pulpety - 2438 przepisów (strona:22/163)

Pulpeciki w sosie koperkowym 74

PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM 🌱💚 Lepszych nie jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟 Pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki rosołu lub wody 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki(...)składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste. Sos koperkowy: 1 szkl. rosołu lub wody 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka masła 1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku) 2 ząbki czosnku

Czarnawisienka
Pieczone pulpety drobiowe 69

Pieczone pulpety drobiowe są mega łatwe , brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się(...)zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne. Pulpety przygotujecie w 10 minut , później już robota robi się za Was . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy

Słodkie Gotowanie
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 113

pieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji(...)Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zapiekane pulpety w sosie pomidorowym z kaszą bulgur 46

Cześć! Fajny pomysł na szybkie przygotowanie obiadu. Przygotowanie, bo samo potem się już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz(...)Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie z kurek 69

Cześć! Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też.  Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym. Składniki: Na pulpety: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko  * 3 – 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny(...)dodałam do mięsa. Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.  Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w pomidorach 121

margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka(...)moczymy w mleku, po czym łączymy ją z mięsem, posiekaną drobno cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki   pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia

Związek na patelni
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 80

potrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych(...)pokrojonych na  kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety

Bułka z Chlebem
PULPETY Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 85

Pulpety z indyka z kaszą i sosem ze świeżych grzybów to pyszne połączenie. Pulpety przygotowałam na parze przez to są dużo zdrowsze niż smażone w tłuszczu. Całe danie przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota  -  APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI :  200 g kaszy(...)PULPETY :  500 g mięsa z indyka  2 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 łyżka przyprawy do indyka 1 ząbek czosnku sól do smaku                                                                PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 81

Spaghetti z kalafiorem to klasyczne włoskie połączenie, W tym daniu kalafior jest pieczony, podobnie jak pulpety z mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku(...)całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 2 Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przełóż na tackę z pulpetami. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw do środka tackę z pulpetami i kalafiorem. Piecz 15 minut. Wyjmij z pieca. Krok 3 Włóż makaron do dużej ilości osolonego

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka 86

Opis Pulpety z indyka: Pulpety z indyka są pełne smaku, zdrowe i soczyste w środku. Pulpety czy potocznie też zwane klopsikami uwielbia każdy. Zrobienie takich klopsików jest super łatwe, świetnie więc nadają się na codzienny, rodzinny obiad o każdej porze roku. Mięso z indyka dostarcza dużej ilości białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz wielu witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku(...)każdej strony na złoty kolor. Następnie rozgrzewamy piekarnik (temperatura 200 stopni). Podsmażone kulki mięsa rozkładamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Pulpety powinny się zarumienić. Artykuł Pulpety z indyka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpety w delikatnym sosie pomidorowym 100

Cześć! Propozycja na obiad. W moim domu pulpety goszczą na stole dość często. Tym razem zrobiłam właśnie takie: Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka do obtoczenia pulpetów * 700 ml passaty pomidorowej * 150 ml śmietanki 30% * ok. 2 łyżek bułki tartej * 1 łyżka(...)masła * przyprawy: sól smakowa włoska, pomidory z bazylią i czosnkiem, pieprz, sól Zrobiłam pulpety. Do mielonego mięsa wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą, podsmażoną na maśle cebulkę ( wcześniej pokroiłam ją w kostkę) i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiłam do smaku solą włoską i pieprzem. Zrobiłam kulki większe niż orzech włoski i obtoczyłam w mące.  Smażyłam na maśle do zarumienienia mięsa

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety drobiowe 90

Pulpety drobiowe, z mięsa z kurczaka, idealne jako dodatek do zup, ale również jako dietetyczne danie mięsne, oczywiście z dodatkiem lekkiego sosu. Przepis na pulpety drobiowe pochodzi z książki Nowoczesna kuchnia domowa z 1935 roku. Antonina Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa(...)dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze

królestwo garów
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 167

roku nie daje się cieszyć koperkiem z ogródka, a mi już tak się chce tego prawdziwego lata, że chociaż robię obiady z dużą ilością zieloności. Pyszne i delikatne pulpety z indyka z dużą ilością koperku i sosem ze słodką śmietanką zapraszają do stołu!. Obiad w 30 minut!. Porcja dla 4 osób. Ilość pulpetów 12 sztuk. Czas wykonania 30 minut. Składniki(...)drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na rumiano pulpety ze wszystkich stron. Następnie podlewamy mięso szklanką wody, dodajemy mąkę roztrzepaną

Apetyczna babeczka
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 110

danie pokochasz od pierwszego kęsa. Sos z dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki(...)masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania