pulpety - 2438 przepisów (strona:33/163)

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 140

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, ale kochają pomidory. Zapiekłam je razem z serem mozzarella i posypałam koperkiem. Przepis na pulpety wergetariańskie Drukuj przepis Porcji: 20 klopsików Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól(...)pomidorowego koperek olej do smażenia Przepis 1 Do "mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera. 2 Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania

Kuchnia Bazylii
Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem 119

doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego(...)smażymy na oliwie, powinna zmięknąć i lekko zrumienić, przekładamy do kuskusu, dodajemy również posiekaną drobno pietruszkę, miętę oraz rodzynki, doprawiamy solą i pieprzem 5. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów dodajemy kiszone pomidory w całości, posiekane drobno ząbki czosnku oraz posiekane chilli, całość rozgniatamy na patelni, doprawiamy w razie konieczności solą oraz pieprzem 6. Do sosu dodajemy pulpety oraz oliwki, można

Słodki Kompromis
Pulpety z indyka w sosie koperkowym 130

Dietetyczne pulpety z indyka, z marchewką młodą i dużą ilością koperku. Z sosem koperkowym i młodymi ziemniakami są pyszne. Idealne dla dzieci, bo są bardzo lekkie i delikatne. pulpety: 60 dkg piersi z indyka 2 marchewki młode 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczek koperku sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kaszy jaglanej sos: ! łyżka masła(...)niej obrane i pokrojone wzdłuż marchewki i gotuję na pół miękko. Wyjmuję z garnka, i do tej samej wody dodaję ziele i liście laurowe i gotuję w niej pulpety około 10 minut. Muszą wypłynąć na wierzch. Sos: Na patelni roztapiam masło, wsypuję mąkę i mieszam do połączenia na wolnym ogniu, uważać trzeba żeby nie przypalić. Zdejmuję z gazu, dodaję zimne

wesoła kuchnia
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 83

związku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka(...)soku z cytryny • 2 łyżki kaparów • sól, biały pieprz Brukselka: • 10 dużych brukselek • 5 pomidorów suszonych • kilka łyżek oliwy od pomidorów • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pulpety • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny

To co kocham
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 127

mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego(...)mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie

Wiem co jem
Bigos wg domowego przepisu 203

polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu(...)suszone grzyby około 1 płaskiej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu) sól do smaku – u mnie himalajska drobna (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony (u mnie Skworcu) *używam pulpetów wraz z sosem pomidorowym przez, to nie dodaję do bigosu przecieru Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mięso gulaszowe podsmażając je na tłuszczu (np. margarynie) z cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem

Słodkie okruszki
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 117

same wpadają mi do głowy. Widzę mięso mielone w lodówce, passatę na półce i świeżą bazylię w skrzynce i już wiem, że czeka mnie włoskie pichcenie. Postanowiłam poeksperymentować z pulpetami i przygotować aromatyczne kulki mięsne z mozzarellą w środku. Mogłabym zjeść ich samych z 20, ale by było jeszcze smaczniej dodałam do nich podstawowy sos pomidorowym. Do tego spaghetti(...)posiekaną bazylię, odrobinę cukru i sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą:  500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu

Cooking Monster
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 131

Obowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią). Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych(...)oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wymieszać łyżką z jajkami, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Mokrą ręką formować małe pulpety (z podanej porcji wyszło mi ok. 20 sztuk). Na patelni rozgrzać olej (tak aby po ułożeniu pulpetów olej zakrywał je w mniej więcej 1/3 wysokości). Smażyć po kilka minut

Bullio
Pulpety z kapustą pekińską z prodiża 278

Dzisiaj na obiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne. Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je prodiża. Wlać puszkę pomidorów zmiksowane z wodą. Doprawić solą i pieprzem. Piec w prodiżu około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem

O kuchni z uczuciem
RYŻÓWKA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 94

będzie Wasza ulubiona zupa  ,bo dla mnie ona nadal jest przedszkolnym koszmarem:(. Danie ma 445 kcal. włoszczyzna 1/2 szkl.ryżu 1.5 litra wody sól   Na pulpety: ******************************* 30 dag.mielonej cielęciny lub innego mięsa 1 kajzerka przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko ****************************************** Włoszczyznę płuczemy.Nastawiamy garnek z wodą ,zagotowujemy,wrzucamy warzywa i gotujemy,przyprawiamy.Opłukany ryż wsypujemy do gotującego się(...)wywaru,zmniejszamy ogień i gotujemy , aż będzie miękki.Bułkę na pulpety namoczyć,odcisnąć,dodać do mięsa,wbić jajko ,posypać przyprawą ,wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę,gotować 20 minut.Aby uniknąć przywieraniu pulpetów do dna garnka ,najlepiej zrobimy jak ugotujemy je w dużej ilości wody.Poniewaz większość mieszanek przyprawowych zawiera sól, można nie solić wodę.Podajemy pulpety

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MAKARON ZE SZPINAKIEM I PULPETAMI Z ŁOSOSIA 119

Dania z makaronem zawsze się sprawdzają na szybki i pyszny obiad. Dzisiaj pomysł na makaron z warzywami, szpinakiem i pulpetami z łososia firmy  GRAAL(...)własnym  GRAAL 1 mała czerstwa bułka 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 mała cebula sól, pieprz do smaku  1 łyżka soku z cytryny sezam do obtoczenia pulpetów

Kulinarne Fantazje Marioli
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 96

będzie zalatywało surowizną ;) A nie tylko się upiekły, ale też mięso zachowało swoją soczystość i było wręcz idealne w smaku! Kasza jęczmienna zastąpiła produkt, który dodaję czasem do pulpetów - namoczoną kajzerkę (świetnie się do tego nadała, dzięki niej pulpety były pulchne i mięciutkie!). Danie przygotowałam na konkurs kreatywny, gdzie podane są 3 składniki główne, do tego jeden główny trzeba dodać(...)resztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Kolorowy Przepisownik
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 90

bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie(...)wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy