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu. Do sosu włożyć pulpety i gotować z 2 minuty - doskonałe pulpety gotowane z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym są idealne do ziemniaków, makaronu, kaszy, ryżu czy klusek innych, zawsze robię więcej sosu bo lubimy
W Mojej Kuchni Lubięjajko 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki sól i mielony pieprz do smaku mąka do obtaczania pulpecików Składniki na sos pomidorowy do pulpetów: 2 łyżki oliwy lub masła 1 mała, drobno posiekana cebulka 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej natki(...)około 700ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie) sól, mielony pieprz i cukier do smaku dodatki: około 400g ugotowanych gnocchi Przepis na pulpety w sosie pomidorowym Krok 1. Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać. Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz
Moja Książka Kucharska