pulpety - 2438 przepisów (strona:31/163)

PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym 133

obiad? Przybywam z pomocą :) Co powiecie na duszone pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie koperkowym? Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :) Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie(...)mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek sól i biały pieprz do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 1/2 szklanki gęstej śmietany  Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce. Pulpeciki z indyka

Moja Książka Kucharska
Pulpety z łopatki wieprzowej w papryce czerwonej 126

Sezon paprykowy w pełni. Zrobiliście już paprykę konserwową w słoikach? Ja już tak. Gdybyście szukali przepisu na paprykę, znajdziecie go na blogu. Dzisiaj paprykę wykorzystamy do obiadu. Papryka nadaje pulpetom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 2 papryki czerwone Cebula dymka ( szczególnie zielona część ) Bulion(...)woda 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Pulpety wkładamy do gotującego się bulionu. Paprykę kroimy w krążki i umieszczamy w gotujących się pulpetach. Gotujemy kilkanaście minut, pod koniec gotowania w sosie rozprowadzamy 1 łyżkę almette. Tuż przez zakończeniem dodajemy posiekaną dymkę

Smaki Ewy
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 238

Moje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌 Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe.  Polecam!  Składniki: 600 g  mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym(...)Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Wyciągamy na talerz. Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na olej od smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 166

Danie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki(...)sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut. Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić śmietanką. Gotowe pulpety podałam

Monia miesza i gotuje
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 154

robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana 18% lub 22% * koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą(...)smakami cebuli i czosnku. Zawsze jak dodaję namoczoną bułkę do mięsa nie wyciskam jej do sucha. Jest tylko odciśnięta. Mięso nie jest wtedy takie suche. Robię tak w przypadku pulpetów, kotletów, klopsa. Jak już wyrobiłam masę robiłam kulki średnicy 4 cm. i obtaczałam je w mące. Gotowe kładłam na patelni z rozpuszczonym masłem i podsmażyłam z dwóch stron. Jak już

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 202

zrobi się bardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny z groszkiem podzieliłam na połowę i jedną część upiekłam jak tradycyjne kotlety mielone, a z drugą część przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie. Składniki dla 4-6 osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag  zielonego groszku Poltino , 1/2  opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia(...)jajko - bułka tarta  - suszony majeranek - olej - sól - pieprz Do wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1.  Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku, następnie lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy kilka łyżek bułki

Apetyczna babeczka
Gołąbki bez zawijania 139

pulpety naprawdę smakują jak prawdziwe domowe gołąbki, a ich przygotowanie jest dużo prostsze i przede wszystkim nie wymaga tyle czasu. Mają w środku wszystkie tradycyjne „gołąbkowe” składniki, w tym kapustę, ryż i tradycyjnie mięso mielone. W tej wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu. Zajrzyj(...)kapusty wytnij głąb i najtwardsze części. Resztę posiekaj w cienkie paseczki i dodaj do mięsa. Mięso wymieszaj najlepiej ręką, a następnie ulep z mięsa 7-9 podłużnych sporych pulpetów. W większej patelni rozgrzej olej lub oliwę a następnie włóż pulpety i obsmaż je z każdej strony. Jak twoje gołąbki będą już zrumienione dodaj passatę pomidorową i dolej do niej około

nietylkopasta.pl
Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie 161

Kolejne pulpety w moim wykonaniu, dzisiaj jednak trochę inaczej a z dodatkiem warzyw. Ja wykorzystałam marchewkę i cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie(...)się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu ), dodajemy almette i w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, mieszając

Smaki Ewy
Pulpety pieczone na ryżu 182

mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:).  Pulpety:  500g miesa mielonego  1 cebula 1 jajko  2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka słodka  1 pęczek natki pietruszki  Ryż i zalewa: 3 worki(...)duże cebule  1125 ml wody  50g keczupu 3 łyżki oleju  1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło

Szefowa kuchni
GOTOWANE PULPETY W SOSIE KURKOWYM 189

Jedno z moich ulubionych dań obiadowych  ... 💚 Mięciutkie  pulpety zrobione z mielonej w domu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki stworzyły na prawdę pyszny obiadek.  Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉 Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami.  Składniki: 500 g mielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)czosnek, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobić. Formować nie duże kulki. W garnku zagotować wodę z marchewką, pietruszką, zielem i liściem laurowym. Lekko ją posolić. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz, a wywar zostawiamy do przygotowania sosu.  Połowę cebuli drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym

Walijskie Pichcenie
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 130

Bigos cygański - na pewno nie tak sobie go wyobrażałam:). Nie ma w nim kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 3 różnokolorowe papryki(...)zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami

Szefowa kuchni
Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 148

Zapraszam po przepis na pulpety w słodko-kwaśnej zalewie. Mięso w occie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 czerstwa bułka  1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta(...)namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody. 3. Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę

Szefowa kuchni
Przepis #110 Pulpety z ciecierzycy w sosie pieczarkowo - koperkowym 150

Witajcie, wiecie jak w łatwy i smaczny sposób przemycić strączki do naszej diety? Można z nich zrobić pulpety:) Dzisiaj mam dla Was pomysł na pulpety z  ciecierzycy z suszonymi pomidorami podane z makaronem i sosem pieczarkowo - koperkowym. Pulpeciki mają bardzo ciekawy smak a pomidory przełamują delikatny smak ciecierzycy. Warto spróbować! Składniki (2-3 porcje) Pulpety - 100 g ciecierzycy(...)czerwonej  - małe opakowanie jogurtu greckiego - 2-3 łyżki mąki kukurydzianej  - odrobina koperku - sól, pieprz, wędzona papryka słodka, czosnek Dodatkowo - makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy (ja wybrałam kukurydziany) Wykonanie Pulpety Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę a następnego dnia gotujemy według przepisu . Po ugotowaniu pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Pomidory kroimy w kostkę a natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do ciecierzycy i całość

Health-Fit-Life
SEROWY GARNEK Z PULPETAMI Z INDYKA 177

Pyszne, proste ale pożywne danie.  Bo pulpety nie muszą być nudne 😉  Nie potrzebujemy do niego wielu, wyszukanych składników tylko te, które zazwyczaj mamy pod ręką: makaron, mielone mięso, śmietanę, serek topiony. Lubię takie szybkie, jednogarnkowe dania 😊, które można dowolnie modyfikować zmieniając lub dodając składniki np. por, pieczarki czy paprykę. Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie udziec(...)Dokładnie wyrabiamy i formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie pulpeciki.  W garnku zagotowujemy wodę (jeszcze lepiej jak mamy bulion). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, trochę soli. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się

Walijskie Pichcenie
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 136

soli i pieprzu  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki  skórka otarta z 1 cytryny  500 ml bulionu  szczypta majeranku i wędzonej papryki  Drobiowe pulpety pietruszkowe: 500 gram mielonego indyka  2 łyżki posiekanej natki pietruszki  1 ząbek czosnku  4 łyżki owsianych otrąb  szczypta soli, pieprzu i majeranku  olej do smażenia(...)Zaczynam od wyrobienia mielonego mięsa, które mieszam z otrębami oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem, formuję pulpety, które smażę do zarumienia. Odkładam usmażone pulpety na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania