Pulpety z cielęcinki, będą idealne dla małych dzieci (autorka zaleca już tym jedno-rocznym) – są bogate w przyprawy, więc będą idealne też i dla dużych dzieci i dorosłych. Najstarszy mężczyzna był pod wrażeniem tych pulpetów – gotowane w zwykłej wodzie z przyprawami. Przygotowanie jest bardzo proste i w miarę szybkie. Gdy pulpety z cielęcinki się... Więcej The post Pulpety
Magiczny GarnekPulpety w sosie pomidorowym to doskonała alternatywa dla zwykłych, tradycyjnych mielonych. Wiele osób kupuje takie pulpety w sklepie, lecz wiadomo, że lepiej je zrobić samemu. W tym przypadku zyskujemy również pyszny sos pomidorowy. Do tego ziemniaczki z koperkiem i obiad gotowy! Składniki na pulpety w sosie pomidorowym: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula(...)użyciu rąk na jednolitą masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i rzucamy pulpety, smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do garnka, zalewamy je szklanką bulionu, dodajemy pokrojone w talarki marchewki, pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko gotujemy
Gotuj z Prezesemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatne pulpety wieprzowe w mocno grzybowym ,wyrazistym w smaku , aromatycznym sosie. Składniki: Pulpety: 400g mielonej szynki wieprzowej 1 kajzerka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mąka pszenna do obtoczenia pulpetów Sos grzybowy: 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka masła sól , pieprz(...)wywar po gotowaniu grzybów. Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw. Pulpety: Mięso mielone przełożyć do miski , dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , jajko , oregano oraz sól i pieprz. Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną , formować małe pulpeciki , każdego obtoczyć w mące pszennej
SzczyptachiliPomysł na smaczny i pożywny obiad, czyli pulpety z ziemniakami i wiosenną sałatką. Składniki na pulpety (około 8 sztuk): - 0,4 kg mięsa mielonego - 2 jajka - ser zółty - curry - sól - pieprz - rozmaryn - szczypiorek - natka pietruszki Przygotowanie : Pokroić ser żółty w kostkę. Mięso rozrobić z jajkami. Następnie dodać ser, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem. Uformować(...)pulpety. Wyłożyć na blachę do pieczenia, po czym posypać rozmarynem. Piec w temperaturze 200 ° C około 40 minut. Pulpety najlepiej podawać w formie tradycyjnego obiadu, czyli z ziemniakami i sałatką. W mojej wersji sałatka została zrobiona z pomidorów, ogórków, sałaty masłowej i szczypiorku. Najlepiej dodać do niej odrobinę oliwy i soku z cytryny. Smacznego
Kuchenne innowacjeRating: Pulpety z żółtego sera to składnik ostatniego niedzielnego śniadania – miały być jajka i były Do tego nasz ulubiony ser żółty w złotej chrupkiej skorupce – z ketchupem czy z czosnkowym dipem majonezowym – idealne połączenie. Z poniżej podanej ilości wyszło mi 15 pulpecików o wielkości większego orzecha włoskiego. Składniki na: Pulpety z żółtego sera […] The post Pulpety
Magiczny Garnekryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego(...)możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko ją podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę bulionu (może być ten sam w którym gotują się pulpety). Mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy składniki się połączą dodajemy ok 150 ml śmietany (jeżeli wolicie bardziej śmietanowy sos można dodać więcej). Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek. Pulpety
Pyza i Surówkadobrze zbilansowana dieta wegetariańska ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Nie namawiam tutaj do przejścia na wegetarianizm ale jedynie do otworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Składniki: puszka ciecierzycy 200 gram dyni hokkaido 60 gram tofu 6 łyżek płatków owsianych łyżeczka curry łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw) sól, pieprz Pulpety(...)skóry. Jest to dużo łatwiejsze niż obierać ze skóry surową dynię. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Formujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać
Pyza i SurówkaDługo zastanawiałam się nad ich przyżądzeniem, aż w końcu zadecydowałam, że będą to zwykłe pulpeciki w sosie pomidorowym, jednak aby dodać im trochę oryginalności postanowiłam zrobić je na ostro. Pulpety 50dkg mięsa mielonego 1 cebula starta na tarce 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko zioła i przyprawy: suszona pietruszka, oregano, bazylia, majeranek, papryka sół, pieprz(...)łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka ostrej papryk w proszku 2 łyżeczki kurkumy 2 puszki siekanych pomidorów pół kartonika przecieru pomidorowego (opcjonalnie) kuskus przygotowany wg instrukcji na opakowaniu Przygotować pulpety W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Uformować niewielkie pulpeciki (około 20), podsmażyć na patelni. Przygotować sos Na głębokiej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kminek, pieprz
Codzienne GotowanieZazwyczaj z mięsa mielonego powstają u mnie pulpety w sosie... koperkowym , pomidorowym , szpinakowym czy słodko kwaśnym . Dziś inaczej... pulpety bez sosu za to z kuskusem ! :) Składniki : * 250 g mielonej wieprzowiny, * 50 g boczku, * 1 szalotka, * 1 ząbek czosnku, * 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, * 1 limonka, * 2 łyżki natki pietruszki, * 1 czerwona(...)można wstawić do piekarnika ) rozgrzej 2 łyżki oliwy do smażenia, obsmaż pulpeciki z każdej strony. Wstaw patelnię do piekarnika na 10 minut ( jeżeli nie masz takiej patelni przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego). W czasie kiedy pulpety będą się piekły przygotuj kuskus. W misce odmierz 150 g kuskusu i zalej go 220 ml wrzątku. Przykryj i odstaw
Jusia gotujeCoś dla fanów kuchni orientalnej. Pulpety w pysznym sosie śliwkowym... Szybki obiad gotowy w 15 minut. :) Składniki : ( 2 porcje(...)drobno straty imbir i przyprawę pięć smaków, podsmaż przez chwilę. Odstaw do przestygnięcia. Do mielonej wołowiny dodaj ostudzoną cebulę, dokładnie zmieszaj. Formuj pulpety wielkości piłki do pin ponga, podsmaż na patelni około 10 minut ( do czasu aż nie będą surowe) przewracaj co jakiś czas. W szklance zmieszaj sos śliwkowy, sos sojowy
Jusia gotujePulpetów na blogu nie brakuje, ale nigdy nie mam ich dość. Tak więc kombinuje i dziś z tego kombinowania mojego mamy pulpety z tymiankiem :) Pyszne pulpeciki bez smażenia w lekkim śmietanowym sosie ! Składniki(...)bułkę tartą, posiekaną cebulkę, 1 łyżkę posiekanego tymianku, szczyptę soli i pieprzu. Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczek do pin ponga, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem aby przykrył pulpety i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 40 minut. Gdy pulpeciki się upieką wyjmij je z sosu. Do bulionu dodaj śmietanę, resztę posiekanego tymianku, włóż pulpety
Jusia gotujeGigantyczne pieczone pulpety. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu a efekt jest pyszny. Porcja dla 4 głodnych osób. * oryginalny przepis pochodzi z taste.com.au Giant baked meatballs. Prepare this dish doesn't take a lot of time and effect is delicious. Serves 4 hungry people. * The original recipe comes from taste.com.au Składniki(...)cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, posiekaną mięte, bułkę tartą, jajko zmieszaj dokładnie. Podziel wszystko na na 4 części i z każdego kawałka uformuj dużego, lekko spłaszczonego pulpeta. Na dużej patelni ( najlepiej takiej z przykrywką i żaroodpornej ) rozgrzej oliwę i obsmaż pulpety z każdej strony. Pulpety zalej sosem, przykryj pokrywka i wstaw
Jusia gotujepapryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy(...)pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do kasz. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula(...)łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. 2. Koperek drobno siekamy. 3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety, koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Podajemy z ziemniakami
Szefowa kuchniSkładniki: ( Na ok 20 małych pulpecików) Pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej 4 kromki chleba namoczone w mleku i odsiśnięte 4 łyżki mleka z moczenia się chleba 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki chrzanu śmietankowego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sos warzywny: 4 mięsiste pomidory 1/2 czerwonej papryki(...)listków świeżej bazylii 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyzeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 82% Przygotowanie Pulpety: Łopatkę umyć , osuszyć , oczyścić z błonek , pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodać resztę składników( chleb , mleko ,jajko , bułkę tartą , chrzan oraz
Szczyptachili