pulpety - 2146 przepisów (strona:26/144)

Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 130

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki(...)pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.  3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut.  4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut

Szefowa kuchni
Spaghetti z soczystymi pulpecikami, czyli gotuję z Okrasą i Lidlem ;) 137

być mniej usatysfakcjonowany. A jeśli w rodzinie jest tatuś i dwóch nastolatków, porcja może okazać się niewystarczająca. No chyba, że lubicie pożerać sam makaron z sosem:)  Składniki na pulpety: - 500 g mięsa mielonego z łopatki [moje nie było z łopatki;)] - 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii - 110 g suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon - 1 jajko - odrobina oliwy(...)bazylią. Dodajemy musztardę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz.  3. Na tej samej patelni (dolewamy trochę oliwy, jeśli zostało jej niewiele) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Sparzone wrzątkiem pomidory

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 127

Pulpety to jedno z tych dań, które nie ogranicza nas smakowo. Wszystkie tradycyjne wersje już mi się znudziły, dlatego postanowiłam stworzyć coś nowego.  Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem  jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły(...)smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały

Fabryka pomysłów
Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem 24

wspólnego gotowania zaprosiłam moją córkę Milenę. Zobaczcie jakie pyszne nam wyszły pulpety drobiowe na parze z fasolką szparagową. Wszystko się nagrało! Co lubią jeść dzieci? U nas na pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese , na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I dziś zapraszam pulpety drobiowe gotowane na parze w pomidorowym sosie z fasolką(...)kcal , węglowodany: 12 g, białko: 31 g, tłuszcze: 17 g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2 WW i 2,7 WBT SMACZNEGO! Artykuł Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Krem z warzyw i gruszek z pulpetami z indyka i sera 70

Składniki: Pulpety:  400 g mięsa z indyka (pierś lub udźce) 150 g twarogu półtłustego 1 jajko 3/4 tymianku sól, pieprz Zupa: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 pietruszki 1 nieduży seler (ok. 150g) 150 g obranych ziemniaków 350 g obranych gruszek, bez gniazd nasiennych 1 l bulionu warzywnego 20 g masła 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego sól(...)cebulę oraz czosnek oraz pokrojoną w małe kawałki pietruszkę,selera oraz ziemniaki. Smażymy warzywa około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy je gorącym bulionem, dodajemy przygotowane pulpety, ziele angielskie i gotujemy całość pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie

Qchnia po prostu
Pulpety z indyka w sosie 34

Jestem mamą karmiącą… moje dziecko jest wrażliwe na to co jem, więc muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół(...)posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać do sosu

dom-agi.pl
Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym 157

Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym. Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne pulpety z szynki w prostym sosie pieczarkowym. Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki, ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Pulpeciki możecie podać np. z kaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Ja przeważnie przygotuje ich większą ilość dzięki temu(...)kajzerka 0,5 dużej cebuli (druga połowa do sosu) 1 jajko mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mąka do obtoczenia pulpetów olej do podsmażenia Na sos: około 220 g pieczarek 0,5 dużej cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz i sól do smaku około 2-2,5 szklanki bulionu

Słodkie okruszki
Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 80

szynk ę ,  ricott ę , starty parmezan,  drobno posiekane pistacje oraz 3 ząbki czosnku . Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Masę na pulpet dokładnie  wyrabiamy.  **** PREPARAZIONE In una ciotola versate la carne macinata  di pollo e tacchino, il prosciutto frullato, 3 spicchi d'aglio tritati finemente con pistacchi, la ricotta(...)parmigiano grattugiato. Aggiustate di erbe di provenza, sale e pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z powstałej masy formujemy podłużny pulpet (najlepiej delikatnie zwilżonymi rękami), który następnie obtaczamy w bu ł ce tartej. **** Con le mani umide formate e modellate il polpettone, quindi r otolatelo nel pangrattato. W dużym prostokątnym garnku lub patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek

La grande e la piccola cuoca
Pieczone arabskie pulpety 73

możemy liczyć na to, że nasze mięso nie będzie nastrzykiwane wodą czy innymi substancjami. Jednym ze sposobów przetwarzania mięsa jest jego mielenie. Najczęściej robimy wtedy z niego kotlety lub pulpety. Dziś przygotowałam dla Was troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie(...)samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki

Kulinarne przygody Gatity
Fasolowe Pulpety w Serowym Sosie 54

Jedno z odkrytych ostatnio przeze mnie doskonałych połączeń: Fasolowe Pulpety (bezglutenowe, wegańskie) z Sosem Serowym! To jest tak pyszne, że nie wiem czego chcieć więcej?! Są takie dni kiedy mam ochotę na danie mięsopodobne (tak zdarza mi się!). I nie chodzi tutaj o smak mięsa (bo za nim już nie tęsknię), ale konsystencje, formę, połączenia smaków. Nie mam absolutnie tego(...)juhu! To jak, zasiałam ziarnko ciekawości? Ten przepis idealnie sprawdzi się do przygotowania na zapas do zamrożenia. Wystarczy zamrozić gotowe pulpeciki i sos, a po odmrożeniu podgrzać razem. Fasolowe Pulpety w Serowym Sosie 2 porcje (1 ma ok. 420 kcal) czas przygotowania: ok. 40 minut koszt: ok. 3,60 zł za porcję Składniki: pulpeciki: 100g ryżu 90g fasoli czerwonej ugotowanej

rabarbarowo
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 76

razem mam dla Was przepis na białe szparagi. Podaję je z mięsnymi pulpetami i kaszą pęczak z warzywami. Danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bardzo smaczne. Na blogu mam już sporo przepisów na zielone, ale rzadko przygotowuję białe szparagi . Przyznaję, głównie z lenistwa. Białe szparagi trzeba obierać, a zielonych nie. Kwestia wygody i prostoty przygotowania zazwyczaj wygrywa. Ja też(...)miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu, wyrobić na jednorodną masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku. Na wrzący płyn wrzucać kotlety (tak żeby kotlety były zanurzone do połowy) i gotować je 5-6 minut z jednej strony

Dietolog
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 107

upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie(...)smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut

CynamonemPoOczach
Pulpety w sosie pieczarkowym 121

pieczarkowy wprost uwielbiam! Mogłabym go jeść tylko z samym makaronem :) Ostatnio pokusiłam się o przygotowanie pulpetów w sosie pieczarkowym i było pysznie! Mięso mięciutkie, delikatne w smaku i do tego kremowy, aromatyczny sos. Takie pulpeciki można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Pieczarki są dostępne cały rok, więc zachęcam do wypróbowania! Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)papryka słodka, chilli majeranek mąka do obtoczenia klopsów sos 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 500 ml bulionu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem.  Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso

Gotuj z Prezesem
Zimno? Krem pomidorowy z warzywnymi pulpetami 69

zimniejsze dni i zdecydowanie sięgam po ciepłe dania i herbatę. Coraz częściej gotuję zupy i gulasze. Wszystko to oczywiście dobrze doprawione i aromatyczne. Dzisiaj doskonały krem pomidorowy z warzywami pulpetami. Krem pomidorowy z warzywnymi pulpetami 4 porcja (1 porcja to ok. 420 kcal) czas przygotowania: ok. 30 minut koszt: ok. 3,50zł za porcję Składniki: krem pomidorowy: olej do smażenia(...)blendujemy na gładki krem. Kajzerkę kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, po czym mieszamy z pure z ziemniaków i pozostałymi składnikami na pulpeciki. Formujemy pulpety (możemy obtoczyć w bułce tartej) i podsmażamy na oleju z obu stron. Pulpeciki podajemy na kremie pomidorowym. Tomato cream with vegetable meatballs 4 servings (1 serving – 420 kcal) time

rabarbarowo
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 96

upichcić czegoś z grzybów, jak taki mamy rok urodzajny :) Zastanawiałam się długo, mam jeszcze ochotę na wiele eksperymentalnych potraw z grzybami. Na pierwszy rzut (choć już trochę późno) idą pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie(...)smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut

CynamonemPoOczach

Proponowane wyszukiwania